Ekonomi Aidat tarifesi ikiye katladı! İşte son rakamlar

Aidat tarifesi ikiye katladı! İşte son rakamlar

Paylaş
Aidat tarifesi ikiye katladı! İşte son rakamlar

Yeni yılla birlikte aidatlarda da zam dönemine girildi, rakamlar katlandı. Ocak ayının sonuyla birlikte, genel kurullarda yeni bedeller belirlendi ve tablo netleşti. İstanbul’da aidatlar sitelerde ortalama yüzde 107, apartmanlarda ortalama yüzde 118 artış gösterdi. 21 ilçede artış yüzde 100’ü geçti. Kartal’da yüzde 175’lik artışla rekor kırıldı. Villalarda ödenen rakamlar 11 bin liraya kadar çıktı. 50-60 lira aidatı olan apartmanlarda bile rakamlar 150-200 TL’ye ulaştı.

Son dönemde fahiş bir şekilde artan ev fiyatları ve kiraları tartışılırken, site/apartman aidatları da kiralarla yarışmaya devam ediyor. Yeni yılla birlikte binalarda genel kurullar toplanarak, aidatlara yapılacak zam oranlarını belirledi. İşçi çalıştırılan sitelerde asgari ücrete gelen yüzde 55 zammın yanı sıra bakım, onarım, temizlik, güvenlik, çevre düzenlemesi gibi genel gider kalemleri de eklenince aidatlara yüzde 100’ü aşan zamlar yapıldı. Ocak ayının sonuyla birlikte aidatlarda net zam tablosu da ortaya çıktı: İstanbul’da ortalama aidatlar site içerisinde yüzde 107, site dışında yüzde 118 artış gösterdi, 21 ilçede artış yüzde 100’ü geçti.

Haberin Devamı

REKOR KARTAL’DA

Gayrimenkul teknoloji platformu Tapusor. com’un İstanbul’un 39 ilçesinde site içi ve site dışı aidat rakamlarını incelediği İstanbul Konut Aidat Raporu’na göre, en yüksek artış yüzde 175’i buldu. Sarıyer, Beykoz, Beyoğlu, Çatalca, Esenler, Zeytinburnu, Silivri, Fatih, Bakırköy, Şişli, Kadıköy, Beşiktaş, Bayrampaşa, Kartal, Sultanbeyli, Çekmeköy, Kâğıthane, Küçükçekmece, Pendik, Üsküdar, Ataşehir olmak üzere İstanbul’da 21 ilçede konut aidat fiyatlarında yüzde 100’ün üzerinde artış gözlemlendi. Aidat fiyatı en fazla artan ilçe yüzde 175 ile Çekmeköy ve Kartal olurken, Pendik’te yüzde 172 ve Küçükçekmece’de yüzde 129 artış yaşandı.

EN YÜKSEK ORTALAMA ŞİŞLİ’DE

Şehir merkezinde yer alan ilçeler aidat konusunda da ilk sırada yer alıyor. Çalışanların maaşı, vergi, sigorta giderleri, sosyal tesisler, otopark, spor alanları, havuz bakımı gibi hizmetleri barındıran sitelerde en yüksek aidat ödeyen ilçe ortalama 1.971 TL ile Şişli olurken, en düşük aidat ödemesi 423 TL ile Arnavutköy ilçesinde gerçekleşti. Beşiktaş 1.490 TL, Sarıyer 1.385 TL, Bakırköy 1.322 TL ve Kadıköy 1.052 TL site içi yaşamda en fazla aidat ödeyen ilçeler olarak sıralanıyor.

Haberin Devamı

APARTMANLARDA DA FARK ATTI

İstanbul’da konut aidat ödemeleri site dışı apartmanlarda da artmaya devam etti. Genel temizlik, elektrik, asansör bakımı gibi ortak giderlerin daha sınırlı olduğu konutların bulunduğu Zeytinburnu, Bağcılar, Avcılar, Bayrampaşa, Bahçelievler gibi ilçelerde 50-60 TL olan aidat rakamları 150-200 TL’ye ulaştı. Site dışı aidatların en fazla arttığı ilçe yüzde 140 ile Arnavutköy, yüzde 133 ile Esenler ve yüzde 100 üzeri artışla Üsküdar, Sultanbeyli, Ataşehir, Pendik ve Silivri ilçeleri oldu. Site dışı aidat ödemelerinde ilk sırayı 533 TL ile Sarıyer ve Beyoğlu paylaşıyor. Bu ilçeleri 420 TL ile Kadıköy ve 359 TL ile Beşiktaş ve 275 TL ile Bakırköy ilçeleri takip ediyor.

ÜST SINIR YOK

Sitelerde/apartmanlarda kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse her takvim yılının ilk ayı içinde toplanıyor. Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanıyor ve oy çokluğuyla karar veriyor. Yıllık aidat zamları da bu toplantılarda gündeme getiriliyor ve karara bağlanıyor. Aidat zammında yasal bir üst sınır yok, genellikle enflasyon ve asgari ücret artış oranı dikkate alınıyor. Aidat zamları hakkında söz sahibi olabilmek ya da itiraz etmek için genel kurullara katılmak önemli. Aksi takdirde toplantıya katılan az kişinin belirlediği rakam kabul edilebiliyor.

Haberin Devamı

AYLIK 11 BİN LİRA ÖDEYEN VAR

Bazı site aidatları incelendiğinde İstanbul’daki ortalama kira fiyatlarını geçen bir tabloyla karşılaşılıyor. Beykoz’da bulunan bir villa sitesinde 11 bin TL ile İstanbul’daki en yüksek aidat ödemesi talep ediliyor. Sarıyer Kilyos’ta bulunan villalarda 10 bin TL, Kadıköy Kalamış’taki rezidanslarda 8 bin TL, Beşiktaş’taki rezidanslarda 7 bin 500 TL ve Bakırköy Florya’daki bahçe dublekslerde 5 bin 500 TL aidat talep ediliyor.

Haberin Devamı

NASIL BELİRLENİR?

Aidatı belirlemek için öncelikle binanın bir işletme projesinin bulunması gerekiyor. Bu projede gayrimenkulün bir yıllık yönetiminde tahmini olarak gelir ve gider tutarları, tüm giderlerden her kat malikine düşecek tahmini miktar, tahmini giderlerle diğer muhtemel giderleri karşılamak üzere her kat malikinin vermesi gereken aidat tutarı yer alıyor. Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça,

  • Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
  • Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlü.