Tamer Heper Zamana ihtiyacınız olacak
HABERİ PAYLAŞ

Zamana ihtiyacınız olacak

Haberin Devamı

Babam bir müteahhit ile (müteahhit kooperatiftir) anlaştı. Arsanın yarısını onlara verdi. Onlar da dört bloklu inşaat yapacaklardı. Ancak yapmadılar. Babam öldü aradan 14 sene geçti, inşaat hâlâ yarım, bir bloğun sadece betonarmesi var. Bunlara karşı ne yapabilirim? S.T.

Okuyucumun sorusu bu kadar değil, uzun ve detaylı. Belli dönemler, belli inşaat safhası, daha detaylı anlatılmış. Ancak bunlar ancak davasına bakacak olan meslektaşımla paylaşması gereken detaylar. Biliyorsunuz ben bana yansıyan davaları çözmüyorum.

[[HAFTAYA]]

Ancak hukuki konsepti açıklıyorum. Onun için bu kadar kısa bir özet yaptım ve yanıtım da çok uzun olmayacak. Bir kat karşılığı inşaat sözleşmesi iki tarafa borç yükleyen karma bir sözleşmedir. Bir tarafın müteahhide gayrimenkul satış vaadinde bulunması, müteahhidin de onlara daire yapması (istisna akdi) borcu vardır. Babanız görevini yerine getirmiş.

Arsanın mülkiyetini müteahhit üzerine yapmış. Dolayısı ile süresinde dairelerin yapılmasını talep hakkı var. O ölünce bu hak mirasçılarına geçmiştir. Yani siz mirasçılar bugün sözleşme çerçevesi içinde müteahhide muhatapsınız. Burada ilk akla gelen sözleşmenin feshini talep etmektir. Ancak sizin işinizi zorlaştıran, arsanın müteahhide devredilmiş olması. Tabii ki tapu iptali de mahkemeden istenir ama… Ne yazık ki bu davalarda arsa sahibine hakkı öyle kolay kolay verilmiyor. Uzun uğraşlar, yıllarca süren davalar sonunda hakkınızı elde ediyorsunuz. Tabii ki geçen süre de zararınıza işliyor. Bunu bilen müteahhit de sizi oyalıyor, bezdiriyor. Bu işlerde işin başında yapılan hata, arsanın müteahhit adına tescili. Oysa inşaat ilerledikçe kademe kademe dairelerin teslimi daha mantıklı bir çözüm. Şimdi sözleşmenin iptalini düşünün derim ama biraz sabır ve zamana ihtiyacınız olur. Oysa bir işi 14 sene uzatan müteahhidin korunacak ne hakkı kalır ki?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder