Ekrem Sarısu Almanya'daki sigorta başlangıcı Türkiye'de de başlangıç sayılacak
HABERİ PAYLAŞ

Almanya'daki sigorta başlangıcı Türkiye'de de başlangıç sayılacak

Haberin Devamı

Soru: 1 Ocak 1972 doğumluyum. 18 ay askerlik yaptım. 1 Eylül 1996- 1 Ağustos 2008 arasında Almanya’da çalıştım. 18 Eylül 2008’de Türkiye’de başlangıç sigortam var. Almanya’daki SSK karşılığını ödeyip burada başlangıç yaptırırsam, kaç yılında emekli olabilirim? Askerliğin günlerini de ödersem sayılır mı? Bu konu hakkında bana kimse bilgi veremedi. Bilgilendirirseniz çok sevinirim. Ziya ASLAN Cevap: Torba yasa Almanya’daki sigorta başlangıç tarihini Türkiye’de sigorta başlangıcı sayıyor. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmış olmalısınız. Askerlik sürenizi ve Almanya’daki çalışma sürenizi borçlanmanız halinde, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi olursunuz. Sorunuzdan prim şartını sağladığınız anlaşıldığından, borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de, 55 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2027’de emekli olabilirsiniz.

[[HAFTAYA]]

10 Gün askerlik borçlanması yeterli


Soru: 29 Temmuz 1966 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 1 Haziran 1988. Bugüne kadar 8000 ödenmiş günüm var. Askerliğin ne kadarını borçlanırsam, ne zaman emekli olurum? Murat SOYAY Cevap: Askerliğinizi muhtemelen sigorta başlangıç tarihinden önce yaptınız. Şayet askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız, askerliğinizin 10 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 10 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Priminiz yeterli olduğundan, borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Dul ve muhtaç olmadığınızdan kızınızdan aylıkalamazsınız


Soru: Eşim Emekli Sandığı emeklisi. Ben SSK’dan emekliyim. Kızımı yakın zamanda, 55 yaşında kaybettim. Kamuda çalışıyordu. 33 yıllık memurdu. Emekli olmamıştı. Kızımın maaşı yüksekti. Ben kızımın emekli maaşını alabilir miyim annesi olarak? SSK’daki maaşımdan vazgeçebilirim. Veya her iki maaşı da almam mümkün mü? EGE Cevap: Vefat eden çocuklarından dolayı Emekli Sandığı’ndan anneye aylık bağlanması için üç şart aranıyor: 1) Annenin Emekli Sandığı’na tabi çalışıyor veya Emekli Sandığı’ndan aylık alıyor olmaması, 2) Annenin dul olması, 3) Annenin muhtaç olması. Bu üç şartı sağlayan anne çocuğundan dolayı Emekli Sandığı’ndan aylık alabilir. SSK’dan almakta olduğunuz yaşlılık aylığından vazgeçseniz dahi, diğer iki şartı sağlayamadığınızdan kızınızdan dolayı Emekli Sandığı’ndan aylık alamazsınız.

Prim kaybolmaz, SGk’ya yazılı olarak başvurun

Soru: Annem 1976-1978 tarihleri arasında çalışmış. 500 gün primi vardı. Şimdi araştırıyoruz, eskiden olan sigorta girişi şimdi gözüküyor. Ve o fabrika yıllar önce kapatılmış. Annem 1956 doğumlu ve 57 yaşında. Annem emekli olabilir mi? Ne yapmamız gerekiyor? Eski sigorta kaydını nereden bulabiliriz. ? Kemal GÜNEŞ Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarını elektronik ortama aktardı. Belki bu işlem sırasında bir hata olabilir. Bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne yazılı olarak başvurmanız halinde, kurum gerekli araştırmayı yapar ve sonucuyla ilgili yazılı olarak size bilgi verir. Anneniz başlangıç tarihine göre eski yasa hükümlerince emekli olacak. Eski yasaya göre yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi. Anneniz primini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Annenizin sigorta başlangıcından sonra aralarında iki yıllık süre olan üç doğumu varsa, doğum borçlanmasıyla 2160 gün kazanabilir. Ve 940 gün de prim ödeyerek toplam primini 3600 güne tamamlayabilir.

55 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olacaksınız

Soru: 22 Mart 1975 doğumluyum. SSK girişim 1 Eylül 1994 olup 6515 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olurum? Son torba yasa emekliliğimi geriye çeker mi? Kamil KARABAG Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 55 yaşınızı dolduracağınız 22 Mart 2030’da emekli olabilirsiniz.

400 gün askerlik borçlanması yeterli


Soru:
27 Ocak 1967 doğumluyum. 1 Temmuz 1992’de SSK’lı oldum. Bugüne kadar 7513 gün prim ödemem var. Şu an çalışmıyorum. Askerliğimi SSK başlangıcımdan önce, 1990’da 18 ay olarak yaptım. Askerlikle ilgili ödeme yapabilir miyim? Yaparsam ne zaman emekli olurum? ? İbrahim Gültekin BAŞARAN Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan, askerliğinizin 400 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 400 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi olursunuz. Priminiz yeterli, bundan sonra prim ödemeseniz de 52 yaşınızı dolduracağınız 27 Ocak 2019’da emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder