Esra Karayel Panik hareketlere dikkat!
HABERİ PAYLAŞ

Panik hareketlere dikkat!

Küresel piyasalar kritik bir haftayı geride bırakırken Borsa İstanbul’da endeks haftayı düşüşle sonlandırdı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Piyasalar kritik bir haftayı geride bıraktı. Yurtiçinde cari açık verileri (Temmuz cari açık verisi: 2.634 milyar dolar) piyasa beklentilerine yakın olarak gerçekleşti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in İstanbul’da gerçekleştirdiği toplantı sonrası açıklamaları da takip edildi.

Avrupa borsaları etkili oldu

Avrupa borsalarındaki düşüş, endekse de olumsuz yansıdı. Bununla birlikte Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz artırımına yönelik spekülasyonlar da piyasaların yönünde etkili oldu. Bu gelişmelerle endeks haftayı 77 bin 820’den kapattı.Para piyasalarında Fed’in gelecek yıl faiz oranlarını artıracağı söylentileri sonrası, dolar son altı yılın en yüksek seviyesini test etti. Dolar/TL cumayı 2.22’den kapattı. Altın ise Amerika’da erken faiz artırımı ihtimali etkisiyle Ocak ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Haberin Devamı

Bonoda seyir alıcılı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamaları piyasalar tarafından dikkatle izlendi. Tahvil bonoda gösterge vadede (24 Şubat 2016) faizler, yüzde 9.23 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

[[HAFTAYA]]

Yatırımcıların kısa vade için piyasalarda panik hareketlerden kaçınmaları ve açıklamaları yakından takip etmeleri gerekiyor

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da endeks, Amerika’da faiz artırımına yönelik açıklamalara duyarlı hareket ediyor. Öte yandan yurtiçinde açıklanan ekonomik veriler de endeksin yönünde etkili oluyor. Kısa vade için teknik olarak yön yatay gözüküyor.

Yurtdışı gelişmelere duyarlı

Yatırımcıların kısa vade için panik hareketlerden kaçınmalarında fayda var. Endekste orta vade için 85 bin hedefim geçerliliğini sürdürüyor. Teknik olarak önemli direnç 79 bin 500 seviyesinde.Para piyasalarında da yurtdışı gelişmelere duyarlı hareket devam edecek. Fed’in faiz artırım sinyali ile birlikte, Dolar/TL’de önümüzdeki altı aylık dönemde yukarı doğru hareketin kademeli olarak sürmesi muhtemel gözüküyor.

Haberin Devamı

Dalgalı seyir izlenecek

Tahvil bonoda gösterge vadede (24 Şubat 2016) faizler bu hafta da yurtdışına odaklı hareket edecek. Piyasalarda 17 Eylül’de yapılacak olan FOMC (The Federal Open Market Commitee) toplantısına kadar, seyir dalgalı olacak.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Açıklamaları KAP’tan izleyin

Soru: Zorlu Enerji’yi iki aydır takip ediyorum. Şirketle ilgili yeni gelişmeler neler? Teknik olarak hissede yön nedir? * Salih CAN/İstanbul

Cevap: Zorlu Enerji, yapmış olduğu teknik ve idari değerlendirme sonucunda Giresun- Tirebolu’da yapılması planlanan Tirebolu Reg. ve HES projesi ile ilgili olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) başvurdu. Kamuyu Aydınlatma Platformu sitesinden gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Önümüzdeki hafta tamamlanacak

Soru: Arçelik tarafından yapılan tahvil satışı konusunda bilgi verir misiniz? * Hüseyin PINAR/İstanbul

Cevap: Arçelik, 350 milyon euro’luk tahvil satışı için talep toplama sürecini tamamladı. Şirketten yapılan açıklamaya göre İrlanda Borsası’nda kote olacak, faiz oranı yüzde 3.875 olan yedi yıl vadeli bononun satışının önümüzdeki hafta tamamlanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Sermaye artırımı için başvurdu

