Ekonomi Fiat, Chrysler'ın tamamını aldı

Fiat, Chrysler'ın tamamını aldı

Paylaş
Fiat, Chrysler'ın tamamını aldı

İtalyan otomobil devi Fiat 2009 yılında batmaktan kurtardığı Chrysler'ın hisselerinin tamamını satın aldı. Fiat'ın olmayan yüzde 41.5'lik pay 20 Ocak itibarıyla İtalyan şirkete geçecek. Satın almanın bedeli 3.65 milyar dolar olarak açıklandı

İtalyan otomobil devi Fiat 2009 yılında batmaktan kurtardığı Chrysler'ın hisselerinin tamamını satın aldı. Fiat'ın olmayan yüzde 41.5'lik pay 20 Ocak itibarıyla İtalyan şirkete geçecek. Satın almanın bedeli 3.65 milyar dolar olarak açıklandı.


2012 yılının ilk günü Chrysler’daki hisselerini yüzde 5 artırarak yüzde 58.5’e çıkaran Fiat iki yıl sonra aynı gün daha büyük bir operasyona imza attı. İtalyan otomobil devi 3.65 milyar dolar ödeyerek Chrysler’ın geri kalan yüzde 41.5’lik hissesini de satın aldığını açıkladı. Böylece Chrysler’daki Fiat payı yüzde 100’e çıkarmış oldu.

SENDİKA DA PAY ALACAK

Satın almanın bir koşulu olarak Fiat, Chrysler’da örgütlü olan VEBA sendikasına önümüzdeki 4 yıl içinde 700 milyon dolar ödeyecek.

Fiat’ın Chrysler’ın hisselerinin tamamını satın alması durumu şirketi olası bir halka arzdan da kurtarmış oldu. Zira şirketin geri kalan hisselerini elinde bulunduran VEBA sendikası halka arz konusunda ısrarcı davranıyor, Fiat ise şirketi borsaya açmak istemiyordu.

1 Ocak 2014’te satın alma anlaşması imzalanırken şirketin yüzde 100’ü resmi olarak 20 Ocak’ta Fiat’a geçecek.

BATMAKTAN KURTARMIŞTI

Fiat’ın CEO’su Sergio Marchionne satın almayı tarihi bir an olarak yorumladı ve “Bu satın alma ve tecrübemizle birlikte uluslararası otomobil pazarında daha büyük işler yapacağız” diye konuştu.

Chrysler’ın yüzde 41.5’lik hissesi için ödenecek 3.65 milyar doların 1.9 milyar doları irili ufaklı yatırımcılara ödenecek. Fiat ilk olarak 2009 yılında Chrysler’ın çoğunluk hissesini satın alarak şirketi iflastan kurtarmıştı.

HÜRRİYET

Haberin Devamı