Ekrem Sarısu Babanız en erken şubat 2027'de emekli olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Babanız en erken şubat 2027'de emekli olabilir

Haberin Devamı

Soru: Babam 1964 doğumlu 23 Ağustos 1998’da SSK’sı başladı. 4030 gün primi var. Ne zaman emekli olur? Resul KARA Cevap: Babanız emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi. 1870 gün daha prim ödeyerek toplam primini 5900 güne tamamlaması şartıyla, 25 yıllık sigortalılık süresini dolduracağı 23 Ağustos 2023’te emekli olabilir. Babanız sigorta başlangıç tarihinden önce 18 ay askerlik yapmış olmalı. Askerliğini borçlanıp, 1255 gün daha prim ödeyerek, toplam primini 5825 güne tamamlaması şartıyla, 25 yıllık sigortalılık süresini dolduracağı 20 Şubat 2027’de emekli olabilir. Askerlik borçlanması 18 ay erken emekli ettiğinden, askerliğini borçlanmasında yarar var.

[[HAFTAYA]]

Kıdem tazminatı alarak ayrılmak için emekliliğide hak edeceksiniz

Soru:
1982 doğumluyum. Sigorta girişim 11 Kasım 2000. Yüzde 40 engelli raporum var ve vergi indiriminden de yararlanıyorum. 16 Haziran 2004’ten itibaren özel bir şirkette çalışıyorum. 4400 gün prim ödemem var. İşten ayrılmak istiyorum. Kıdem tazminatımı alabilir miyim? AYDIN/SÖKE Cevap: Emekli olmak için yaş dışındaki şartları sağlayanlar kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabiliyor. Sizin gibi 6 Ağustos 2003 itibarıyla 3 yıldan az süredir sigortalı olan vergi indirim hakkı almış 3’üncü derece engelliler emekli olmak için; 19 yıl sigortalılık süresi ve 4240 gün prim ödeme şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemeniz yeterli olmasına karşın, 19 yıllık süreyi dolduramadığınızdan kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılamazsınız. Zaten 19 yılı dolduracağınız 11 Kasım 2019 tarihi itibarıyla emekliliği de hak edeceksiniz.

Usulsüzlük cezaları torba yasadan nasıl yararlanacak?


Soru: Usulsüzlük cezaları torba yasadan yararlanabiliyor mu? Yararlanabiliyorsa nasıl? Ne kadarı siliniyor? Usulsüzlük cezasında taksit var mı? BAHRİ Cevap: Usulsüzlük cezası torba yasadan yararlanıyor. Yasanın kapsamını belirleyen maddesi; “30 Nisan 2014 tarihinden (bu tarih dahil) önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarından” hükmünü içermektedir. Bu hükme göre; kesinleşmiş olup bu yasanın yayınlandığı tarih itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olan, ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan usulsüzlük cezaları yapılandırma kapsamındadır. 30 Kasım 2014 tarihine kadar yazılı başvuru yapılması ve usulsüzlük cezasının yüzde 50’sinin ve bu yüzde 50’ye vade tarihinden yasanın yayımlandığı 11 Eylül 2014’e kadar hesaplanacak olan gecikme bedelinin, en geç 31 Aralık 2014’e kadar ödenmesi halinde, usulsüzlük cezasının kalan yüzde 50’si ve usulsüzlük cezasına işletilen gecikme zammı silinecek. Usulsüzlük cezasının taksitle ödenmesinin tercih edilmesi halinde, 12 ayda 6 taksitte yüzde 5, 18 ayda 9 taksitte yüzde 7, 24 ayda 12 taksitte yüzde 10, 36 ayda 18 eşit taksitte de yüzde 15 taksitlendirme faizi, belirttiğimiz borç tutarına ayrıca eklenecektir.

İşsizlik ödeneği alan kişi işe girerse ödenek kesilir

Soru: İşsizlik maaşı alıyorum. Bayramdan sonra bir işe başlama ihtimalim var. İşe başladığımda işsizlik maaşımın kesileceğini biliyorum. Sorum şu; işten memnun kalmayıp, bir iki ay içinde işten ayrılırsam, işsizlik maaşımın kalan kısmını alabilecek miyim? Bilgilendirirseniz memnun olurum çünkü vereceğiniz cevaba göre işe girmeyi düşünüyorum. Sevtap AKPINNAR Cevap: İşsizlik ödeneği alan işsizin, sigortalı çalışmaya başladığında, sorunuzda da belirttiğiniz gibi işsizlik ödeneği kesilir. Yeni işten işsizlik ödeneğini hak etmeden ayrıldığında, işe girme nedeniyle kesilen işsizlik ödeneğini almaya başlar. Yani işe girme nedeniyle işsizlik ödeneğinin alınamayan kısmını alabilir. Yeni işten işsizlik ödeneği hak edecek şekilde ayrılması halinde ise yeni işteki çalışmasıyla hak ettiği işsizlik ödeneğini alır. İşe girme nedeniyle kesilen işsizlik ödeneğinin kalan kısmını alamaz. Yeni işten işsizlik ödeneğini hak etmeden (son 120 günü kesintisiz olmak üzere 600 gün prim ödemeden) ayrılmanız halinde, işe girmeniz nedeniyle kesilen işsizlik ödeneğinin kalan kısmını alabilirsiniz.

Torba yasa malulen emekliliği kolaylaştırmadı

Soru:
3 Ağustos 1965 doğumluyum. 1982’de çalışmaya başladım. 5.5 yıl çalıştım. Bir daha da çalışamadım. Şu an yüzde 40 engelliyim. Torba yasa ile hastalıklarla malül emekli yapacaklarını söylediler. Ve 1800 günde emekli olunacaktı. Bu konu doğru mu? Doğruysa bu yasa ne zaman uygulanacak. Yasada böyle bir uygulama var mı? Berk ÇALIŞKAN Cevap: Duyumlarınız maalesef doğru değil. Çünkü; torba yasa malulen emekli olma şartlarını değiştirmedi. Malulen emekli olmak için en az yüzde 60 oranında işgücü kaybına uğramak gerekiyor. Ayrıca ilk defa sigortalı olunduğu tarihte sigortalının hastalık ve rahatsızlığının bulunmaması da şart. Bu nedenle yüzde 40 işgücü kaybınızla malulen emekli olamazsınız. Emekli olmak için vergi indirimi almanız ve priminizi 3600 güne tamamlamanız gerek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder