Esra Karayel Beklentiler olumlu
HABERİ PAYLAŞ

Beklentiler olumlu

Haberin Devamı

Yatırımcılar tarafından yurtiçinde cari açık, yurtdışında ise Amerika verileri takip edildi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Piyasalarda yatırımcılar, yurtiçinde cari işlemler açığı verisini takip etti. Cari açığın beklentilerden iyi gelmesi, endekse alımları getirdi. Amerika’da açıklanan ekonomik veriler ve Merkez Bankası Fed’in bölgesel başkanlarının konuşmaları da izlenen diğer önemli konu başlıkları oldu.

Fed açıklamaları alım getirdi


Amerikan Merkez Bankası üyeleri tarafından parasal genişlemenin sona ermesini ertelemenin doğru olabileceği açıklamaları, alımları hızlandırdı. Bu gelişmelerle endeks 75 bin 533 kapattı. Para piyasalarında da yurtiçinde ve yurtdışında açıklanan ekonomik veriler etkili oldu. Küresel ekonomideki yavaşlamaya bağlı olarak Amerika’nın faiz artırımını geciktireceğine ilişkin beklentiler artığı için dolarda değer kaybı yaşandı. Dolar/TL Cuma günü 2.24 seviyesinden kapanış yaptı.

Üç haftanın en düşük seviyesi

Dolar/TL son üç haftanın en düşük seviyesine geriledi. Tahvil ve bono piyasasında ise satıcılı seyir vardı. İki yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8.82 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

[[HAFTAYA]]

Borsa İstanbul’da olumlu veri akışı devam ederse kısa vadede ilk hedef 76 bin 500 seviyesinde

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da gözler, Amerika tarafında açıklanacak verilerde ve faiz kararında olacak. Yurtiçinde açıklanan ekonomik veriler, kısa vadede endeksteki yukarı hareketi destekliyor. Olumsuz bir gelişme olmadığı takdirde, endeks ilk etapta 76 bin 500 seviyesine doğru hareket edecek.

Geri çekilmeler alım fırsatı

Endekste faiz, cari açık ve petrol tarafındaki düşüşler gözönüne alındığında geri çekilmeler, bilançosu iyi hisselerde alım olarak değerlendirilebilir. Olumsuz haber akışında ise ilk destek 75 bin 200. Para piyasalarında bu hafta da yine parasal genişleme konusu en önemli gündem maddesi olarak bulunuyor. Tahvil bono piyasasında İki yıl vadeli gösterge (24 Şubat 2016) vadede faizlerin yüzde 8.65-8.85 aralığında seyretmesi muhtemel gözüküyor.

Lira destekleniyor


Petrol fiyatlarındaki düşüş ve güçlü ekonomik veriler, Türk Lirası’nı destekliyor. Dolar/TL’de destekler 2.23 ve altta 2.22 seviyelerinde, dirençler ise 2.25 ve daha yukarıda 2.26 seviyelerinde görünüyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Orta vadede yukarı

Soru: Koç Holding’i takip ediyorum. Bir ihaleye teklif vereceğini duydum. İçeriği hakkında bilgi verir misiniz? Mehmet CEM/İstanbul Cevap: Koç Holding İstanbul Yeni Havalimanı gümrüksüz satış mağazalarının işletmesi için ihaleye teklif verilmesine karar verdi. Holding’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamaya göre, Koç Holding’in yüzde 24 iştiraki Setur Istanbul Yeni Havalimanı’nın gümrüksüz satış mağazalarının (duty-free) işletmesi için halka açık Fransız Lagardere grubunun tüm paylarına sahip oldugu Lagardere Services ile yüzde 50-50 ortak olarak teklif verme kararı aldığını duyurdu. İstanbul Yeni Havalimanının 2018-2019 döneminde tamamlanması planlanıyor.

Kısa vadede hisseyi etkilemez

Soru: Akfen Holding’te hisse alım programı ile ilgili bilgi verir misiniz? Can SATIR/İstanbul Cevap: Akfen Holding hisse geri alım programı ile alınan yüzde 10’luk payı sermayeden düşürme kararı aldı. Şirket yönetim kurulu hisse geri alım programı çerçevesinde almış olduğu 29.1 milyon hisseyi (sermayenin yüzde 10’una tekabül ediyor) sermayeden düşürme kararı aldığını duyurdu. Buna göre holdingin ödenmiş sermayesi 291 milyondan 261.9 milyona düşecek. Şirketin halka açıklık oranı yüzde 20’ye yükselecek. Gelişmenin kısa vadede hisse üzerinde herhangi bir gelişme yapmasını beklemiyorum.

Gelişmelerle birlikte izleyin

Soru: Koza Altın’da son haberler nedir? Hisseyi uzun vadeli aldım. Henüz satmayı düşünmüyorum. Aykut KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Koza Altın’ın bağlı ortaklığı Koza Ltd. ile Lonmin Limited arasında Kuzey İrlanda’da altın ve gümüş arama faaliyeti yapılması konusunda yüzde 50-50 joint venture anlaşması imzalandı. Bu oranın daha sonra yüzde 75’e kadar artırılması opsiyonu Koza Altın’da bulunuyor. Daha önce şirket Lonmin ile Kuzey Irlanda’da altın arama faaliyeti Şirketin küçük yatırım bütçesi ve yerel bir ortak ile arama faaliyetleri yürütmesini uzun vadeli olumlu gözüküyor. Gelişmelerle birlikte izlemekte fayda var.

Yolcu sayısı artıyor

Soru: Türk Hava Yolları hissesini takip ediyorum. Şirketin son verileri, açıklamaları nasıl? Yusuf ATALAY/İstanbul Cevap: Türk Hava Yolları yıl sonu yolcu taşıması ve doluluk oranları hedeflerini güncelledi. Buna göre, şirket 2014’ü 262 uçak ile tamamlamayı hedefliyor. Toplam yolcu taşıması ise 55.6 milyon olarak hedeflenirken, doluluk oranının yüzde 79.1 gerçekleşmesi bekleniyor. Orta ve uzun vade şirket tarafından açıklanan verilerin takip edilmesinde fayda var. Teknik olarak hissede yön orta vade için yukarı gözüküyor.

Mali tabloları olumlu

Soru: Bolu Çimento hissem var. Şirketin son bilançosuna göre mali durumu nasıl? Ercan ERSOY/İstanbul Cevap: Bolu Çimento ikinci çeyrekte 27 milyon TL net kâr açıkladı. Kârlılıkta beklenenin çok üstünde gelen brüt marj etkili oldu. Brüt marjı yüzde 41 seviyesine ulaştı. Geçen yıl aynı döneme göre ise şirketin gelirleri yüzde 21 arttı. Son bilançoya göre mali tablolar olumlu gözüküyor.

Alacak portföy satışı oldu

Soru: Garanti Bankası’nın takipteki alacak portföyünü sattığını duydum. Doğru mu? Bu konuda bilgi istiyorum. Yunus ERENOĞLU/İstanbul Cevap: Garanti Bankası kredi kartları, bireysel ihtiyaç kredisi ve kredili mevduat hesaplarından oluşan 107 milyon TL tutarında takipteki alacak portföyünü, varlık yönetim şirketine 19 milyon TL bedelle sattı. Bu satış, 2014 tahmini net kârına katkısı yüzde 0.5’e yakın olması muhtemel gözüküyor.

İşlem hacmiyle izleyin

Soru: Batıçim hissesini bir süredir tutuyorum. Şirketin yatırımı vardı. Yatırımı ile ilgili bilgi alabilir miyim? Yusuf SAM/İstanbul Cevap: Batıçim’in yatırımı ile ilgili olumlu gelişmeler var. Şirket 120 bin ton stok kapasiteli kapalı klinker yatırımını tamamlayarak devreye aldı. Orta ve uzun vade için hissenizi işlem hacmiyle takip etmenizde fayda var.

KAP’tan izleyebilirsiniz

Soru: Şirket haberlerini doğru bir şekilde yayınlayan ve gün içinde takip edebileceğimiz bir kurum var mı? Serdar ER/İstanbul Cevap: Şirket haberlerini Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder