Esra Karayel Alımlar devam edecek
HABERİ PAYLAŞ

Alımlar devam edecek

Haberin Devamı

Kritik bir haftayı geride bırakan piyasalar Fed’in açıklamaları sonrası olumlu beklentilere girdi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Piyasalar kritik bir haftayı geride bıraktı. Amerika Merkez Bankası Fed tarafından ‘faiz artırımı’ konusunda yapılan açıklamalar takip edildi. Fed’in faiz artırımı konusunda acele etmeyeceği tavrı piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Geçtiğimiz haftaya 76 bin 600 seviyesinden başlayan endekse öngördüğüm gibi kuvvetli alımlar geldi.

Direnç seviyeleri kırıldı

Endeks kısa vadede direnç seviyelerini işlem hacmi desteğiyle kırdı. Cuma günü 82 bin 506 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Para piyasalarında da Fed’in kararları ön plandaydı. Banka, faizlere dokunmadı ve artırım için enflasyon seviyelerinde şart koydu. Açıklamalar sonrası dolar endeksi, Ağustos 2011’den bu yana en sert haftalık düşüşünü gerçekleştirdi. Dolar/TL Cuma gününü 2.57 seviyesinden kapattı.

[[HAFTAYA]]

Alıcılı seyir devam etti

Tahvil ve bono piyasasında alıcılı seyre devam edildi. İki yıl vadeli gösterge tahvilde faizler, yüzde 8.56 ve yüzde 8.46 seviyeleri arasında dalgalı hareket etti. Cuma yüzde 8.49’dan kapanış yaptı.

Piyasalarda iyimser havanın devam ederek borsalara gelen alımların sürmesi muhtemel


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel piyasalarda, Fed açıklamaları sonrası artan iyimserliğin bu hafta da devam etmesi muhtemel gözüküyor. Yatırımcıların pozisyonlarını korumalarında fayda var. Bununla birlikte veri akışını ve yurtiçi gelişmeleri de yakından takip etmeye devam etmek gerekiyor. Seçim dönemine kadar siyasi açıklamalara duyarlı hareket sürecek.

Orta vadede hedef 85 bin

Endeks teknik olarak önemli desteği 76 bin 500’den yukarı hareket başlattı. Olumsuz bir haber akışı olmazsa orta vadede hedef 85 bin olarak bulunuyor. Para piyasalarında geçen haftalara kıyasla daha sakin bir haftaya girildi. Dolar/TL’de kademeli düşüş devam edebilir. Yurtiçinde Merkez Bankası tarafından gelebilecek olası açıklamalar ve siyasi tepkiler önemli. Yatırımcıların yine temkinli olmalarında fayda bulunuyor.

Dolar/TL’de ilk destek 2.54

Dolar/TL’de kademeli düşüş muhtemel gözüküyor. Destek seviyeleri 2.54 ve daha altta 2.52 seviyelerinde gözüküyor. Dirençler ise 2.58 ve 2.60 olarak gözüküyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Hisse geri alımı var

Soru: Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hissem var. Hisse geri alım programı başlatmış. İçeriği nedir? Bir de şirket temettü dağıtacak mı? Tuğrul AKAR/İstanbul Cevap: Amlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hisse geri alım programı başlattığını geçen haftalarda açıkladı. Şirket önümüzdeki 3 yıllık dönemde hisse geri alım programı uygulayacak. Bunun için 1.08 milyar TL, yani sermayenin yüzde 10’u kadar kaynak ayırdığını açıkladı. Ayrıca şirket 2014 karından hisse basına 0.095 temettü dağıtım kararı aldı. Temettü verimi ise yüzde 3.2’ye denk geliyor.

ANLAŞTIĞINI AÇIKLADI

Soru: CarrefourSA ile ilgili son gelişmeler nedir? Mağaza satışı haberleri var. Doğru mu? Murat ERALP/İstanbul Cevap: Sabancı Holding ile Carrefour’un iştiraki CarrefourSA, Antalya Market’in 29 mağazasını 31.5 milyon TL bedel ile almak için anlaştığını duyurdu. İşlemin 20 Nisan 2015 tarihine kadar gerçekleşmesi bekleniyor. Alınan mağazaların net satış alanı açıklanmadı. Carrefoursa 2014 sonu itibari ile 333 mağazada toplam 380 metrekare net satış alanı ile hizmet veriyor. Yeni mağaza alımının hem 2015’te 200 yeni mağaza açılışı planlayan şirketin hedefleri ile uyumlu olmasından dolayı hem de büyümeyi destekleyecek olmasından dolayı CarrefourSA için olumlu gözüküyor.

Kredi sözleşmesi imzaladı

Soru: Koç Holding hissesini iki aydır tutuyorum. Holding kredi sözleşmesi yapmış. Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Celal KORKMAZ/İstanbul Cevap: Koç Holding’in bağlı ortaklığı Enerji Yatırımları, 300 milyon TL tutarına kadar yüzde 10.5 sabit faiz oranlı ve 350 milyon TL tutarına kadar yüzde 10.06 sabit faiz oranlı iki ayrı kredi kullanımı için sözleşme imzaladı. Sağlanan kredi ile Enerji Yatırımları, Tüpraş’ın hisse alım bedelinin ödenmesi amacıyla 2006’de almış olduğu ve mevcut bakiyesi 248 milyon dolar olan kredinin kapatılması için kullanılacağını açıkladı. Enerji yatırımlarının 248 milyon dolarlık son ödemesinin vadesi Haziran 2015’Teydi. Her iki kredinin de 15 Nisan 2016 ve 17 Nisan 2017 tarihlerinde faiz ve eşit taksitlerle anapara geri ödemeli olduğu ve en geç 30 Mart 2015’e kadar kullanılacağı açıklandı.

Teknik olarak yön yukarı gözüküyor

Soru: Akbank hissem var. Uzun vade için takip ediyorum. Banka kredi almış. Son aldığı kredi hakkında bilgi verir misiniz. Teknik olarak hissede yön nasıl görünüyor? Atakan YILMAZ/İstanbul Cevap: Akbank, uluslararası piyasalardan 1.2 milyar dolar karşılığı 421.3 milyon dolar ve 737.6 milyon euro olmak üzere 364 gün ve 367 gün vadeli iki ayrI dilimden oluşan sendikasyon kredisi sağladı. Teknik olarak hissede yön kısa vade için yatay gözüküyor. Orta vadede ise yön yukarı gözükmekle birlikte işlem hacmi desteği önemli. Yukarı hareketlerde işlem hacmi oranına da bakmanızı tavsiye ederim.

KAP’ta açıklamaları izleyebilirsiniz

Soru: Alkim’de son yatırım ile ilgili gelişmeler nedir? Mustafa DERİN/İstanbul Cevap: Alkim Alkali Kimya, Çayırhan’daki 180 bin tonluk ilave kapasite artışı için toplam olarak 18.5 milyon euro tutarında yatırımın yapılmasına, yatırımının finansmanının bir bölümünün öz kaynaklardan, bir bölümünün de dilimler halinde kullanılmak üzere azami 12 milyon euro’ya kadar yatırım kredisi ile sağlanmasına karar verdi. Ayrıntılı açıklamalara Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden ulaşabilirsiniz.

Depo yapılması planlanıyor


Soru: Reysaş Gayrimenkul arsa satın almış. Satın alma ile ilgili bilgi verir misiniz? Cem ALTIN/İstanbul Cevap: Reysaş Gayrimenkul, Kocaeli/Çayırova’daki 14.419,91 metrekarelik arsayı 11.016.949-TL+KDV bedel ile satın aldı. Alınan arsa için bankadan 1.5 yıl anapara ve faiz ödemesiz, aylık anapara ve faiz ödemeli toplam 9.5 yıl vadeli proje finansman kredisi kullandı. Mevcut arsa üzerine yaklaşık 35 bin metrekarelik lojistik depo yapılması planlanıyor.

SPK’ya başvuruda bulundu

Soru: Garanti Bankası’nın tahvil ihraç tutarı nedir? Yılmaz ŞEN/İstanbul Cevap: Garanti Bankası, 400 milyon TL ihraca daha fazla talep gelmesi durumunda toplam ihraç tutarı 600 milyon TL’ye artırılabilecek şekilde TL cinsinden banka bonosu ve iskontolu tahvil ihraç edilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuruda bulundu. Kurul; Garanti Portföy Yönetimi’nin Garanti Bankası ile acentelik tesis etmesine izin verdi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder