Tamer Heper Bana yüksek göründü
HABERİ PAYLAŞ

Bana yüksek göründü

Haberin Devamı

Nişanlılık döneminde karşılıklı yapılan hakaret veya tehdit nedeni ile hakim 20 milyar lira ceza kesti. Böyle bir ceza var mı? E.Ü.

Nişanlılık veya nişan dışı ilişkide bir kimsenin şahsiyet haklarının ihlalinde, o kişi manevi tazminatı hak eder. Muhtemelen okuyucumun sorusu da manevi tazminat yönündendir ve bu para bugün kullandığımız ama bir türlü de ağzımızın alışmadığı yeni para birimi ile 20 bin liradır. 20 bin lira maddi ve manevi tazminatla birlikte olabilir. Zira haksız olarak nişanı bozan taraf, karşı tarafın maddi zararını da karşılar.

[[HAFTAYA]]

Bu hatırlatmayı yapmış olmamın nedeni 20 bin TL’lik manevi tazminat bugüne kadar görülmüş oldukça yüksek bir meblağdır. Bizde yanlış bir anlayışla, manevi tazminat ödeyenin fakirleşmesine, hak edenin de zenginleşmesine meydan vermeyecek seviyede olmalıdır. Bu yasa hükmüdür. Doğrusu kabul edilebilir bir yasa hükmü değildir. Parası olmayana alabildiğine rahat hakaret etme, kişilik haklarına saldırı imkanı tanımakla birlikte, hak edenin de haklarını sınırlayan bir kuraldır. Manevi tazminatların caydırıcı olması için yüksek olması gerekir. Bu yola tevessül edecek olanları da caydırıcı olmalıdır. Fikren doğru olmadığını kabul etmekle birlikte madem ki kanun hükmüdür uymak zorunda olduğumuzdan bu rakamın, mevzuatımız içinde yüksek olduğunu söylemek zorundayım. Bu rakamın içinde maddi tazminat da yer almıyor sadece manevi tazminatı kapsıyor ise bu kararın bir de Yargıtay'dan geçirilmesinde yani temyiz edilmesinde yarar bulunduğunu düşünüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder