Esra Karayel Yükselişe devam
HABERİ PAYLAŞ

Yükselişe devam

Borsa İstanbul’da endeks, geçen haftalarda kısa vadeli hedef olarak öngördüğüm 75 bin hedefini gerçekleştirdi.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul, geçen haftalarda kısa vadeli hedef olarak öngördüğüm gibi 75 bin hedef seviyesine ulaştı. Endeks, cuma gününü 75 bin 159 puan seviyesinden sonlandırdı. Buna göre 29 Kasım 2013 tarihinden bu yana en yüksek seviyeden kapanış gerçekleştirmiş oldu.

[[HAFTAYA]]

Merkez’den destek geldi

Merkez Bankası tarafından yapılan ekonomik gidişata yönelik olumlu açıklamalar ve faiz indirim sinyallerinin verilmesi, endekste yükselişte önemli rol oynadı.

Haberin Devamı

Küresel piyasalardaki olumlu hava ve yurtiçinde beklentilerden iyi gelen ekonomik veriler kısa vadede yükselişi destekliyor.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel piyasalarla birlikte yurtiçi piyasalarda hava olumlu gözüküyor. Bu hafta endeksin daha çok yurtiçi dinamiklere odaklı seyir islemesi muhtemel. Ekonomik verilerle birlikte açıklanmaya başlayan 2014 birinci çeyrek kâr rakamlarının iyi gelmesi, yükselişi destekliyor.

İlk hedef 77 bin 300

Endekste teknik olarak 74 bin 500 direncinin işlem hacmi desteğiyle geçilmesi, yukarı hareketin devam edeceğini gösteriyor. İlk etapta 77 bin 300 seviyesi test edilebilir.

Para piyasalarında yurtiçi veri akışı ve Amerika tahvillerinin seyri takip edilecek. Borsa tarafında çok olumsuz bir haber akışı olmadığı takdirde yükseliş devam ederse, faizlerde ve dolarda kademeli olarak düşüşlerin olması muhtemel gözüküyor.

Düşüş sürebilir

Teknik açıdan dolar/TL’de ilk direnç seviyesi 2.11 olarak gözüküyor. Bu seviyenin altında kalındığı sürece düşme eğilimi devam edecek. Faizlerde ise ilk etapta yüzde 9.07 seviyeleri görülebilir.

Karar olumlu gözüküyor

Soru: Turkcell hissem var. Mahkeme kararı açıklanmış diye duydum. Sonuçlar temettü vermesini nasıl etkiler. Ayrıntılı bilgi verir misiniz? ? Aydın BİLGEHAN/İstanbul

Cevap: New York’ta Çukurova Holding ve Telia Sonera arasında devam eden davada, mahkeme Çukurova Holding lehinde karar verdi. Karara göre Çukurova Holding elindeki Turkcell hisselerini rehin gösterip finansman sağlama olanağına sahip olacak. Bununla birlikte İngiltere’de Alfa ve Çukurova arasında sonuçlanan davada ise mahkeme Çukurova Holding’e Alfa’ya olan 1.6 milyar dolarlık borcunu ödemesi için New York Mahkemesi’nin kararından sonra 60 gün süre vermişti. Buna göre Holding’in Alfa’ya olan 1.6 milyar dolarlık borcunu 60 günlük süreçte ödemesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Hisseler teminat gösterilebilir

Çukurova’nın Turkcell’deki hissesini teminat göstererek borçlanabilecegini ve Alfa’ya olan borcunun kapatılması mümkün gözüküyor. Borç ödendiği takdirde Alfa’nın temettüyü engellemesinin önünde bir engel kalmayacak.

Uzun vade için izlenmeli

Soru: TAV Havalimanları’nda son veriler nasıl?

Cevap: TAV Havalimanları yolcu sayısı Mart’ta yüzde 10 arttı. Yıllık bazda Ocak’taki yüzde 22, Şubat’ta yüzde 16 artış olmuştu. Ocak-Mart toplamında ise toplam yolcu sayısındaki artış yüzde 16 düzeyinde bulunuyor. Orta ve uzun vade için açıklamalarla birlikte takip edilmeli.

Güçlü sonuçlar açıkladı

Haberin Devamı

Soru: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hissesini iki aydır tutuyorum. Size göre birinci çeyrek karı nasıl? ? Mehmet EMİR/İstanbul

Cevap: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, beklentilerin üzerinde birinci çeyrek bilançosu açıkladı. Şirket bu dönemde 384 milyon TL net kara ulaştı. Bu rakam geçen senenin yüzde 42 üzerinde bulunuyor. Güçlü net kâr, güçlü operasyonel satış performansına dayanıyor. Satış gelirleri yüzde 13 büyüme gösterdi.

Satış kararı verdİ

Soru: Yünsa hissesi sahibiyim. Şirketin arazi satışıyla ilgili son gelişmeler nedir? ? Cemal ŞAHİN/İstanbul

Cevap: Yünsa, sahip olduğu Tekirdağ/ Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan 278 bin 771 metrekare yüzölçümlü arazinin, yaklaşık 80 bin metrekarelik alanının ifraz edilerek, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ne 110 Amerikan Doları/ metrekare bedelle satılmasına ve satıştan elde edilecek tutar ile şirketin işletme sermayesi ihtiyacı için kullandığı kredilerin azaltılmasına karar verdi.

Üretimdeki artış olumlu

Soru: Koza Altın’da kâr nasıl geldi? Vade hakkında ne dersiniz? ? Hüseyin KAYNAR/İstanbul

Cevap: Koza Altın’ın karı iyi geldi. Şirketin birinci çeyrek net karı, 146 milyon TL ile geçen yılın aynı döneminin yüzde 41 üzerinde gerçekleşti. Üretim rakamındaki yıllık yüzde 33 artış ve nakit giderlerdeki güçlü bilançoda etkili oldu. Orta vade için takip edilmesinde fayda var. Bununla birlikte yukarı hareketlerde işlem hacmi desteği önemli.

Yeni şirket kuruyor

Soru: Emek Elektrik’te gelişmeler hakkında bilgi istiyorum. ? Yusuf YILDIRAN/İstanbul

Cevap: Emek Elektrik, Emek Elektrik USA adlı 100 bin dolar sermayeli, Amerika'da bir pazarlama şirketi kurulmasına, 5 yılda 8.5 milyon dolar ciro hedefine ulaşılması durumunda üretim faaliyetine geçilmesine karar verdi. Konu ile ilgili açıklamalara Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Kârı beklentilerin üzerinde

Soru: Akbank’ı kârı nasıl geldi? Ayrıntılı bilgi verir misiniz? ? Hakan CAN/İstanbul

Cevap: Akbank 2014 birinci çeyrekte beklentilerin üzerinde kâr açıkladı. Banka 651 milyon TL net kâra ulaştı. Akbank’ın ilk çeyrek net kârı, bir önceki bir önceki çeyreğin yüzde 9 üzerinde gerçekleşti. Net faiz marjının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi ve faaliyet giderlerindeki düşüş dikkat çekiyor. Aktif kalitesindeki pozitif gelişmeler de olumlu gözüküyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder