Ekonomi Karizmasını konuşturuyor

Karizmasını konuşturuyor

Paylaş
Karizmasını konuşturuyor

Yüksek fonksiyonellik ve seksi tasarımla birleşen İskandinav stili, Volvo XC 60'ı sınıfının en çekici modellerinden biri haline getiriyor. Yenilenen özellikleriyle XC 60 daha rafine ve kaliteli görünüyor

OTOMOBİL PROFESÖRÜ- HAKAN ÇELİK
hakan.celik@posta.com.tr

İsveçli Volvo, sportif arazi araçları (SUV) sınıfında karizmatik ve yüksek güvenlikli XC 60 modeliyle bu kategoride farklı bir rüzgar estiriyor. Şehirli kimliği öne çıkan XC 60, sahip olduğu güvenlik donanımları ve teknolojileriyle sınıfında standartları yeniden belirleyen bir araç. XC 60 çok kısa süre önce yenilendi ve Avrupa ülkeleriyle aynı anda ülkemizde satışa satışa sunuldu. Dışarıdan bakıldığında radikal bir değişiklik gözlenmiyor. Ancak otomobilin hem mühendislik hem de tasarım özellikleriyle artık daha rafine hale geldiğini ve olgunlaştığını söyleyebiliriz. XC 60, Amerika’da IIHS ve Avrupa’da Euro NCAP testlerinden olabilecek en yüksek puanları almış araçlardan biri. Şehir hayatının şıkışık trafiğinde biraz yüksek oturma pozisyonu isteği, hobiler için daha çok eşya taşıma ihtiyacı ve zaman zaman uzaklara gitme arzusu bütün özellikleri tek bir modelde birleştiren ‘crossover’ların şansını artırıyor. Bu bakımdan Volvo XC 60 bekleneni fazlasıyla verebilen bir model.

XC 60’ın standart modelinin fiyat aralığı 156 bin ile 168 bin TL civarında. Ben ‘Advanced’ paketinin zengin donanımlı bir versiyonunu kullandım. Oldukça dolu sayılabilecek bu XC 60’ın fiyatı 195 bin TL.


Sıcak bir iç mekana sahip

XC 60’ın Türkiye’de önemli satış adetlerine ulaşması hedeflenen 2.0 litre 163 beygir gücündeki 5 silindirli D4 dizel modeliyle uzun bir sürüş gerçekleştirdim. Bu araç güç aktarımını sadece ön tekerlekleriyle sağlıyor. 400 Nm’lik tork ilk kalkışlarda ve ara hızlanmalarda sürüş keyfini artırıyor olsa da ıslak ve kaygan zeminlerde daha sorumlu davranmakta fayda var. 6 vitesli Geartronic şanzıman görevini başarıyla yapıyor. Kabinde orta konsol ve kapılarda kullanılan ahşap detaylar, teknoloji yoğun iç mekanı sıcaklaştırmış. Kolay okunan göstergeler ve iri butonlar Volvo’nun geleneksel özellikleri. Makyajlanan araçla birlikte ön panelin ve dijital göstergelerin çok daha şık ve modern göründüğünü söyleyebilirim. Yüksek işçilik kalitesi rahatlıkla Audi, Mercedes ve BMW ile boy ölçüşebilecek düzeyde.

Çok amaçlı kullanım

496 litrelik bagaj ve alt katlardaki eşya saklama gözleri böyle bir araç için yeterli. Görüş açısı çok başarılı, hem yola hakimiyet hem de aracın içine giren ışık bakımından tatminkar seviyede. Volvo XC 60, sürüş yetenekleriyle birçok SUV’yi geride bırakıyor. Uzun güvenlik donanımları listesinin de güven hissini pekiştirdiğini söylemeliyim. Fiyat ürün dengesi, marka algısı ve teknolojik avantajlarıyla XC 60, çok amaçlı kullanımlar için doğru bir seçim. Kabin konforu, imajı, yüksek güvenlik ve ergonomi hissi aracın artıları arasında. Diğer taraftan yüksek torku nedeniyle gaz pedalına basıldığında yerinden fırlayacakmış gibi heyecan verici bir his uyandıran XC60 kullanıcısının özel dikkatini bekliyor.

Haberin Devamı

Toşaf kalitesi tescillendi


Tofaş’ın başarısını çalışanlar hep birlikte kutladı.

Tofaş’ın Bursa’daki Fabrikası, 175 Fiat-Chrysler Grup fabrikası ve grubun 350 tedarikçisinin fabrikalarında uygulanan WCM-Dünya Klasında Üretim Programı kapsamında bu ay gerçekleşen denetim sonucunda ‘Altın Seviye’ye ulaşarak başarısını taçlandırdı. Endüstriyel alandaki standartları dünya klasına yükseltmek amacıyla 2006’da faaliyete geçirilen programın ilk yıllarında ‘En Hızlı İlerleyen Fabrika’ ödülünü alan Tofaş, 2009’da ise Gümüş Seviye’ye ulaşan ilk Fiat fabrikası olmuştu. Programa başladığı 2006 yılından bu yana, üretim standartlarını sürekli yükseltmeye odaklanan Tofaş, WCM programıyla iş kazalarını yüzde 97, dış kalite göstergesini yüzde 68, üretkenliğini yüzde 35, makine arızalarını ise yüzde 75 iyileştirdi. Dünya çapında kaliteyle bantlardan Linea ve Fiorino gibi modelleri çıkaran Tofaş, ticari araçlar segmentinde çok iddialı olduğu Doblo’yu kısa süre içinde Kuzey Amerika’da ihraç etmeye hazırlanıyor.


*

Peugeot 208 daha iddialı



Peugeot 208 ürün yelpazesi yeni motor ve şanzıman seçenekleri ile genişlemeye devam ediyor. Eylül ayında pazara sunulan, düşük yakıt tüketimi ve düşük emisyon oranları ile dikkat çeken 1.0 litrelik VTi motor seçeneğinden sonra, Kasım ayında da 1.2 lt VTi motor seçeneği ile ETG (Efficient Tronic Gearbox) şanzıman seçeneği sunuluyor. İşletim sistemleri geliştirilen bu yeni robotize şanzıman, tam otomatik şanzıman kullanım hissine sahip. Peugeot 208 1.2 lt VTi motor ile ETG5 şanzıman seçeneği daha kolay bir kullanım ve manevra kabiliyeti sunuyor. Sistemde direksiyondan vites değiştirme pedalları da bulunuyor. 35 bin 400 TL’den başlayan fiyatlarla sunulan 1.2 VTi 82 beygir ETG5, Access, Active ve Allure olmak üzere 3 donanım seviyesine sahip.

Haberin Devamı