Esra Karayel FED yine sahnede
HABERİ PAYLAŞ

FED yine sahnede

Küresel borsalara paralel Fed açıklamaları sonrası Borsa İstanbul haftayı değer kayıplarıyla kapattı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Küresel borsalarla birlikte Borsa İstanbul, geçen haftayı değer kayıplarıyla tamamladı. Amerika Merkez Bankası Fed tutanaklarının açıklanması, piyasalarda Haziran veya Temmuz’da faiz artırımının olacağı beklentisini güçlendirdi. Bu da değer kayıplarının en önemli nedeniydi.

Siyasi belirsizlik etkili

Borsada beklenti alınır ve satılır kuralı işliyor. Endeksin yönünde etkili olan siyasi belirsizliğin yurtiçinde yine gündemde olması, olumsuz etkiliyor. Endeks haftayı 76 bin 357’den kapattı. Para piyasalarında da Fed kararları haftaya damgasını vurdu. Çarşamba akşamı açıklamalar sonrası Dolar/TL’de yukarı yönlü hareketler yaşandı. Hafta içinde Dolar/TL’nin 3.00 seviyelerini test etmesinin ardından cuma günü, 2.97 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Amerika verileri iyi geldi

Amerika’da beklentilerden iyi gelen enflasyon ve sanayi üretim verileri de dolardaki yükselişte etkili oluyor. Buna Fed faiz artırımı da eklenince çıkış hızlandı. İki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 9.79 seviyesinden kapanış yaptı.

Endeks, önemli desteği olan 76 bin 100 seviyesini kırdığı takdirde kârda olunan hisseler satılabilir

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel piyasalarda Fed tedirginliği artıyor. Borsalar düşerken, dolar değer kazanıyor ve tahvil faizleri yukarı yönde hareket ediyor. Bununla birlikte yurtiçinde yeni hükümetin belirlenecek olmasına paralel bitecek olan belirsizlikler bir miktar piyasayı olumlu etkileyebilir.

Direnç 77 bin 800

Endekste ilk direnç 77 bin 800’de bulunuyor. Direnç seviyesi artan hacimle kırılırsa, 78 bin 800 ve daha sonra 79 bin 500 test edilebilir. Buna karşın 76 bin 100 desteği önemli. Kırılırsa kârda olunan hisseleri azaltmakta fayda var.

Para piyasalarının seyrinde bu hafta Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı sonuçları etkili olacak. Dolar/TL bu hafta da dalgalı seyir izleyebilir. Destekler 2.95 ve daha altta 2.93 seviyesinde bulunuyor. Dirençler ise 2.98 ve önemli direnç 3.00’da.

Haberin Devamı

Uzun vadede baskı artabilir

Amerika tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş yurtiçinde de uzun vadeli tahvil faizlerinde baskı yaratabilir. Yatırımcıların panik hareketlerden kaçınmalarını ve portföyleri çeşitlendirmelerini tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder