Ekonomi GE Türkiye'deki enerji portföyünü satıyor

GE Türkiye'deki enerji portföyünü satıyor

Paylaş
GE Türkiye'deki enerji portföyünü satıyor

ABD'li enerji devi General Elektrik (GE), Türkiye'deki enerji portföyünü satma kararı aldı. 2007 yılında Gama Enerji'nin yüzde 50 hissesini alan GE, şimdi bu payları Gama Enerji'ye geri satmak için Rekabet Kurulu'na başvurdu

Rekabet Kurulu'nda yer alan duyuruya göre GE Energy Financial Services (EFS), Gama Enerji ve Gama Enerji İş Geliştirme şirketlerinde sahip olduğu yüzde 50'lik payı Gama Holding'e satmak için görüşmelere başladı.

Haberin Devamı

GE ile Gama Holding arasındaki ortaklık 2007 yılında gerçekleşmişti. İkili enerji alanında bir çok önemli projeye imza atarken en önemli yatırımları inşaatı halen devam eden Kırıkkale Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı oldu. 840 megavatlık santralin 2016 yılında işletmeye açılması bekleniyor. İkilinin yurtdışında da diğer firmalarla ortak olarak inşaasını yaptığı bir çok hidroelektrik ve rüzgar santrali bulunuyor.

GARANTİ'DEN DE ÇIKMIŞTI

Bir dönem Garanti Bankası'nın da ortakları arasında yer alan GE, bu ortaklıktan da 2010 yılında çekilmişti. GE, Garanti Bankası'ndaki yüzde 18.6'lık hissesini 2010'da İspanyol BBVA'ya 3.7 milyar dolara satmıştı.

Gama Enerji'nin yatırım ve varlık portföyü 4 milyar dolar seviyesinde bulunurken, kurulu gücü 2 bin megavat seviyesinde.

Haberin Devamı

66 YILDIR TÜRKİYE’DE

General Electric (GE), 1876 yılında dünyaca ünlü mucit Thomas Edison tarafından kuruldu. Bir dönem Amerika'nın elektrik dağıtımını tekelinde tutan dünyanın GE Elektronik ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösteriyor. İngiliz Financial Times gazetesi şirketi 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 yıllarında dünyanın en saygın şirketi olarak seçmişti.

Firma 1948 yılından bu yana Türkiye'de faaliyet gösteriyor. 1948 yılında Koç Grubu ile gerçekleştirilen ilk önemli yatırım olan ampul fabrikasının kurulmasıyla başlayan GE'nin Türkiye'deki varlığı, şu anda, havacılık, enerji, aydınlatma, sağlık, ulaştırma ve Ar-Ge alanlarında önemli ilişkiler ve ortaklıkları kapsıyor. Öte yandan Türkiye'de mevcut tüm uçakların yüzde 60'ını GE motorları taşıyor.