Ekrem Sarısu 1 Ekim 2008'den önceki prim borcundan kurtuldunuz, sonrasını ödemeniz gerek
HABERİ PAYLAŞ

1 Ekim 2008'den önceki prim borcundan kurtuldunuz, sonrasını ödemeniz gerek

Soru: 2004 yılında bilgisayar dükkanı açtım. Yalnız çalışan bir şahıs işletmecisiyim. Bağ-Kur’a hiç başvurmadım. Öğrendiğim kadarıyla bir gün prim borçlarım toplu şekilde önüme çıkacak. Geçmiş borçlarımı sildirebilir miyim? Başvuru tarihi itibariyla primlerimi ödemeye başlayabilir miyim? Bugün itibarıyla başvursam borçsuz başlayabilir miyim? Nurullah Ümit TOĞÇU Cevap: Bağ-Kur’a süresi içinde kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri, yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008’den itibaren başlıyor. Şayet 2004’ten beri Bağ-Kur’a kaydınız yapılmamışsa, 1 Ekim 2008’den önceki sorumluluğunuz ortadan kalkıyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Yeni yasa sayesinde 1 Ekim 2008’den önceki prim borçlarınızdan kurtuluyorsunuz. Fakat, 1 Ekim 2008’den itibarenki prim borçlarından kurtuluş yok. Başvuru yapmanız halinde sigortanız 1 Ekim 2008’den itibaren başlatılır ve bu tarihten bugüne kadar olan prim borçlarınızı ödemeniz gerekir. Kaydınızı yaptırıp, prim borcunuzu bir an önce tahakkuk ettirmeniz yararınıza. Çünkü, önümüzdeki günlerde çıkarılması beklenen prim borcu yapılandırılmasından da yararlanır ve borcunuzu taksitle ödeme ve gecikme zammının bir bölümünden kurtulma imkanına da kavuşursunuz.

Miras kalan gayrimenkul ne zaman, kaça satılırsa satılsın, vergiye tabi değil

Soru: Veraset yolu ile intikal eden gayrimenkullerin satışından vergi doğuyor mu? İntikal sonrası belli bir süre geçmesi gerekli mi? Ferit TORUN Cevap: Gayrimenkul satışlarından elde edilen kazançların değer artış kazancı kapsamında Gelir Vergisi’ne tabi tutulmasına ilişkin, Gelir Vergisi Kanunu’nun Mükerrer 80/6’ncı maddesi, parantez içi ‘ivazsız olarak iktisap edilenler hariç’ hükmünü içerdiğinden, ivazsız (bedelsiz) edinilen gayrimenkul satışlarından elde edilen kazançlar, değer artış kazancı kapsamında Gelir Vergisi’ne tabi tutulmamaktadır. Veraset yolu ile intikalde, ivazsız bir iktisap olduğundan, ‘Miras kalan gayrimenkul, ne zaman ve kaç liraya satılırsa satılsın’ değer artış kazancı olarak Gelir Vergisi’ne tabi tutulmaz. Sigortalı 1 ay içinde birden çok yerden 30 gün bildirilebilir Soru: Sigortalı biri aynı ayda iki veya üç yerde çalışabilir mi? Çalışırsa üç yerden 30 gün bildirildiğinde 90 günü olur mu? ALİ Cevap: 4/a sigortalısı (SSK), aynı ay içinde birden fazla yerde çalışabilir. Ancak, çalıştığı yerden bildirilen günlerin 30 günü, prime esas kazancında üst sınırına kadarki (4.943.25 lira) kısmı dikkate alınır.

Haberin Devamı

Alacağınız haklar mahkeme kararında gösterilmiştir

Soru: Babam kamuda çalışıyor. İş hakkı tek taraflı olarak feshedildi. 4 yıl boşta kaldı. Babam geri dönüş davası açtı ve davayı kazandı. İş başı yaptı. Fakat çalışmadığı zamanlardaki maaş ve hakları vermiyorlar. Sizce bu doğru mu? Hayri ŞEN Cevap: İşe iade davasını kazanan babanızın, çalışmadığı dönem için ödenecek hakları (4 aylık ücreti tutarında) mahkeme kararında bellidir. Babanız, işe iadesine ilişkin mahkeme kararında belirtilen haklarını alabilir. Bunun dışında bir hak alması söz konusu değildir. Bir haksızlığa uğramış ve mağdur edilmişseniz, genel kurallar çerçevesinde maddi ve manevi tazminat davası açmanız mümkün.

Haberin Devamı

Silinen primler güncel değerleriyle ödenip süreler tekrar kazanılabiliyor

Soru: Annem 1 Mart 1965 doğumlu. 10 Ekim 1995’ten beri Bağ-Kur’lu. Şu ana kadar herhangi bir ödeme yapılmadı. Emekli olma şansı var mı? Varsa ne zaman ve nasıl emekli olabilir? Mustafa UYSAL Cevap: 30 Nisan 2008 itibarıyla 5 yıldan fazla prim borcu olanların sigortaları durdurularak prim borçları silindi. Silinen primlere ilişkin sigorta sürelerine ihtiyacı olmayanlar, 1 Ekim 2008’den önceki prim borçlarından kurtuldular. Ancak, 1 Mayıs 2008’den itibaren bugüne kadar olan prim borçlarının ödenmesi gerekiyor. Silinen prim borçları, güncel değerleri üstünden ödenerek sigorta süreleri tekrar kazanılabiliyor. Anneniz silinen primleri ödeyerek, sigorta süresini ihya edip, 5 yıl daha prim ödeyerek toplam primini 20 tam yıla tamamlaması şartıyla, 53 yaşını dolduracağı 1 Mart 2018’de emekli olabilir. Ayrıca, 15 yıl prim ödemesi olduğundan, sigortasını sonlandırıp, bundan sonra prim ödemese bile 56 yaşını dolduracağı 1 Mart 2021’de yaş haddinden emekli olabilir.

Genel seçim erken emeklilik ihtimalini güçlendiriyor

Soru: Önümüzdeki aylarda bir defaya mahsus olmak üzere 25 yıllık sigortası dolan, primi dolan ama yaştan bekleyenleri emekli edecek bir yasa çıkabilir mi? Ömer BOSTAN Cevap: MHP’nin TBMM’ye verdiği bir kanun teklifi var. Kanun teklifi, emekli olmak için kadına 58, erkeklere 60 yaş şartı getiren ayrıca prim şartını 5000 günden 7000 güne çıkararak neredeyse emekli olmayı imkansız hale getirdiğinden toplumda ‘mezarda emeklilik’ olarak adlandırılan yasanın yürürlüğe girdiği 8 Eylül 1999 itibarıyla sigortalı olandan, sigorta süresi ve prim şartlarını yerine getiren ve emekli olmak için yaş haddinin dolmasını bekleyenlere, bir defaya mahsus olmak üzere yaş aranmadan emekli edilmelerine imkan sağlıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi yasanın çıkması, iktidar partisine bağlı. İktidar partisi isterse kanunu çıkarır. Normalde erken emeklilik getiren düzenlemeler, 1999’dan bugüne kadar uygulanan sosyal güvenlik politikalarına ters. Ancak, önümüzde genel seçim olması, bu tür bir düzenleme yapılma ihtimalini güçlendiriyor.

Askerliğinizi borçlanıp 2012’de emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Ocak 1962 doğumluyum. 31 Ağustos 1988’de SSK’lı oldum. 20 ay askerlik yaptım. Askerliği ödersem ne zaman emekli olurum? Şakir YILMAZ Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmış olmalısınız. Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde başlangıç tarihiniz 20 ay geri gider, 25 yıl sigorta, 5375 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabi olursunuz. 5375 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 25 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 31 Aralık 2012’de emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder