Ekonomi Kış lastiği denetimleri başladı

Kış lastiği denetimleri başladı

Paylaş
Kış lastiği denetimleri başladı

Yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması ve denetimleri 1 Aralık (bugün) itibariyle Türkiye genelinde başladı. Kar lastiği olmayan ticari araçlara 31 Aralık'a kadar 571 TL, 1 Ocak itibariyle de 602 TL para cezası kesilecek

1 Aralık’tan itibaren ticari araçlarda yürürlüğe giren ’zorunlu kış lastiği uygulaması’ başladı. Trafik Şube Müdürlüğü’ne bağlı trafik polisleri Esenler Otogarı’nda denetim yaptı. Durdurulan otobüslerin tek tek lastikleri kontrol edilerek, lastiklerde ölçümler yapıldı. Sürücüler kış lastiği uygulaması ile ilgili bilgilendirilirken, polis ekipleri kış lastiğinin nasıl olması gerektiğini anlattı.

Sürücüler yapılan uygulamadan memnun olduklarını, kış lastiklerini taktıklarını söyledi.

Ordu’ya giden bir otobüs şoförü uygulamadan memnun olduğunu belirterek, "Herhangi bir sorunumuz yok. 15 gün önce kış lastiklerimizi taktırdık" dedi.

LASTİK DEĞİŞTİRİLENE KADAR ARAÇ BAĞLANIYOR


Uygulama kapsamında kış lastiği takmayan ticari araçlara 571 TL idari para cezası kesilirken, aracın lastikleri değiştirilinceye kadar trafiğe çıkması yasaklanacak.

KIŞ LASTİĞİNİN ÖZELLİKLERİ VE AVANTAJLARI

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; kış lastiği alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle açıkladı:

Kış lastiğinin başlıca özellikleri ve avantajları nelerdir?

- Kış lastiklerinin diş derinliği; yaz lastiklerine göre genellikle daha fazladır.

- Kış lastiklerinde desen doluluk oranı, standart lastiklere göre daha azdır. Böylece yol yüzeyindeki kar, buz, su, çamur gibi maddelerin oluklardan dışarı atılması daha kolay olur.

- Kış lastiklerinin sırt deseninde daha çok kılcal damarlı ve omuz bloklarının dişli bir yapısı vardır. Bu yapı, karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde ilave çekiş sağlar.

- Kış lastikleri özel karışımı sayesinde kış şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini korur.

- İçeriğindeki yüksek silika oranıyla, tutunma özelliklerini korur ve ıslak zeminde sürüş emniyetini artırır.

- +7 derece santigrattan daha soğuk havalarda kış lastikleri kullanımı ile elde edilen fren mesafesi; gerek yaz lastiklerinden ve gerekse zincir takılmış yaz ya da kış lastiklerinden elde edilen fren mesafesine göre daha kısadır.

- Kış lastiklerine alternatif olarak gösterilen zincir kullanımı; araçların lastik ve mekanik aksamına zarar verdiği için sadece zorunlu durumlarda ve mümkün olan en kısa sürede kullanım için tavsiye edilmektedir.

KIŞ LASTİĞİ ALIRKEN VE KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

- Kış lastiklerinin, otomobilinizin 4 pozisyonunda birden kullanılması gerekir. Araçta sadece 2 lastiğin kış lastiği olması, ani frenleme ve viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırır.

- Kış lastiklerini yaz lastiklerinden ayırtedebilmek için yapısal farklılıklarının yanı sıra yanaklarındaki markalamaya dikkat etmek gerekir. M&S (Mud&Snow - Çamur ve Kar), M+S ve Snowflake veya Snowflake sembollerinden herhangi biri lastiğin yanağında varsa kış lastiğidir.

- Kış lastikleri; kullanılmadıkları dönemlerde uygun koşullarda saklanmalıdır. Tekrar araç altına takıldıklarında performans kayıpları yaşanmaması için ideal şartlarda (kuru, serin, güneş ışığı almayan asit ve yağ benzeri kimyasallardan uzak) muhafaza edilmelidir.

Haberin Devamı