Ekrem Sarısu 48 yaşınızı dolduracağınız 2011'de emekli olabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

48 yaşınızı dolduracağınız 2011'de emekli olabilirsiniz

Haberin Devamı

Soru: 10 Ağustos 1963 doğumluyum. 14 Şubat 1986’da sigortalı olarak çalışmaya başladım. Yaklaşık 7000 gün prim ödemem var. 1983’te 18 ay yaptığım askerlik süremi borçlanarak bedelini ödedim.
Bu durumda ne zaman emekli olabilirim? 25 yılım doldu, kıdem tazminatımı alarak işimden ayrılabilir miyim? Hangi ayda emekli aylığı bağlanır? Hasan KARADAĞLI

Cevap:
Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi 18 ay geri götürerek emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 48 yaşınızı dolduracağınız 10 Ağustos 2011’de emekli olabilirsiniz.
Emeklilik başvurunuzu Ağustos 2011 içinde yaparsanız, 1 Eylül 2011’den itibaren emekli aylığı bağlanır. Emeklilik için aranan süre ve prim şartını yerine getirip, aylık bağlanması için yaşın dolmasını beklediğinizden, kıdem tazminatınızı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden kıdem tazminatı alabileceğinize dair bir yazı alarak işverene ibraz etmekten ibarettir.

Eşiniz daire parasını borç vermişse Veraset Vergisi yok, bağışlamışsa var
Soru: Ev hanımıyım. İki yıl önce 110 bin TL’ye satın aldığımız daireyi eşim benim üstüme yaptı. Veraset ve İntikal Vergisi vermem gerektiği ne kadar doğru? Bazı tanıdıklarım vergi dairesinden ceza gelebileceğini söylüyor. Bu doğru mu? NALAN

Cevap:
Eşten de olsa ivazsız (karşılıksız ) intikal, Veraset ve İntikal Vergisi konusuna girer. Eşiniz daire bedelini size bağışlamışsa, daire alım tarihinizden itibaren bir ay içinde, daire bedelini Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi ile beyan etmeniz ve daire bedelinin yüzde 5’i oranında hesaplanacak olan, Veraset ve İntikal Vergisi’ni 3 yıl içinde her yıl mayıs ve kasım aylarında iki taksitte olmak üzere, 6 eşit taksitte ödemeniz gerekiyordu.
Ancak, örf ve adetlerimize göre, aile içinde aile fertleri birbirine belgesiz de olsa borç verebilir. Eşiniz daire parasınızı borç vermişse, Veraset ve İntikal Vergisi ödemenize gerek yok.

Yüzde 60 işgücü veya meslekte kazanma gücü kaybınız varsa emekli olabilirsiniz
Soru: 1970 doğumluyum. 1 Kasım 1985’te işe başladım. 8600 gün prim ödemem var. Kansere yakalandım. Bir yıldır kanser tedavisi görüyorum. Malulen emekli olabilir miyim? Duran KARA

Cevap:
En az yüzde 60 işgücü kaybı raporu alabilirseniz, 10 yıldan fazla sigortalılık süreniz ve 1800 günden fazla prim ödemeniz olduğundan, malulen emekli olabilirsiniz.

Yaştan değil normal emeklisiniz
Soru: 14 Mart 1961 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 4 Şubat 1984. Bugüne kadar toplam 5080 gün prim ödemem var. Bu ay içerisinde SSK’ya yaştan emekli olmak için dilekçe verdim. Çok geçmeden ‘Emekli olabilirsiniz’ yazısı geldi. Acaba normal primle emekli olursam ne kadar maaş alırım?
Yaştan emekli olursam ne kadar maaş alabilirim? Yani aradaki farkı merak ediyorum. Sizce bu fark ne kadar olur? Kısacası bu ikisinin arasında kaldım. Emekli olmalı mıyım? Bu konuda beni aydınlatırsanız memnun olurum. Şükrü GÖKÇE

Cevap:
Sorunuzda belirtmemişsiniz, ancak ‘Emekli olabilir’ yazısı gelmesi için sigorta başlangıç tarihinden önce askerlik yapmış olmanız ve askerliğinizi borçlanmanız gerekir. Aksi halde 1984 başlangıcına göre emekli olmak için en az 5225 gün prim ödemiş olmanız gerekir. Şayet 5225 gün prim ödemeniz varsa, istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Yaştan emekli olmuyorsunuz.
Sigortalılık süresi prim ve yaş şartlarını yerine getirerek normal emekli oluyorsunuz. Yaştan emekli olmak için, 3600 gün prim ve 59 yaş şartına tabisiniz. Emekli olmak için prim ödemesi yeterli olmayan, ancak yaşı yüksek olan kişiler, ileri yaşları sayesinde 3600 gün prim ödemesiyle yaş haddinden emekli olabiliyor.
Sizin yaştan emeklilikle bir ilginiz olmamasına karşın, merakınızı gidermek için belirtmek gerekirse, prime esas kazancın alt sınırı üstünden prim ödeyenler, taban aylık uygulaması nedeniyle, normal emekli olsa da yaştan emekli olan da aynı tutarda aylık alır.
Bir an önce emekli olarak aylık bağlatmaya bakın. Emekli aylığınızı yükseltmek için yıllarca prime esas kazancın üst sınırı üstünden prim ödemek yerine, prim ödemeden her emekli aylığı almak avantajlıdır.

Yüzde 60 raporla malulen, yüzde 40 raporla engelli hakkıyla emekli olabilirsiniz
Soru: 22 Ekim 1969 doğumluyum. SSK giriş tarihim 2 Ocak 1988. Psikoloji ve beyin cerrahi olmak üzere iki farklı tedavi görüyorum. Şu anda çalışamıyorum ve malulen emekli olmak istiyorum. Yüzde kaç rapor almam gerekiyor? SSK’ya 5996 gün prim ödemem var. Salih GÜRBÜZ/ESKİŞEHİR

Cevap:
Malulen emekli olmak için, 10 yıl sigortalılık süresi, en az yüzde 60 işgücü kaybı ve en az 1800 gün prim ödeme şartları aranıyor. Süre ve prim şartını yerine getirdiğinizden, kurum sağlık kurulunca en az yüzde 60 işgücü kaybına uğradığınıza karar verilmesi halinde malulen emekli olabilirsiniz.
Yüzde 60 oranında rapor alamaz ve yüzde 40’ın üstünde rapor alırsanız, sigortalı bir işte çalışırken vergi indirim hakkı alıp, 6 Ağustos 2003 itibarıyla sizin gibi 12 yıldan fazla süredir sigortalı olan, vergi indirim hakkı almış engellilere tanınan, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarıyla da emekli olabilirsiniz.

Doğum borçlanması SSK’ya sayılır
Soru: 26 Ağustos 1967 doğumluyum. 2 Aralık 1985’te sigortalı oldum. 20 Nisan 1998’e kadar 3200 gün prim ödemem var. 10 Mayıs 1999’da doğum yaptım. Eylül 2006’dan itibaren isteğe bağlı olarak prim ödemekteyim. 2009 sonunda 720 gün doğum borçlanması yaptım. Bedelini ödedim.
Doğum borçlanması ile kazandığım 720 gün SSK’ya mı yoksa Bağ-Kur’a mı sayılacak? İsteğe bağlı ödemeye devam etmeli miyim? Ne zaman emekli olabilirim? SULTAN/İSTANBUL

Cevap:
Doğum borçlanmanız 4/a sigortasına (eski adıyla SSK) sayılır. 1 Ekim 2008’den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına (eski adıyla Bağ-Kur) sayıldığından, 1 Mayıs 2010’dan itibaren isteğe bağlıya 22 aydan fazla prim ödemeyin.
Emekli olmak için, 20 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 42 yaş şartlarına tabisiniz. 22 aydan sonra sigortalı bir işte çalışarak, 495 gün daha prim ödeyerek, prim ödemenizi 5075 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder