Tamer Heper Arsada hissedarsınız
HABERİ PAYLAŞ

Arsada hissedarsınız

Annemle babam ortak bir arsa aldılar ve üzerine dört katlı bina yaptılar. Sonra annem öldü, babamız bir hanımla nikahsız yaşamaya başladı. Biz annemden kalan mirasın paylaşımına dair karar almadık. Bina arsa olarak halen annemin ve babamın üzerinde görünüyor. Biz üç kardeşiz ve bu binadaki yerleri kiraya vermek istiyoruz ama babamızla görüşmüyoruz. Dolayısı ile birlikte kiraya veremediğimiz için müşkülde kalıyoruz. Biz üç kardeş bu yerlerdeki kaç daireyi kiraya verebiliriz? Böyle bir işlemde kiracı mağdur olur mu? Ş.T.

Haberin Devamı

“Annemizin ölümü ile mahkemeye başvurup miras paylaşım belgesi almadık” ifadesi “Veraset ilamı çıkarmadık” anlamı taşıyor. Veraset ilamı çıkarmak için belli bir süre yok, bunu her zaman çıkarırsınız. Veraset ilamı çıkarıldıktan sonra da bu veraset ilamı tapu müdürlüğüne sunularak hissenizin adınıza tescilini talep edebilirsiniz. Bu, adınıza tapuda tescil için yapılması gereken işlemdir. Bu işlemi yapmamış olmak annenizden kalan hisseye sahip olmadığınız anlamına gelmez. Siz annenizin ölümü anından itibaren onun hissesine sahip oldunuz, önce bunu bilin.

Sonra; herhangi bir yeri kiraya vermek için mutlaka malik olmak gerekmezken siz hisse sahibisiniz yani maliksiniz. Bu nedenle siz bu yerleri kiraya verebilirsiniz. Kiraya vermeniz için babanızın da imzası gerekmez. Olsa olsa babanız, hissesine düşen kira bedelinin kendisine ödenmesini talep eder. Böyle bir durumda da kiracının mağduriyetinden söz edilmez. Hatta daha ileri gideyim, isterseniz siz kiraya vermeyip kendiniz kullanabilirsiniz. Babanız size “Buradan çık” diyemez. Belki sizden hissesine düşen oranda ecrimisil talep eder o kadar. Gördüğünüz gibi kaybettiğiniz bir şey yok. Gayrimenkule ortaksınız ama bir veraset ilamı çıkarıp tapudan da tescilini yaptırırsanız fena olmaz. Almanya’dan yazdığınızı ifade etmişsiniz. Ya tatile geldiğinizde burada bu işlemleri yapacaksınız veya buradan bir avukatla işbirliği yapacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder