Esra Karayel Bahar coşkusuna devam
HABERİ PAYLAŞ

Bahar coşkusuna devam

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da endeks gelen alımlarla direnç seviyelerini test ettikten sonra kâr satışlarıyla karşılaştı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks, geçen haftaki yazımda ifade ettiğim gibi 86 bin direnç seviyesini artan işlem hacmiyle kırdı. Endeks, 87 bin seviyesini test ettikten sonra kâr satışlarıyla karşılaştı. Haftayı 85 bin 828 puan seviyesinden kapattı.

Merkez’in kararı etkiliydi

Bu hafta piyasalarda en önemli gündem maddelerden biri olan Merkez Bankası’nın Nisan faiz kararı, yükselişte etkili oldu. Bununla birlikte Amerika ve Avrupa tarafında açıklanan ekonomik veriler de izlendi. Para piyasalarında Merkez Bankası’nın faiz koridoru (temelde Merkez Bankası’nın borç alma ve verme alanında ortaya koyduğu kontrol mekanizması) üst bandını 50 baz puan indirdi. Karar sonrası faiz cephesinde tüm vadelerde alımlar oldu. İki yıllık gösterge tahvil faizi haftayı yüzde 9.10’dan tamamladı.

Dolar dalgalı hareket etti

Döviz piyasalarında Avrupa Merkez Bankası, ekonomik veriler ve petrol fiyatlarının seyri etkiliydi. Haftaya 2.85 seviyesinden başlayan Dolar/TL, faiz kararı sonrası 2.80’e geriledi.

Küresel piyasalarla birlikte endekste yukarı hareketin kısa vadede dalgalı seanslarla birlikte devam etmesi muhtemel

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalarda iyimser hava devam edecek. Endekste kısa vadede olumsuz bir gelişme olmadığı takdirde yine 86 bin seviyesini kırıp 87 bin direnç seviyesine doğru harelet gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor. Bununla birlikte 86 bin geçilemediği takdirde bir miktar kâr satışı gelebilir.

Geri alımlar destekliyor


Borsa İstanbul’da endeksin yukarı hareketinde yılın ilk çeyreğinde şirketlerin yönetim kurullarından ‘hisse geri alım programı’ kararı çıkarıp hayata geçirmeleri de yükselişi destekleyen diğer faktörler arasında yer alıyor. Para piyasalarında faiz cephesinde tüm vadelerde alımlar bu hafta da devam edebilir. Önümüzdeki dönemde 2-5 yıllık tahvillerde yüzde 8.60-8.70 bölgesi hedef olarak gözüküyor. Merkez Bankası’nın indirimlerin devam edeceğine dair sinyaller vermesi, uzun vadeli tahviller için olumlu gözüküyor.

Kısa vadede dolar düşebilir


Dolar/TL’de 2.82 seviyesinin altında kalındığı sürece kısa vadede hedef 2.80 seviyesinde görünüyor. Bu seviye geçildiği takdirde 2.85 seviyesinde bir miktar kalınabilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Yatırım hedefleri açıklandı

Soru: Brisa’da yatırım hedefleri açıklandı mı? Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Cem AKIN/İstanbul Cevap: Brisa’da hedefler açıklandı. Şirket, 2016’da toplam yatırım hedefinin 170-190 milyon dolar aralığında olduğu ve bu tutarın içerisinde yeni kurulmakta olan Aksaray Fabrikası payının 120-140 milyon dolar aralığında olduğu bilgisini paylaştı.

Hacimle birlikte izleyin

Soru: Anadolu Cam’da son açıklamalar nedir? Mehmet ERTAN/İstanbul Cevap: Anadolu Cam, Rusya’da faaliyet gösteren şirketlerine azami 18 milyon euro eşdeğeri ruble para biriminden sermaye artışı yapılacağını, bu bağlamda yapılacak sermaye artırımına Rusya’daki şirketlerin ana ortağı olan Balsand B.V.’nin sermaye artırımlarına iştirak edilerek katılım sağlanacağını açıkladı.

Bedelli sermaye artırımı var

Soru: Karsan’da bedelli sermaye artırımı konusunda bilgi verir misiniz? Ersin SEVER/İstanbul Cevap: Karsan ödenmiş sermayesini bedelli sermaye artırımı ile 140 milyon TL artırarak 460 milyon TL’den 600 milyon TL’ye yükseltmeye karar verdiğini açıkladı. Sermaye artırımından elde edilecek fonun 100 milyon TL’si tahvil itfasına, 40 milyon TL’si ise işletme sermayesi ihtiyacı ve faiz ödemeleri için kullanılacağı belirtildi.

Hisseler olumsuz etkilenmez

Soru: Batı Çimento’da son gelişmeler nedir? Rıza GÜLER/İstanbul Cevap: Batı Çimento fabrikasının döner fırın 2 hattında yapılacak modernizasyon çalışmaları nedeniyle üretim, 30 Eylül 2016’ya kadar durduruldu. Şirketten yapılan açıklamada yeterli miktarda klinker stoğu bulunması dolayısıyla, çimento üretim ve satışların bu duruştan etkilenmeyeceği belirtildi.

Sendikasyon kredisi sağladı

Soru: Vakıfbank kredi almış. İçeriği nedir? Fırat UYSAL/İstanbul Cevap: Vakıfbank tarafından yapılan açıklamaya göre 920 milyon dolara eşdeğer iki dilimden oluşan 367 gün vadeli Libor+85 baz puan ve Euribor+75 baz puan maliyetle sendikasyon kredisi sağlandı. Banka geçen yıl aynı dönemde aldığı 1.020 milyon dolar krediyi dolar bazında yüzde 90 oranında yenilemiş oldu. Bankanın geçen yılki borçlanma maliyeti Libor/ Euribor + 75 baz puan düzeyindeydi.

Görüşmeler olumlu gelişiyor


Soru: Petkim hissesini takip ediyorum. Yeni gelişmeler nedir? Ceyhun PARLAK/İstanbul Cevap: Petkim, grup şirketlerinden STAR Rafineri’de dolaylı olarak yüzde 7-9 aralığında bir paya sahip olacak şekilde, hakim ortağı SOCAR Turkey Enerji A.Ş.’den yüzde 12-14 civarında Rafineri Holding payı alınması için yapılan görüşmelerin olumlu bir şekilde devam ettiğini bildirdi. Açıklamalarla birlikte orta vade için hissenizi izleyebilirsiniz.

Genel kurul onay verdi

Soru: Selçuk Ecza hissesini takip ediyorum. Genel kurul temettü kararı verdi mi? Hakan Günay/İstanbul Cevap: Selçuk Ecza Genel Kurulu, hisse başına 0,06843 TL brüt (0,05817 TL net) temettü ödemesine onay verdi. Temettü ödemesi 6 Mayıs 2016’da gerçekleşecek. Temettü rakamı, hissenin son kapanış fiyatına göre yüzde 2,6 temettü verimine işaret ediyor.

KAP’tan takip edebilirsiniz


Soru: Anadolu Isuzu’nun temettü tarihi ve miktarını yazar mısınız? Recep ŞANLI/İstanbul Cevap: Anadolu Isuzu hisse başına 0,50TL brüt (0,425 TL) net temettü ödemesine onay verdi. Temettü ödemesi 31 Mayıs 2016’da. İlgili açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz. Hissenizi orta ve uzun vade için işlem hacmiyle birlikte takip etmenizi tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder