Esra Karayel Yükselişler satış fırsatı
HABERİ PAYLAŞ

Yükselişler satış fırsatı

Yatırımcılar yurtdışında Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz kararını yurtiçinde ise siyasi gelişmeleri takip etti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Piyasalarda yönde Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz kararı en önemli konu başlığıydı. Geçen haftaki yazımda öngördüğüm gibi banka, faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Buna karşın Başkan Janet Yellen’in açıklamaları faiz artırım konusunda belirsizliğin süreceği mesajını verdi.

Siyasi gelişmeler izlendi

Yurtiçinde ise siyasi gelişmeler takip edildi. Dış borsalara paralel olarak endekste alımlar geldi. Haftayı 75 bin 99’dan kapattı. Kaos dönemine girdiğimiz günden beri tekrarladığım ‘sakin olan kazanır’ sözünü dinleyen yatırımcı, haftayı kazançla kapattı. Para piyasalarında da gözler Fed’in kararındaydı. Perşembe toplantı sonrası yapılan açıklamalarla birlikte euro, dolar karşısında değer kazandı. TL’nin dolar ve euro karşısında seyrinde ise yurtiçindeki siyasi gelişmeler ve terör olayları etkiliydi.

Faizler yükseldi


Dolar/TL haftaya rekor seviyelerde başlamasının ardından düştü. Cuma gününü 2.99’dan kapattı. Piyasada 2 yıllık gösterge vadeli tahvil haftayı 5 baz puan artışla yüzde 11.24 puan seviyesinden kapanış yaptı.

[[HAFTAYA]]

Bayram tatili nedeniyle kısa sürecek haftada yükselişler; destek seviyelerinden geri alınmak kaydıyla satış fırsatı

GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Piyasalar bayram haftasına girdi. Kurban Bayramı tatili nedeniyle Borsa İstanbul daha önce planlandığı ve duyurulduğu şekilde 21-22 Eylül’de tam gün, 23 Eylül (arife) günü ise yarım gün açık olacak. Kısa sürecek haftada yükselişleri satış fırsatı olarak değerlendirmeye devam ediyoruz.

75 bin direnci önemli

Piyasalarda geçen hafta sonu başlayan iyimserlik devam edebilir. Teknik olarak 75 bin direnç seviyesinin üzerindeki seviyelerde kısa vade için pozisyon azaltılabilir. Destek seviyelerinden ise yerine koymakta fayda var. Para piyasalarında yurtiçinde Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu kararları takip edilecek. Banka geçen ayki toplantısında herhangi bir değişikliğe gitmemişti. Bu toplantıda da değişiklik beklemiyorum. Yatırımcıların toplantı sonrası açıklamaları izlemelerinde fayda var.

Haberin Devamı

Dolar’da destek 2.98

Dolar/TL’de önemli destek 2.98 seviyesinde bulunuyor. Tahvil bonoda ise iki yıl vadeli gösterge vadede faizler yüzde 11.24-11.38 seviyeleri arasında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Uzun vadede izlenmeli

Soru: Banvit ile ilgili son bilgiler nedir? Hüseyin CAN/İstanbul Cevap: Banvit merkez tesislerinde yap-işlet-devret modeli ile sözleşmesi Tres Enerji ile yapılan 8.7 MW kurulu gücündeki kojen projesi ile yılda yaklaşık 29.400 mWh elektrik enerjisi ve 17.640 mWh termal enerji üretiminde bulunulması planlanıyor. Tüm alt yapı, proje, izinler, inşaat, makine tesisleri Tres Enerji tarafından yapılacak proje için, yaklaşık 4 milyon euro yatırım yapılacak. Uzun vade için gelişmelerle birlikte şirket hisselerinin izlenmesinde fayda var.

Gelişmeler olumlu


Soru: TAV Havalimanları hissem var. Şirket ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Cenk KÜÇÜK/İstanbul Cevap: TAV Havalimanları üst düzey yetkilileri tarafından gerçekleştirilen basın toplantısı sonrası açıklamada Afrika, Rusya, Hindistan ve ABD’de satın alım fırsatları ile ilgilenildiği ifade edildi. Şirket yakın zamanda Manila Havaalanı için teklif verdi ve ülkede 3-4 havaalanı işletmeyi hedefliyor. Ayrıca Rusya ve Afrika pazarına girmek için teklifler alıyor. Açıklamalar olumlu gözüküyor.

Sendikasyon kredisi sağladı

Soru: Vakıfbank sendikasyon kredisini yenilemiş. Kredinin detayları hakkında bilgi verir misiniz? Cemil AKAR/İstanbul Cevap: Vakıfbank tarafından yapılan açıklamaya göre 935 milyon dolara eşdeğer iki dilimden oluşan 1 yıl vadeli Libor/Euribor+75 baz puan maliyetle sendikasyon kredisi sağlandı. Banka geçen yıl aynı dönemde aldığı 850 milyon dolar krediyi dolar bazında yüzde 110 oranında yenilemiş oldu. Bankanın borçlanma maliyeti birinci kuşak Türk bankalarının aynı vadedeki maliyetleri ile uyumlu gerçekleşti. Orta ve uzun vade için endekse paralel getiri potansiyeli bulunuyor.

Genel müdürlüğe yetki verdi

Soru: Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda hisse geri alım başlayacak mı? Bu konudaki son durum nedir? Murat SEZGİN/İstanbul Cevap: Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda hisse geri alımı için genel müdürlüğe yetki verdi. Halkbank halka açık olan ve Borsa İstanbul’da (BIAS) işlem gören ortaklıklarına, Halk GYO ve Halk Sigorta, ait paylarının banka portföyüne alım-satım yapılabilmesine yönelik olarak genel müdürlüğe yetki verdiğini açıkladı. Şirket halka açıldığından bu yana en düşük seviyelerinden işlem görüyor. Şirket hisseleri sektör ortalamasının altında işlem görüyor. Haberin etkisi olumlu olacaktır.

Maliyet önemli

Soru: İş Bankası’nı 3 aylık bir süre için almıştım. Sizce satım zamanı mı? Banka yeni bir kredi almış. Doğru mu? İskender YALÇIN/İstanbul Cevap: İş Bankası 796.5 milyon euro ve 281 milyon dolar tutarında olmak üzere 367 gün vadeli sendikasyon kredisi anlaşması imzaladı. Şirket hisselerini satım zamanınız maliyetinize göre getiri hedefinize göre belirlenmelidir.

Yatırıma devam ediyor


Soru: Batı Anadolu Çimento’nun yeni yapacağı yatırım nedir? Haluk TAN/İstanbul Cevap: Batı Anadolu Çimento, Aliağa Nemrut Körfezi’ndeki limanına 15 milyon dolar yatırım yapacak. Aliağa Horozgediği mevkiinde 64 dönümlük arsayı 17.5 milyon TL’ye satın alan şirket, bu alana 21 antrepo kurmayı hedefliyor.

İlave sipariş aldı


Soru: Orge Enerji yeni sipariş almış. Tutar konusunda bilgi verir misiniz. Çetin YILMAZ/İstanbul Cevap: Orge Enerji, devam etmekte olduğu Quasar İstanbul Projesinde 1 milyon euro ve 680 bin euro tutarında ilave sipariş aldığını açıkladı. Bu siparişlerle birlikte bahsi geçen projede bugüne kadar alınan siparişler toplamı 12.5 milyon euro ve 1.8 milyon dolar oldu. Şirket finansalları olumlu etkilenecek.

Kömür alımı sözleşmesi


Soru: Odaş hissem var. Şirketin son imzaladığı sözleşme ile ilgili bilgi alabilir miyim? İskender ATACAN/İstanbul Cevap: Odaş Enerji, yüzde 92 oranında iştiraki olan Çan Kömür ve İnşaat ile Türkiye Kömür İşletmeleri arasında Çan Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü’nden toplamda 1 milyon ton olmak üzere kömür alımı çerçeve sözleşmesi imzaladı.

Orta vadede yukarı

Soru: Alcatel’in Delta ile anlaşması hakkında bilgi verir misiniz? Burak ÜSTÜN/İstanbul Cevap: Alcatel ile müşterisi Delta Telekom arasında 700 MHz B14 LTE isimli proje için 9.4 milyon dolar tutarında bir satış sözleşme geçen haftalarda imzaladı.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder