Ekonomi Karamehmet'e kötü haber

Karamehmet'e kötü haber

Paylaş
Karamehmet'e kötü haber

Rekabet Kurulu 8 milyar dolarlık elektrik özelleştirmesinden Karamehmet'e şartlı onay verdi

Rekabet Kurulu, İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakası ile İzmir ve Manisa elektrik dağıtım ihalelerini kazanan Karamehmet-Kazancı ortaklığına 'dur' dedi. Kurul, Boğaziçi, Gediz ve Trakya'dan ikisini seçin, birini bırakın, dedi.

REKABET KURUMU KARDEŞ AYRILIĞINI KABUL ETMEDİ

Rekabet Kurulu, Türkiye’nin en önemli özelleştirmelerinden elektrik dağıtım özelleştirmelerinde ‘şok’ karar verdi. Bugün Toplanan Rekabet Kurulu, Cemil Kazancı-Mehmet Kazancı kardeşlerin ihalelere AKSA ve Kazancı Holding adıyla ayrı ayrı girmelerine karşın, onları ‘tek bir teşebbüs’ olarak kabul etti.

Oysa iki kardeş arasındaki anlaşmazlık nedeniyle ihalelere ayrı girdikleri belirtilmişti. Ama Rekabet Kurulu, kardeşleri tek teşebbüs sayarak Mehmet Emin Kara Mehmet ve Mehmet Kazancı ortaklığının kazandığı üç dağıtım özelleştirmesinde, “Boğaziçi, Gediz ve Trakya’dan birini tercih edin” kararı çıktı.

Rekabet Kurulu bugünkü toplantısında, Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş., Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş., Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin özelleştirilmesi işlemlerine ilişkin kararını verdi. Kurul’un üç ana başlık altında özetlenebilecek kararı şöyle:

TEK TEŞEBBÜSSÜNÜZ!

Rekabet Kurulu, teklif sahiplerinden MMEKA’nın hissedarlarından Mehmet Kazancı, Esin Kazancı, Begüm Kazancı ve Mustafa Kurnaz’ın, Kazancı Holding A.Ş. ve dolayısıyla Aksa Elektrik ile aynı ekonomik bütünlük içinde olduğu ve 4054 sayılı Kanun kapsamında tek bir teşebbüs olarak kabul edilmesi gerektiği sonucuna ulaştı.

HAKİM DURUM YARATIR!


Kurul, İş-Kaya-MMEKA ve/veya Aksa Elektrik tarafından Boğaziçi, Gediz ve Trakya’nın üçünün birden devralınması halinde, Kazancı Holding bakımından hâkim durum yaratılması suretiyle ilgili pazarlarda rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunun doğacağı ve söz konusu işlemlere izin verilemeyeceğini belirtti.

Ancak “Söz konusu teşebbüslerin Boğaziçi, Gediz ve Trakya’dan sadece ikisini devralmaları durumunda 4054 sayılı Kanun bakımından bir sakınca oluşmayacağı kararına vardı.”

Haberin Devamı