Esra Karayel Yükselis devam edecek
HABERİ PAYLAŞ

Yükselis devam edecek

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da endeks olumlu beklentilerin ve veri akışının etkisiyle yukarı yönde hareket etti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks geçen haftaki yazımda öngördüğüm gibi olumlu beklentilerin ve veri akışının etkisiyle yukarı yönde hareket etti. Teknik olarak önemli direnç seviyesini kuvvetli alımlarla geçerek haftayı 79 bin 417 seviyesinden kapattı.

Amerika verileri etkili oldu


Amerika’da ekonomik veriler ve şirket bilançoları iyi açıklandı. Güçlü veriler, Merkez Bankası Fed’in mevcut politika duruşuna (parasal genişleme) bir süre daha devam edeceği beklentisini yarattı. Bu beklenti de alımları destekledi. Para piyasalarında yurtiçinde en önemli gündem maddesi, Ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı idi. Merkez Bankası beklentiler dahilinde faizlerde (politika faizini yüzde 8.25 seviyesinde sabit tuttu) herhangi bir değişikliğe gitmedi.

Sıkı duruş devam edecek

Merkez Bankası para politikasındakı sıkı duruşun koruacağına ilişkin taahüdünü yineledi. Toplantı sonrası kurda aşağı yönlü hareketler görüldü ve Dolar/TL 2.23 seviyesinden kapattı. Tahvil bono ise satıcılı seyir izledi.

Endeks bu hafta da dalgalı seanslarla birlikte olumlu beklentileri satın almayı sürdürecek

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da dalgalı seyirle birlikte yukarı hareket devam edecek. Teknik olarak kâr satışlarında ise 79 bin seviyesinin altına inilmesi durumunda, ilk etapta 78 bin-78 bin 250 bandına kadar gerileme olabilir.

İlk hedef 80 bin

Endekste kısa vadede ilk hedef 80 bin seviyesinde görülüyor. Orta vadede ise işlem hacmi desteği olduğu takdirde yine küçük kâr satışlarıyla birlikte, hedef 82 bin seviyesinde bulunuyor. Yatırımcıların veri akışını ve yurtdışı gelişmeleri dikkatle takip etmelerinde fayda bulunuyor. Para piyasalarında Amerika verileri ve Fed açıklamaları izlenmeye devam edecek. Tahvil ve bono piyasasında iki yıl vadeli gösterge (24 Şubat 2016) vadede faizlerin yüzde 8.60-8.70 aralığında seyretmesi muhtemel gözüküyor. Satıcılı seyir bu hafta da devam edecek.

Dolar TL’de hedef 2.20

Dolar/TL’de geçen haftalarda kurumsal kaynaklı döviz talebinin azalması nedeniyle 2.20 seviyesine doğru aşağı yönlü hareketlerin gerçekleşeceğini öngörüyorum.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Fabrika binasının satışı gerçekleşti

Soru: Bossa’yı takip ediyorum. Şirketin satışı olduğunu duydum. İçeriği hakkında bilgi verir misiniz? Yusuf YEDİER/İstanbul Cevap: Bossa, Kocaeli-Gebze’de yer alan ve yatırım amaçlı gayrimenkul olarak kayıtlı bulunan 32 bin 389 m2 büyüklüğündeki fabrika binasını Ufuk Doğal Gıda’ya 17.5 milyon dolar (39.2 milyon TL) bedelle sattı. Gerekli açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu sitesinden takip edebilirsiniz.

Kredi anlaşması imzaladı

Soru: Türkiye Sınai Kalkınma Bankası yeni kredi imzalamış. Doğru mu? Doğruysa içeriği hakkında bilgi verir misiniz? Cemil ŞEN/İstanbul Cevap: Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan temin ettigi 50 milyon euro veya dolar eşdeğeri tutarında kredi anlaşması imzaladı. Söz konusu kredi ile Türkiye genelinde faaliyet gösteren özel sektör firmalarının kaynak verimliliği projeleri desteklenmesi hedefleniyor.

Ortaklık imzaladı


Soru: Koza Altın’ı takip ediyorum. Şirket tarafından yapılan yeni bir açıklama var mı? Hasan KAMİL/İstanbul Cevap: Koza Altın Kuzey İrlanda’da altın arama çalışmaları için ortaklık imzaladı. Şirketten yapılan açıklamaya göre Koza Altın, Güney Afrikalı maden şirketi Lonmin Limited ile Kuzey İrlanda’da altın ve gümüş aramak için ortalık imzaladı. Koza Altın’ın ortalıktaki payını yüzde 50’den yüzde 75’e çıkarma hakkı bulunuyor. Şirket daha önce bu proje için ön anlaşma sağlandığını açıklamıştı.

Yurtiçi satışları arttı

Soru: Vestel Beyaz Eşya hissesini izliyorum. Şirketin son kârı nasıl geldi? Bilançosunu ayrıntılı yorumlar mısınız? Cem YILMAZ/İstanbul Cevap: Vestel Beyaz Eşya son bilançosunda (2014 üçüncü çeyrek) 22 milyon TL net kâr açıkladı. Açıklanan rakam önceki yılın aynı döneminin yüzde 28 üzerinde ancak bir önceki çeyreğin yüzde 47 altında gerçekleşti. Satış gelirleri yıllık bazda yüzde 24 artış gösterdi. Yurtiçi satışlar da pazar payı kazanımları sayesinde yine yıllık bazda yüzde 24 arttı. Orta ve uzun vade için hissenizi işlem hacmiyle birlikte takip etmenizi tavsiye ederim.

KAP’tA yer alıyor

Soru: Bank Asya’da son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Hakan KURUL/İstanbul Cevap: Bank Asya geçen hafta Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderdigi açıklamada, 22 Kasım tarihinde banka hissedarlarına yönelik olaganüstü genel kurul toplantısı yapılacağını duyurdu. Toplantının gündem maddeleri 225 milyon TL bedelli sermaye artırımı (ödenmiş sermayenin yüzde 25’i) ve ayrılan kredi karşılıklarının katılma hesapları payına düşen kısmının gider hesaplarına yansıtılması olarak sıralandı. Belirtilen gündem maddeleri bankanın sermayesini iyileştirme yönünde atmayı planladığı adımları içeriyor.

Olumlu gelişmeler var


Soru:
Şişecam ile ilgili son gelişmeleri yazar mısınız? Cüneyt ERKMEN/İstanbul Cevap: Şişecam iştirakleri Anadolu Cam, Trakya Cam ve Soda Sanayi ellerinde bulunan Paşabahçe’nin yüzde 15.44’üne denk gelen hisseleri toplam 125 milyon euro’ya EBRD’ye sattı. Şirket üst düzey yetkilileri ayrıca piyasa koşullarına bağlı olmak üzere, Soda Sanayi’nin halka açıklığı artırmayı hedeflediklerini ve Paşabahçe halka arzını planladıklarını belirtti.

Pazar payını yükseltti

Soru: Türk Traktör hissem var. Genel değerlendirme yapar mısınız? Yılmaz ÖZTÜRK/İstanbul Cevap: Türk Traktör Ocak-Ağustos döneminde yurtiçi pazar payını yüzde 50’ye yükseltti. Şirket güncellenen yatırımcı sunumunda Ocak-Ağustos döneminde yurtiçi toplam traktör pazarında yüzde 15 büyümeye karşılık kendi satışlarının yüzde 19 artmasıyla pazar payının bu dönem için geçen yılki yüzde 48.4 seviyesinden yüzde 50’ye yükseldiğini açıkladı. Şirket ayrıca daha önce 63 milyon euro olarak açıkladığı yeni Erenler fabrikası yatırım tutarını 92 milyon euro olarak güncellerken, Avrupa Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) yeni fabrika ve Euro 4 motor yatırımı için 20 milyon euro ek kredi sözleşmesi imzalandığını duyurdu.

İşlem hacmiyle izleyin


Soru: Akbank son kârı hakkında bilgi verir misiniz? Serdar KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Akbank’ın üçüncü çeyrek kârı bir miktar piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Banka bu dönemde 721 milyon TL bankacılık faaliyet kârı açıkladı. Açıklanan kâr geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 563 milyon TL’lik kârın yüzde 28 üzerinde bulunuyor. Hissenizi orta ve uzun vade için işlem hacmiyle takip etmenizi tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder