Tamer Heper 15 gün yetmez
HABERİ PAYLAŞ

15 gün yetmez

Kızıyla yaşayan bul bir kadınım. Ev sahibim Temmuz’un birinde, evi satacağını, 1-1.5 ayda ev bulup çıkmamı istedi. Bu süre içinde eve gelip bakan falan olmadı. Derken iki gün önce evi sattığını, yeni malikin eve tadilat yapacağını 15 Ağustos’ta eve ustaların gireceğini söylüyor. Ben ne yapabilirim? 15 günde ev bulup çıkılır mı? Bana tazminat ödemeleri gerekmez mi? A.T.

[[HAFTAYA]]

Köşemi takip eden okuyucularım biliyor, öyle kiracıya ‘çık’ deyince çıkılmıyor. Hele hele öyle 15 gün içinde ‘çık’ demekle çıkmak mümkün mü? Ev arayacaksın, kesene göre ev bulacaksın, eşya taşıyacaksın, kolay iş mi? Ata sözü ne demiş, iki taşınma bir yangına bedel. Şimdi hukuki duruma geleyim. Kiracıya ‘çık’ deyince kiracı çıkmaz. Çıkması için kanuni tahliye nedenlerinden birinin olması lazım. Size evi sattık diyorlar. İyi ama evi sattılarsa size çık diyecek kişi eski malik değil, yeni malik. Yeni malik de size bir ay içinde ihtarname gönderecek, altı ay sonra tahliye davası açacak, açtığı tahliye davasında ihtiyacını ispat edecek.

Haberin Devamı

İhtiyacın ispatı da bir yıl sürecek, yani önünüzde 1.5 yıl olacak. Bu anlattığım ‘evi sattık, çık’ beyanı üzerine. Başkaca tahliye nedenleri bulunursa onların işlemi ayrı. Mesela sizin sözleşmeniz 10 yılı doldurdu ise yeni kanuna göre bu da tahliye nedeni ancak onun da şekil şartları var. Kira dönemi sonuna gelmeden üç ay önce ihtar yapılacak, çıkmazsanız dava açılacak. Nereden bakarsanız bakın önünüzde bir yıl olacak. Geleyim tazminat ödenip ödenmeyeceğine. Kiracının tahliyesini gerektiren nedenler varsa tazminat gerekmez. Ancak anlaşmaya bağlı olarak tazminat görüşülebilir. Böyle alelacele kiracının çıkmasının istenildiği durumlarda, kiracı bir miktar tazminat, nakliye ücreti vs. talep edebiliyor. Evin bir an önce boşaltılmasını isteyen kiralayan da bir miktar tazminata razı oluyor. Böyle bir anlaşma sonucu tazminat ödenebiliyor. Ancak bu yasal zorunluluk değil. İsterseniz siz bir teklif edin bakalım ne yanıt alacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder