Ekrem Sarısu Askerlik ve yurtdışı borçlanmasıyla hemen emekli olmanız mümkün
HABERİ PAYLAŞ

Askerlik ve yurtdışı borçlanmasıyla hemen emekli olmanız mümkün

Haberin Devamı

Soru: 1 Ocak 1965 doğumluyum. 20 Mart 1990’da işyerimi açtım. Bugüne kadar kesintisiz olarak Bağ-Kur’luyum. İşyerim faal durumda. Askerliğimi işyerimi açmadan önce tamamladım (18 ay). Bu arada 1984’te Avrupa’da 4 ay kadar sigortalı çalışmışlığım var. Bu şartlarda en uygun emekliliğimi ve zamanını öğrenebilir miyim? Sezai EKER Cevap: Askerliğinizi ve 4 ay olan yurtdışı çalışma sürenizi borçlanmanız halinde, emekli olmak için; 25 yıl (9000 gün) prim ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanmayla aranan şartları sağlamış olacağınızdan, borçlanma bedelini ödediğiniz tarihte emekli olabilirsiniz.

[[HAFTAYA]]

25 Mart 2015’te emekli olabilirsiniz

Soru: 25 Mart 1969 doğumluyum. 1 Aralık 1989’da SSK’lı oldum. 5979 gün prim ödedim. Hâlâ çalışıyorum. Ne zaman emekli olurum? Özden KARADEMİR Cevap: 20 yıl sigorta, 5375 gün prim ve 46 yaş şartına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan 25 Mart 2015’te emekli olabilirsiniz.

Emekli ikramiyesi ödenmeyen 15 yıl memurluk süreniz için dava açmanız gerek


Soru:
27 Kasım 2008’de 45 yıllık hizmet sonrası yaş haddinden emekliye ayrıldım. Aldığım ikramiye 30 yıl üzerindendi. Şimdiki reformlarla eksik kalan 15 yılıma tekabül eden ikramiyemi alabilir miyim? İzlemem gereken yol nedir? Mustafa ERTOK Cevap: Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümezliği ilkesi gereğince, Sosyal Güvenlik Kurumu’nca, 15 Aralık 2014’ten önce emekli olanların 30 yıldan fazla hizmet süreleri için emeklilik ikramiyesi ödenmiyor. Bu durumda da dava açmak gerekiyor. Davanın da garantisi yok. Çünkü mahkeme aleyhinize de karar verebilir. Fakat belli de olmaz. Çünkü benzer bir olayda (memurların harcırah ödemelerinde) Danıştay İkinci Dairesi; 23 Aralık 2005 tarih ve K:2005/4297, E: 2004/7942 sayılı kararıyla, Anayasa Mahkemesi’nin memur harcırahlarıyla ilgili kararının geriye dönük uygulanmasına imkan sağlamıştı. Şansınızı denemek isterseniz, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı olarak başvurup, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını gerekçe göstererek emekli ikramiyesi ödenmeyen 15 yılınız için emekli ikramiyesi ödenmesini talep edin. Reddetmeleri halinde (veya 60 gün içinde cevap vermezlerse) dava açarak olayı yargıya taşıyın.

Tavandan prim ödemişseniz, aynı şekilde prim ödeme emekli aylığını artırır

Soru:
23 Ocak 1964 doğumluyum. 2 Şubat 1989’da sigortalı oldum. 6925 gün primim var. Hemen dilekçeyle emekli olabilirim. Prim sayım fazla olursa, emekli maaşım da fazla olur mu? Erhan KENAR Cevap: Doğru. Emeklilik için aranan şartları sağladığınızdan (25 yıl süre, 5450 gün prim ve 51 yaş) istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Şayet çalışma hayatı boyunca yüksek kazanç tutarı üstünden prim ödemişseniz, örneğin; tavandan prim ödemişseniz, bundan sonra da tavandan ödemek şartıyla ne kadar fazla prim öderseniz, emekli aylığınız da o kadar fazla olur. Örneğin; bugün için prime esas kazancın tavan tutarı 7.809.90 liradır. Bu tutar veya 5 bin, 6 bin lira gibi bu tutara yakın bir kazanç üstünden prim ödemeye devam ederseniz emekli aylığınız artar. Ancak bugüne kadar asgari ücret (bugün için 1.201.50 liradır) üstünden prim ödemişseniz, asgari ücret üstünden prim ödeme emekli aylığınızı az da olsa düşürür. Bir an önce emekli olmanızda yarar var. Çünkü emekli olup destek primine tabi olarak çalışarak, hem emekli aylığı hem de ücret alabilirsiniz.

Prim silme uygulamasından şirket ortakları da yararlanacak


Soru: Annem SSK’dan emekli oldu. Kapanmış limitet şirket ortaklığından dolayı Bağ-Kur’a borcu var. Bu torba yasadaki Bağ-Kur borçlarının silinmesi uygulamasından limitet şirket ortağı olsa dahi yararlanabilir mi? Nagihan DİRİ Cevap: Annenizin Bağ-Kur’a 12 aydan fazla prim borcu varsa, prim borçlarını silen yasa çıktığında, anneniz de prim borcunu sildirebilir. Prim borcunun şirket ortaklığından kaynaklanmasının bir önemi yok. Önemli olan, 12 aydan fazla prim borcu olması ve kanunda belirlenecek döneme ait bulunmasıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder