Tamer Heper Bazı şartları var
HABERİ PAYLAŞ

Bazı şartları var

Haberin Devamı

Bir mesken ile bir dükkanım var. Yan yanalar. Ara duvarı kaldırıp ikisini birleştirmek istiyorum. Hukuken mümkün olur mu? H.S.

Genel kuralı sık sık yazıyorum. Binada bağımsız bölüm malikleri ana yapıda projeye aykırı değişiklik yapamaz. Ortak yerleri işgal edemez, ana yapıya zarar verici tadilat yapamaz. Ancak okuyucumun sorusu konusunda özel bir düzenleme var.

[[HAFTAYA]]

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19’uncu maddesindeki özel düzenleme şöyle: “Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile ana yapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir.” İki bağımsız bölüm malikinin rızası ile değişiklik yapılır, siz iki bölümün de malikisiniz, demek ki ara duvarı kaldırıp iki bağımsız bölümü birleştirebileceksiniz. Ancak burada bir noktaya dikkat çekmek isterim. Dikkat ederseniz cümlede “Ana yapıya zarar vermeyecek” değişiklikten söz ediliyor. Yani birleştirme için aradan kaldıracağınız duvar taşıyıcı eleman olmayacak. Son zamanlarda büyük binaların tünel-kalıp sistemi ile yapıldığını görüyorum. Binanız bu sistemle yapıldı ise her duvar taşıyıcı elemandır dolayısı ile ara duvarı kaldıramayacaksınız. Şayet ara duvar tuğla ise perde duvar değil ise ve kolon kiriş gibi taşıyıcı elemanlara zararınız dokunmayacak ise ara duvarı kaldırabileceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder