Tamer Heper Adalet de pahalı
HABERİ PAYLAŞ

Adalet de pahalı

Babam emekli. Üç ayda bir emekli maaşı almakta iken birine kefil olduğu için banka tarafından maaşının tamamına el koyuldu. Buna hakları var mı, babam maaşını geri alabilir mi? R.A.

Size daha önceleri yazdığım bir hususu tekrar edip sonra açıklama yapayım. Biliyorsunuz emekli maaşları haczedilemez. Maaş haczi yapılacak ise ve şartları sağlanmışsa maaşın dörtte biri haczedilir. Ama bankalar buna uymaz. Birincisi, bankalar kredi verirken özellikle kefil için sözleşmeye bir madde koyar. “Emekli maaşıma haciz koyulmasına müsade ediyorum” cümlesi vardır. Bu cümle varsa emekli maaşına haciz koyulur. Bu birinci numara. İkinci numara; emekli maaşı alacak biri için bir vadesiz hesap daha açılır, emekli maaşı bu hesaba devredilir. Bu hesaba giren para artık emekli maaşı değil mevduattır. Dolayısı ile mevduata haciz işlemi yapmaya mani yoktur, paraya el koyar. Üçüncüsü ise en insafsızıdır.

Haberin Devamı

Kefil olduğun için borçtan sorumlusun, ben tüm hesaba el koydum der. Yasal mıdır? Hayır değildir. Bunun için önce neye göre el koyulduğunun öğrenilmesi sonra mahkemede dava açılması gerekir. ben ise bunun sorumlularının cezalandırılması gerektiği görüşündeyim. Yani haklarında ceza davası açılması lazım. Ama bu konuda dava açıldığına tanık olmadım. Bu nedenle haksız işlemler alabildiğine yapılmakta, vatandaş mağdur olmakta, zavallı emekli zaten yoksul, hakkını aramak için cebinde parası yok, bu sıkıntı içinde susar kaderine razı olur. Oysa susmamak hak aramak lazım ama o da pahallı be kardeşim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder