Ekonomi Kış lastikli araçlarda zincir bulundurmak gerekli mi?

Kış lastikli araçlarda zincir bulundurmak gerekli mi?

Paylaş
Kış lastikli araçlarda zincir bulundurmak gerekli mi?

Yasa gereği, kış aylarında araçlarda kar zinciri bulundurulması zorunlu ve bu zorunluluk, yaz veya kış lastiği takılmış, 4x4'ler dahil tüm araçlar için geçerli

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TTKÖD), kış şartlarında yolculukların güvenli yapılması, ulaşımın aksamaması ve trafik kazası yaşanmamasının önemli olduğunu belirterek, bu nedenle sürücülerin araçlarına kış lastiği takmaları gerektiğini bildirdi.

TTKÖD, yaptığı yazılı açıklamada; Kış Lastiği Kullanımı Genelgesi gereği geçen kış uygulanan denetimlerin 1 Aralık’tan itibaren başladığı hatırlatılarak, genelgenin ticari araçları kapsadığı vurgulandı.

Açıklamada, yarı römork ve römorkların frenleme tertibatı bulunan dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin de kış lastiği olması zorunluluğunun 1 Aralık 2014’ten itibaren geçerli olacağı belirtilerek, "Bu yıl Emniyet Genel Müdürlüğü özel araçların da denetime tabi tutulacağını açıkladı. Bu açıklamayı Karayolları Trafik Kanununun 30. maddesindeki ’Araçların, esasları yönetmelikte belirtilen şekilde ve tarzda teknik şartlara uygun durumda bulundurulması zorunludur’ hükmü ile bağdaştığı şeklinde yorumluyoruz. Denetim olsun veya olmasın, önemli olan kış şartlarında yolculukların güvenli yapılması, ulaşımın aksamaması ve trafik kazası yaşanmamasıdır. Bu nedenlerle sürücülere araçlarına kış lastiği takmayı ihmal etmemelerini öneriyoruz" denildi.

KIŞ LASTİĞİNİZ OLSA BİLE KAR ZİNCİRİ BULUNDURMAK DA ZORUNLU

Kış lastiğinin üretim yapısı dolayısıyla soğuk hava şartlarında kuru asfaltta, karda, buzda ve ıslak zeminde tutunmayı ve sürücünün kontrolü arttıran özellikte olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Sürücüler araçlarına kış lastiği takmayı ihmal etmesinler. Kış lastiği sadece çekiş olan tekerleklere değil dört tekerleğe de takılır. Aracı iki tekerlek hareket ettirir ve götürür ama durmayı dört tekerlek eşit güçte sağlar. Bu durum 4x4 araçlar için de aynıdır. Bu nedenle, lastikleriniz doğru basınçla şişirilmiş olmalı. Daha geniş tabanla yere basması amacıyla havası indirilen lastik, beklenenin tersine kaymayı artırır. Aracın daima yavaş sürülmesi gerekir. Gideceğiniz yere geç ama sağlam gidin. Önünüzdeki araçla aranızda güvenli durma mesafesi bırakın. Karlı, buzlu ve ıslak zeminde durma mesafesinin uzadığını unutmayın. Ani hızlanma ve fren yapmayın, dönemeçlere hızlı girmeyin. Kaymaya başladığınızda ayağınızı gaz pedalından yavaşça kaldırın ve fren yapmaya kalkışmayın. Yeniden hakimiyet sağlamak için aracın yavaşlamasını bekleyin."

Açıklamada, yasa gereği araçlarda kar zincirinin bulundurulmasının da zorunlu olduğu ve bu zorunluluğun yaz veya kış lastiği takılmış, 4x4’ler dahil, tüm araçlar için geçerli olduğu vurgulanarak, "Unutmayınız ki deneyimli ve iyi bir sürücü olmak her zaman yeterli değildir. Kendine güven iyidir, ancak ıslak ve kaygan zeminde kontrollü ve ihtiyatlı hareket etmek daha iyidir" ifadelerine yer verildi.

AA

Haberin Devamı