Tamer Heper Belge sunulması şarttır
HABERİ PAYLAŞ

Belge sunulması şarttır

2005’te bir bankadan kredi kartı almıştım, o zaman limiti 500 TL idi. Şimdi bir varlık yönetimi şirketi bana 6000 TL borç çıkarıyor. Nasıl bir yol izlememi önerirsiniz? K.Ç.

500 TL’lik limiti olan bir kredi kartı için 6000 TL borç çıkarılması halinde elbette durumun incelenmesi gerekir. Tatbikatta sistem şöyle işler: Bankalar küçük borçlar için hukuki takip yapmaz, zaman zaman borçluyu uyarmakla tahsilatı sağlamaya çalışır. Ancak uzun süre tahsil edilmeyen alacakları da sizi arayan varlık yönetimi şirketlerine temlik eder.

Haberin Devamı

Temlik ederken de borçla ilgili tüm belgeleri bu şirkete aktarmak zorundadır. Alacağı temlik olan bu varlık yönetimi şirketleri alacağın tahsili yoluna gider, derhal icra takibine başlamaz, öncelikle sulhen tahsilat yoluna gider.

Bu, bir mecburiyet değildir ama çoğunlukla bu yol tercih edilir. Alacak, yazılı temlikname ile bankadan temlik alınan alacak artık banka yerine geçen, varlık yönetimi şirketi tarafından talep edilebilir hale gelmiştir.

Sulhen alınamaz ise bu defa icra takibi veya dava yoluna gidilir. Ancak alacağını talep eden şirket elbette borçluya borcun nedenini bildirip dökümünü de vermek durumundadır.

Zira borçlu ne için ne kadar ödemek zorunda olduğunu bilmelidir. Şayet şirket size hiçbir bilgi vermeden bir borç bildirdi ise kendilerinden borcun dökümünü isteyin. Size borç dökümü verilirken bankadan temin ettikleri borç ekstrelerini, faiz bilgilerini, kredi kartı sözleşmesi örneklerini size vermek zorundadırlar.

Bunları temin ettiğinizde zaten durumunuz ortaya çıkar. Şayet şirketin elinde bunlar yok ise alacak talebi de ispatlanmamış olur. Elinize birtakım belgeler verilir ise bunların değerlendirmesini ise bir bilenle yapmanızda yarar vardır, zira borç doğurmayacak bir takım belgeler de size gönderilmiş olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder