Ekonomi Para Politikası Kurulu'nun faiz kararı belli oldu

Para Politikası Kurulu'nun faiz kararı belli oldu

Paylaş
Para Politikası Kurulu'nun faiz kararı belli oldu

Merkez Bankası TL zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarını artırırken, döviz depo faiz oranlarını düşürdü. Para Politikaları Kurulu'nun son toplantısında ise faiz oranlarında bir değişikliğe gidilmedi

SON DAKİKA: Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi.

Haberin Devamı

MB politika faizi ve faiz koridorunu sabit tutarken, TL zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında 50 baz puan artırıma gitti. Öte yandan kurul, zorunlu karşılık oranıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

ZORUNLU KARŞILIKLARA ÖDENEN FAİZ 50 BAZ PUAN ARTTI

"Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında 50 baz puan artırıma gidilmesi uygun görülmüştür. Uygulamaya 8 Mayıs 2015 tesis döneminden itibaren başlanacaktır. Uygulama esasları 21 Ekim 2014 tarihli basın duyurusunda açıklanan şekliyle devam edecektir."

DÖVİZ REPO FAİZ ORANLARI DÜŞTÜ

Küresel faiz oranlarındaki gelişmeler doğrultusunda bankaların TCMB’den alabilecekleri bir hafta vadeli döviz depo faiz oranlarının 24 Nisan 2015 tarihinden itibaren ABD doları için yüzde 4,5’ten yüzde 4’e, euro için yüzde 2,5’ten yüzde 2’ye indirilmesine karar verildi.

Haberin Devamı

MERKEZ'İN KARARI SONRASI DOLARDA 2.72 TL'Yİ GÖRDÜ

Merkez Bankası'nın kararı sonrası dolar yükseldi. Merkez'in faizleri sabit tutmasının ardından kur ilk etapta 2,6935'e çıktı. Daha sonra TL zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında artış olmasıyla kur 2,70'e yaklaştı. Dolar en yüksek 2,6995'i gördü. Dolar Merkez Bankası'nın kararı öncesinde 2,68'in üzerinde seyrediyordu.

Kısa bir süre sonra dolar 2.72 TL seviyesinin üzerine çıktı!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Saat 14.00'da Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) kritik bir toplantı yapacak. Merkez Bankası'nın faiz kararının belirleneceği toplantıdan çıkan karar başta doların seyri olmak üzere ekonomik parametrelere yön verecek.

YURT DIŞI PİYASALAR NASIL?

ABD’de hafta başından bu yana zayıf olan veri takvimi ve açıklanan ilk çeyrek şirket bilançolarının etkisiyle pay bazlı hareketlerin öne çıktığı görüldü. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,47, S&P 500 endeksi yüzde 0,15 değer kaybederken, Nasdaq endeksi yüzde 0,39 yükseldi. Analistler, bugün açıklanacak mart ayı konut başlangıçları verisinin takip edileceğini belirterek, bugünden itibaren hareketlenecek veri takviminin yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

Haberin Devamı

AVRUPA BORSALARI AZ DA OLSA YÜKSELDİ

Avrupa tarafında, dün açıklanan Almanya ZEW endekslerinin cari durumda iyi, beklentilerde kötü gelmesine karşın avro/dolar paritesi 1,0650 - 1,0750 aralığında yatay bir seyir izledi. Dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,40, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,15, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,10 yükseliş kaydetti.

ASYA BORSALARI DA POZİTİF SEYİR İZLİYOR

Asya borsaları bugün Japonya’da açıklanan ihracat ve dış ticaret fazlası verilerinin beklentileri aşmasının ardından pozitif bir seyir izliyor. Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,97, Çin’de Şanghay endeksi yüzde 1,87 yükseldi.

Yurt içinde dün özellikle pay piyasalarında hızlı yükselişler dikkati çekerken, dolar/TL 2,68, 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 9,90 seviyelerinde dengelendi. BIST 100 endeksi dün özellikle banka paylarında yoğunlaşan güçlü alışlarla günü yüzde 2,40 artışla 84.277,65 puandan tamamladı.

Haberin Devamı

Analistler, teknik olarak endeksin 84.000 puanın üzerinde kalması durumunda yeni hedefinin 87.500 direnci olacağını belirterek, bugünkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) PPK toplantısı kararlarının yön üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor.

AA'NIN ANKETİNE GÖRE FAİZ ARTIŞI BEKLENTİSİ YOK!

AA Finans’ın, bugün gerçekleştirilecek PPK toplantısına ilişkin anketine göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinde (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı), faiz koridorunun üst ve alt bandında herhangi bir değişiklik olmayacağını öngörüyor. TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmemiş ve politika faizini yüzde 7,50’de, faiz koridorunun üst bandını yüzde 10,75’te, alt bandı ise yüzde 7,25’te bırakmıştı.

Öte yandan TCMB, 14 Nisan’da yaptığı duyuru ile PPK toplantısında, döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirimin ve Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında ölçülü bir artışın gündeme alınacağını açıklamıştı. Duyuruda, ayrıca toplantıda gerekli görülmesi halinde finansal piyasalardaki istikrarı destekleyici yönde ilave tedbirlerin de ele alınabileceği ifade edilmişti.

Haberin Devamı

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
14.00 Türkiye, TCMB faiz kararı
17.00 ABD, mart ayı ikinci el konut satışları
17.00 Avro Bölgesi, nisan ayı tüketici güven endeksi