Tamer Heper 'İmam nikahı' iki yönden mahzurlu
HABERİ PAYLAŞ

'İmam nikahı' iki yönden mahzurlu

‘İmam nikahı’ kıyarak bir beyle evlendim. Bana resmi nikah da kıyacaktı ama kıymadı. Bir gün bu hali ile ölürse miras alabilir miyim? V.B.

Önce şunu söyleyeyim. Resmi nikah kıymadan ‘imam nikahı’ kıyılmaz. İlk yanlışlık burada. Sonra sadece ‘imam nikahı’ kıymak demek sizin medeni hukuk çerçevesinde karı-koca olmadığınızı gösteriyor. Öyleyse siz ‘kocanızın’ ölümü halinde onun mirasçısı olamayacaksınız. Eşlerin elde edebileceği sair haklardan da yoksun kalacaksınız. Dolayısı ile bu haklardan ve miras hakkından yararlanabilmeniz için mutlaka resmi nikah yapacaksınız. Ayrıca işin bir de ceza yönü var.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bakın Türk Ceza Kanunu ne diyor: “Aralarında evlenme olmaksızın evlenmenin dinsel törenini yaptıranlar hakkında iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir. Ancak medeni nikah yapıldığında kamu davası ve hükmedilen ceza bütün sonuçları ile ortadan kalkar. Evlenme akdinin kanuna göre yapılmış olduğunu gösteren belgeyi görmeden bir evlenme için dinsel tören yapan kimse hakkında iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir.” Görüldüğü gibi işin ucunda bir de hapis cezası var. Hem töreni yapan, hem yaptıran suç işliyor. Onun için tavsiyem ilk fırsatta resmi nikahı kıydırmanız. Bu hali ile iki yönden sıkıntıdasınız.

Beklemeyeceksiniz

Eşimden iki ay önce boşandım, tekrar aynı kişi ile evlenmem için dokuz ay bekleme mecburiyetim var mı? G.G.

Boşanan kadının yeniden evlenebilmesi için bir bekleme süresi söz konusudur. Bu bekleme süresi vatandaşlar tarafından sanki bir ceza gibi algılanmaktadır. Oysa bunun ceza ile bir ilgisi yoktur. Mesele boşanan veya eşi ölen kadının hamile olma ihtimali karşısında doğacak çocuğun nesebinin tayini meselesidir. Bu bekleme müddeti yasada üç yüz gün olarak belirlenmiştir. Ancak mesele doğma ihtimali olan çocuğun nesebi olduğundan, şayet boşanan veya eşi ölen kadın bu süre içinde doğum yaparsa bekleme süresi de biter. Çünkü nesep meselesi hallolmuştur. Ancak doğurmamakla birlikte biten evliliğinden hamile olmadığı anlaşılır veya kadın boşandığı eşi ile evlenmeye karar verirse bu süre mahkeme kararı ile kaldırılır. Dolayısı ile okuyucum da boşandığı eşi ile evleneceğine göre bekleme süresi kaldırılacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder