Ekonomi Jatomi Fitness iflasını açıkladı

Jatomi Fitness iflasını açıkladı

Paylaş
Jatomi Fitness iflasını açıkladı

Türkiye'de yaklaşık 40 bin üyesi olduğu öne sürülen Malezyalı spor salonu firması Jatomi, dün iflasını açıkladı. Yüzlerce çalışan ve binlerce üye ne yapacağını şaşırdı. Jatomi ise ilk açıklamasında, Türkiye'deki operasyonlarda gerekli kazancın elde edilememesi nedeniyle bu kararın alındığını duyurdu

Aniden çalışanlarına bir yazı gönderen Jatomi yetkilileri, maaşları da ödemeyeceklerini belirtirken, “Oraları kapatıp gidin” talimatı verdi ve bu arada spor salonlarına gelenler şaşkınlıkla kapılarda kaldı. Büyük şok yaşayan üyeler duygularını sosyal medya hesapları üzerinden paylaştı.

Haberin Devamı

İstanbul'da oldukça popüler olan spor salonlarından Jatomi Fitness'ın iflas erteleme istediği ve tüm salonlarını kapattığı belirtildi. Salonun müşterileri sosyal medya hesapları üzerinden salonlarının kendilerine haber bile verilmeden kapatıldığını belirtiyor. Bazı üyeler kişisel hesapları üzerinden salonun kapanma anlarını da paylaştı. İstanbul'da büyük alışveriş merkezlerinde yer alan salonun bir anda kapılarını kilitlediği ve müşterilerine konuyla ilgili herhangi bir bilgi vermediği de ifade ediliyor.

"SALONU ÜZERİMİZE KAPATTILAR"

Spor salonu üyelerinden biri, spor yaptıkları anda bir anda yetkililerin kendilerine gaz kaçağı var dendiğini, salonun bir anda kapatılmaya başlandığını söyledi. Üye G.S, "Bize gaz kaçağı var derhal burayı boşaltın dendi. Biz de bir telaşla çıktık. Bir diğer arkadaşım da diğer bir şubeye gidiyordu. Oradaki şubede kapanmayla ilgili bilgi vermişler ve olaylar çıkmış. Bize resmen olay çıkmasın diye yalan söylediler" dedi.

ŞİRKETTEN İLK AÇIKLAMA


Hürriyet'in e-posta yoluyla ulaştığı Jatomi Fitness Group’un İdari Direktörü Trevor Brennan, Jatomi Fitness Group olarak Türkiye’de faaliyetlerini resmen durdurma kararı aldıklarını doğruladı.

Brennan, “Jatomi Fitness Group ne yazık ki İstanbul’daki ilk salonu açmasından bu yana yaşanan ağır finansal zarardan ötürü Türkiye’deki operasyonlarını durdurma kararı aldı. Bu oldukça zor karar, zorlu bir değerlendirme sürecinin ardından alındı ve bu süreçte bizim için uygun diğer opsiyonlar da değerlendirildi. İşletmeyi kurtarma çabamız, İstanbul’daki ekibimizin azimli çalışmaları da ne yazık ki gerekli kazancın elde edilmesine yetmedi. Bu durumda küresel operasyonlarımızdaki diğer üyeleri etkilemeden Türkiye’deki işletmeyi finansal olarak destekleyemeyeceğimiz kısa süre önce netleşti” dedi.

Haberin Devamı

SPOR SALONU ÜYELERİ PARALARINI NASIL GERİ ALABİLİR?

Üyelik için yıllık ödeme yapan kullanıcıların kullandıkları bankaya taksitlendirilen ödemenin iptali için dilekçe ile başvurmaları gerekiyor. Ancak her bankanın bu başvuruyu kabul etmeyebileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Spor salonuna yıllık üyelik için para ödeyen ya da kredi karı ile bu ödemeyi taksitlendiren üyelerin paralarını geri alabilmeleri için nasıl bir yol izlemesi gerektiğini Tüketiciyi Koruma Derneği Şişli Şube Başkanı Cevriye Çerçioğlu Posta.com.tr'ye anlattı:

Spor salonu için üyelik sözleşmesini imzalayanlar bu maddeleri kabul etmiş oluyor. Hizmetini almadıkları bedelin geri almak isteyen üyelerin yapacakları şey, oturmuş oldukları ilçenin Kaymakamlığındaki Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvurmak. Bu heyet 5 kişiden oluşuyor. Ancak ilçe Hakem Heyeti'ne 2000 TL'ye kadar olan alacaklar için başvuruluyor. 3000 TL'ye kadar olan alacaklar için ise İl Hakem Heyeti'ne başvurulması gerekiyor. 3000 TL'den fazla alacaklar için ise Tüketici Mahkemeleri'ne dava açmak gerkeiyor. Hakem Heyeti'nin vereceği karara karşı tarafın 15 gün içinde itiraz hakkı var. Eğer itiraz etmezlerse ve Hakem Heyeti sizi haklı bulursa alacaklarınızı icra yoluyla temin eder.

HUKUKÇULAR: İHTARNAME İLE BAKİYE ALACAKLARINIZI TALEP EDİN

Batur Yeni Bölükbaşı Avukatlık Şirketi kurucularından Avukat Bora Burak Bölükbaşı Jatomi’nin iflası hakkında şu önemli noktalara değindi;

Bu aşamada Jatomi üyeleri tarafından dikkat edilmesi gereken en önemli husus; Borçlar Kanunu hükümleri gereğince sözleşmenin feshedilmesi gerekliliğidir. Bu noktada, tüm üyelerin Jatomi Fitness Türkiye’ye sözleşmenin feshini ihtaren bildirmeleri ve akabinde ihtarname ile bakiye alacaklarını talep etmelidir. Aksi takdirde mağdurların iflas masasına kalan bakiye alacaklarını yazdıramayacaklarını önemle belirtmek isteriz.

MAIL ORDER İLE ÖDEME YAPANLAR DİKKAT!


Bir diğer önemli husus ise; Jatomi Fitness üyelerinin birçoğu mail order sistemi ile ödeme yükümlülüğünün yerine getirmektedir. İlgili sözleşmenin imzalanması aşamasında kredi kartı bilgileri bir form eşliğinde doldurulmakta ve yine kredi kartı fotokopileri çekilmektedir. 40.000 üyesi bulunduğu belirtilen Jatomi Türkiye ’nin kullanıcılarının büyük bir kısmı mail order sistemi ile ödeme yapmakla birlikte işbu üyelerin tamamının kredi kartı bilgileri ilgili şirkette bulunmaktadır.

Üyeler için bir tehlikede bu noktada doğmaktadır. İlgili Mail Order ödeme sistemini seçen üyeler, ivedilikle Jatomi Türkiye Nezdinde Sözleşmeyi haklı nedenle tek taraflı feshettiklerini ihtaren bildirmeli ve ihtarname içerisinde de kredi kartı bilgilerinin her ne sıfat altında olunursa olsun haricen yahut şirket tarafından kullanılması halinde, şirket merkez yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunulacağını ve işbu eylemden ötürü uğrayacakları maddi ve manevi tazminat taleplerini yöneteceklerini bildirmelidir. İşlem yapıldıktan sonra, kendisini güvende hissetmeyen üyelerin, kredi kartlarını mail order kullanımına kapatması yahut kredi kartının iptali yoluna giderek yeni bir kredi kartı talep etmesi önerilerimiz arasındadır.

İNTERNET SİTESİNE ULAŞIM YOK

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Jatomi Fitness'ın internet sitesine girmek isteyenler ise "Site bakımda" açıklamasıyla karşılaşıyor ve herhangi bir ulaşım bulunmuyor.

Facebook'ta açılan Jatomi Mağdurları adlı sayfada salonların kapanmasına yönelik olduğu iddia edilen fotoğraflar da paylaşıldı.

SOSYAL MEDYA ÇALKALANDI

Jatomi Fitness'ın iflas ettiği haberleri sosyal medyada büyük yankı buldu. Twitter ve Facebook üzerinden kendilerinden habersiz salonlarının kapatıldığından şikayet eden üyeler ve konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler tepkilerini gösterdi. Ekşi Sözlük de yine şikayetlerin dile getirildiği bir alan oldu.

40 BİN ÜYESİ İDDİASI

Malezya menşeyli bir yatırım olan Jatomi Fitness'ın İstanbul'da büyük alışveriş merkezlerinde salonları bulunuyor ve 40 bine yakın üyesi olduğu belirtiliyor. Konuyla ilgili olarak gündeme getirilen haberlerde şirketin çalışanlarına durumu e-posta yoluyla bildirdiği ve şubelerini kapatmalarını istediği ifade ediliyor.

ÜYELİK PARALARININ NE YAPILACAĞI MERAK EDİLİYOR

İnternet üzerinden en fazla dile getirilen konulardan biri de üyelerin paralarını nasıl geri alacakları oldu. Konuya yönelik şu ana kadar şirketten resmi herhangi bir açıklama yapılmasa da konuyla ilgili haberlerde şirketin çalışanlarına şu mesajı gönderdiği ifade ediliyor:

“Polonya, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Romanya, Endonezya ve Malezya’da 60’ın üzerinde spor kulubü bulunan “Jatomi Fitnes & Spa” organizasyonunun bir parçası olarak 16.05.2011 tarihinde Türkiye’de faaliyet göstermeye başlayan şirketimiz gösterilen tüm çabalara rağmen hedeflenen başarıya ulaşamamıştır. Alınan önlemler ve gerçekleştirilen tasarruflar ile maliyet artışının önüne geçilmek istenmiş ise de maliyetlerin artarak devam etmesi Türkiye’deki yapılanmayı diğer şirketlerimiz içerisinde zarar eden ülke pozisyonuna sokmuştur. Sonuç olarak zararın katlanarak büyümesini önlemek amacıyla Türkiye’deki faaliyetlerimize son verilmesi ve şirketin içindeki iflas durumunun yetkili mahkemeye bildirilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu doğrultuda şirketimiz faaliyetlerinin yarın itibarıyla sonlandırılacağı ve kulüplerin kapatılacağı hususlarını bilgilerinize sunarız. Yasal haklarınız bakımından hukuki süreci yakından takip etmenizi ve iflas idaresine bu kapsamda gereken başvuruda bulunmanızı rica ederiz. ”