Ekonomi En çok otomobil satışı yapan markalar sıralaması

En çok otomobil satışı yapan markalar sıralaması

Paylaş
En çok otomobil satışı yapan markalar sıralaması

Filo satışları da artık oto pazarında önemli oranda pay sahibi edindi. Peki, filo satışları dahil/hariç olarak değerlendirildiğinde en çok satan otomobil markaları nasıl sıralanıyor?

Bugün trafikte gördüğümüz her 10 aracın neredeyse 3 veya 4’ü kiralık, yani filo kiralama şirketlerinin araçlarından oluşmaya başladı. Markalar hızla büyüyen bu pazarda yer alıp satışlarını ve pazar paylarını artırmak için çok uğraşıyor. Bu öyle bir mücadele ki filo şirketlerine perakende satışlara göre neredeyse yüzde 25’i aşan iskontolar yapıyorlar.

Haberin Devamı

Peki, filo satışları dahil/hariç olarak değerlendirildiğinde en çok satan otomobil markaları nasıl sıralanıyor?

100 otomobilden 72’isini filoya sattı

Hürriyet'ten Emre Özpeynirci'nin haberine göre 2013 yılı verileri karşılaştırıldığında Fiat, Ford, Hyundai ve Toyota’nın filo satışlarında önemli artış görülürken Renault’nun filo oranının düştüğü gözlemleniyor. 2014 yılında Fiat’ın filo oranı geçtiğimiz yılki seviyesi olan yüzde 60’lardan yüzde 72’ye çıkarken, Ford’daki artış ise yüzde 43’lerden yüzde 60’lara yükseldi. Aynı dönemde Hyundai’nin filo payı ise yüzde 40’tan yüzde 49’a çıktı. Geçtiğimiz yılın ocak-ağustos döneminde yüzde 53.7 filo oranı bulunan Renault’un bu yıl aynı dönemde filo payı yüzde 46.7’e geriledi.

Haberin Devamı

SIRALAMA DEĞİŞTİ

Filo satışlarını çıkardığımızda en çok otomobil satan markalar listesinde de çok ciddi değişimler yaşandı. 8 ayda en çok otomobil satan 4’üncü marka olan Fiat, filo hariç tutulduğunda 13’üncü sıraya gerilerken, 5’inci sırada yer alan Ford ise 10’uncu sıraya indi. Listede ilk iki sıra değişmezken 3’üncü sırada yer alan Hyundai ise 5’inci sıraya indi. Filo oranları kısmen az olan Opel, 6’ıncılıkta 3’üncülüğe, Toyota ise 7’incilikten bir anda 4’üncülüğe yükseliyor. Aşağıda hem filo dahil toplam satışları hem filo hariç toplam satışları verdim. Listedeki net değişimi çok daha iyi görebilirsiniz.