Soru: Orge Elektrik’te sermaye artırımı konusunda ayrıntılı bilgi verir misiniz? * Cemil ŞEN/İstanbul

Cevap: Orge Elektrik, 10 milyon TL olan ödenmiş sermayesini; 6.342.636,16 TL’lik kısmını iç kaynaklardan (yüzde 63.43 bedelsiz) 3.657.363,84 TL’sini nakden (yüzde 36.57 bedelli, rüçhan hakkı kullanım fiyatı: 1 TL) olmak üzere, toplam 10 milyon TL artırarak 20 milyon TL’ye yükseltme kararı aldı. Şirket ilgili sermaye artırımları için 5 Eylül 2014’te Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulundu.

Yeni tarifeli seferlere başlamaya karar verdi

Soru: Karsusan hissem var. Şirketin sermaye artırımı konusunda kararı ne oldu? Bir de Pegasus’ta son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? * Cavit DİLEK/İstanbul

Cevap: Karsusan, daha önce aldığı 10 milyon TL karşılığı tahsisli sermaye artırımı kararının iptal edilmesine karar verdi. Orta ve uzun vade için açıklamalarla birlikte hissenizi takip edebilirsiniz. Pegasus ile ilgili son gelişme yeni seferleri konusunda bulunuyor. Şirket, 23 Ekim tarihinden itibaren İstanbul Sabiha Gökçen’den Mısır Sharm El Sheikh ve Hurghada tarifeli seferlerine başlamaya karar verdi.

Gelirleri yükseldi

Soru: Bolu Çimento'nun kârı nasıl geldi? * Hüseyin PINAR/İstanbul

Cevap: Bolu Çimento ikinci çeyrekte 27 milyon TL net kâr açıkladı. Kârlılıkta beklenenin çok üstünde gelen brüt marj etkili oldu. Brüt marjı yüzde 41’e ulaştı. Geçen yıl aynı döneme göre şirketin gelirleri yüzde 21 arttı.

Satın alma olumlu etkileyecek

Soru: Tat Gıda'da satın alma ile ilgili son gelişmeler neler? Sizce şirkete etkisi olur mu? * Dilek KÜÇÜK/İstanbul

Cevap: Tat Gıda, Moova’nın yüzde 100 hisselerini Söktaş Tekstil’den 32 milyon TL’ye satın aldı. Moova Tat Gıda’nın toplam cirosuna yaklaşık yüzde 2 katkıda bulunabilir. Ürün çeşitliliği açısından olumlu gözüküyor.

Kârlılık iyi geldi

Soru: Kardemir’in son dönem kârı hakkında bilgi verir misiniz? * Murat CAN/İstanbul

Cevap: Kardemir 2014 ikinci çeyrekte 99 milyon TL net kâr açıkladı. Bu rakam, önceki yılın aynı dönemindeki 35 milyon TL net zarar göre önemli bir iyileşmeye işaret ediyor. Satış gelirleri yıllık bazda yüzde 3 büyüdü. Şirketin satış hacmi yüzde 15 artış gösterdi.

Şirket birleşmesi için başvurucak

Soru: Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile ilgileniyorum. Şirketin Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurusu olmuş. Bu konuda bilgi verir misiniz? * Can SELİM/İstanbul

Cevap: Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından Aktur Turizm ile şirket bünyesinde birleşmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ilgili iznin çıkmış olduğu belirtildi. En kısa sürede de Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapılacağı ifade edildi.

Almanya’da açacak

Soru: Bak Ambalaj yeni şube açacakmış. Doğru mu? Bununla ilgili bilgi istiyorum. * Hasan AK/İstanbul

Cevap: Bak Ambalaj, Almanya, İsviçre ve Avusturya’da bulunan müşterilerine daha hızlı hizmet verilebilmesi için Almanya’da şube kurulmasına karar verdiğini açıkladı. Gelişmeleri Kamuyu Aydınlatma Platformu sitesinden (www.kap.gov.tr) takip edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder