Esra Karayel Belirsizliğin gölgesinde
HABERİ PAYLAŞ

Belirsizliğin gölgesinde

Haberin Devamı

Yunanistan’ın borç durumunu ve yurtiçinde siyasi gelişmeleri takip eden endeks, değer kaybetti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Küresel borsalara paralel Borsa İstanbul’da da endeks, geçen haftayı düşüşle tamamladı. Bu haftanın en önemli gündem maddesi Yunanistan borç krizine yönelik gelişmelerdi. Yunan borsasının kapanma kararı ve Uluslararası para Fonu IMF’ye olan borcunu ödeyememesi moralleri bozdu.

Siyasi belirsizlik devam etti

Borsa İstanbul’da düşüşte yurtiçinde yaşanan siyasi belirsizliğin devam etmesi ve Suriye sınırında yaşanan olaylar da etkili oldu. Endeks bu gelişmelerle 81 bin 216’dan kapattı. Para piyasalarında da Yunanistan tarafındaki gelişmeler etkliydi. Bununla birlikte Amerika’da Haziran tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin altında gelmesi dolar/TL dalgalı hareketinden sonra cuma gününü 2.68 seviyesinden kapattı.

Dolarda düşüş sürdü

Dolar, Yunanistan krizinin Amerika Merkez Bankası Fed’i faizleri Eylül’de artırmaktan alıkoymayacağı şeklindeki spekülasyonlar ile yükselişine devam etti. Tahvil bono piyasasında iki vadeli gösterge vadede faiz, yüzde 9.67’den kapanış yaptı.

[[HAFTAYA]]

Borsa faiz ve dövizin yönünde Yunanistan konusu ve yurtiçindeki siyasi gelişmeler etkili olacak

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Yatırımcılar kritik bir haftaya girdi. Yunanistan krizinin etkisiyle riskli varlıklardan uzak durulması bir süre daha devam edecek. Kreditörler ile Yunanistan arasında olması muhtemel yeni görüşmeler, piyasaların yönünde etkili olacak önemli konu başlıkları olarak gözüküyor.

81 bin önemli destek

Borsa İstanbul’da endekste önemli destek seviyesi 81 binde bulunuyor. Siyasi belirsizliğin sona erdiği olumlu haber akışı olduğu takdirde ise direnç 82 bin 500 seviyesinde bulunuyor. Para piyasalarında da dolar ve faizin yönünde etkili olacak gelişmelerin başında Yunanistan konusu geliyor. IMF’ye ödemeyemediği 1.6 milyarlık borç sonrası görüşmelerin kesintiye uğrayıp uğramaması yatırımcıların önemli gündem maddesi olarak gözüküyor.

Dolarda direnç 2.70

Dolar/TL’de ilk ve önemli direnç 2.70 seviyesinde gözüküyor. Bu seviye kırılırsa ikinci direnç 2.74’te görünüyor. Tahvil bono piyasasında iki yıl vadeli gösterge tahvil ise yüzde 9.58 ve 9.74 seviyeleri arasında hareket edebilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Nakit girişi sağlaması olumlu

Soru: Global Yatırım Holding’in hisse satışı konusunda ayrtıntılı bilgi verir misiniz? Hisseler etkisi ne olur? Satışlar devam eder mi? Derya SEZGİN/İstanbul Cevap: Global Yatırım Holding elinde bulundurduğu şirket hisselerinden 2.5 milyon adedini (ödenmiş sermayenin yaklaşık yüzde 1.2’si) ortalama 1.78 TL/hisse fiyattan toplam 4.4 milyon TL’ye sattığını açıkladı. İşlemden sonra holdingin elindeki Global Yatırım Ortaklığı hisse miktarı yüzde 14.7’ye düştü. 18 Haziran’da yaklaşık 4 milyon adet hisse satışı gerçekleştiren holdingin önümüzdeki dönemde de hisse satışlarına devam etmesi muhtemel gözüküyor. Hisse satışlarını holdinge nakit girişi sağlayacak olması açısından olumlu buluyorum.

Satın alma gelişmesi var

Soru: Arçelik’te son gelişmeler nedir? Yusuf COŞKUN/İstanbul Cevap: Arçelik ile ilgili son gelişme satın alma konusunda bulunuyor. Şirket, İngiltere’de faaliyet gösteren ve dayanıklı tüketim ve tüketici elektroniği alanlarında pazarlama, satış ve satış sonrası müşteri hizmetleri alanında faaliyet gösteren Beko PLC’nin sermayesinin yüzde 50’sine denk gelen nominal değerli payları 67.5 milyon sterlin bedel ile nakden ve peşin olarak ödenerek ana şirket ortaklarından Temel Ticaret ve Yatırım A.Ş.’nden satın aldı.

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Dardanel hissem var. Şirket borcunu ödedi mi? Bu konuda son gelişmeler nedir? Cevay ŞEN/İstanbul Cevap: Dardanel, alacaklı bankalara borcun bir kısmını 30 Haziran’da ödedi. Şirket tarafından konu ile ilgili KAP’a yapılan açıklamada şu bilgiler verildi: “Alacaklı bankalarımıza olan 30 Haziran 2015 vadeli borcumuzun bir kısmı ödenmiş olup Yönetim Kurulumuzca kalan tutarın en geç 60 gün içinde ödenmesi kararı alınmıştır.”

Kredi kullanım haberi doğru

Soru: Trakya Cam kredi kullanacak diye haber okudum. Doğruysa kredinin miktarı konusunda bilgi verir misiniz? Utku SEZER/İstanbul Cevap: Trakya Cam, IFC’den 60 milyon dolar kredi kullanacak. Şirket, International Finance Corporation (IFC)’den 30 milyon dolar ve 30 milyon dolar karşılığı euro cinsinden olmak üzere toplam tutarı 60 milyon dolar eşdeğeri 8 yıl vadeli kredi kullanılmasına karar verdi.

Gözaltı pazarına geri alındı

Soru: Mert Gıda ile borsanın verdiği karar ne oldu? Hüseyin YILMAZ/İstanbul Cevap: Mert Gıda, Borsa Yönetim Kurulu’nun aldığı kararla, borsaya ödemekle yükümlü olduğu 2014’e ait kotasyon ücretlerini ödememişti. Şirketin payları 17 Haziran 2015’ten itibaren işlem görmekten geçici olarak men edilmişti. Mert Gıda’nın söz konusu ücretleri ödemesi nedeniyle, payları Gözaltı Pazarı’na geri alınarak işlem sırasının 3 Temmuz’da açılmasına karar verildi.

Orta vadede yön yukarı

Soru: Garanti Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurmuş. Bu konuda bilgi verir misiniz? Hissede teknik olarak yön nedir? Rıza CANTÜRK/İstanbul Cevap: Garanti Bankası tarafından TL cinsinden nitelikli yatırımcılara satılmak üzere, farklı vadelerde, sabit veya değişken faizli bono, tahvil kredi riskine dayalı ve diğer yapılandırılmış borçlanma aracı dahil her nevi borçlanma aracı ihraç edilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuruda bulunuldu. Hissede teknik olarak orta vade için yön yukarı gözüküyor.

Mali tablolar olumlu etkilenecek

Soru: Akdeniz Güvenlik Hizmetleri’ni iki aydır tutuyorum. Şirket yeni sözleşme yapmış diye bilgi geldi. Bu konuda bilgi verir misiniz? Cemal UÇAR/İstanbul Cevap: Akdeniz Güvenlik Hizmetleri ile Antalya Ulaşım Hizmetleri Petrol Sanayi Ve Ticaret arasında 12 ay süreli olarak özel güvenlik hizmet alım sözleşmesi imzalandı. Gelişmenin orta vadede şirket finanslarına olumlu etki yapması muhtemel gözüküyor.

Kuruluş işlemleri tamamlandı

Soru: Yapı ve Kredi Bankası yeni bir şirket kurmuş. Bilgilendirir misiniz? Kıvanç DARCAN/İstanbul Cevap: Yapı ve Kredi Bankası tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesinde bilişim ve yazılım alanları başta olmak üzere araştırma, geliştirme ve danışmanlık konularında faaliyet göstermek üzere, Yapı Kredi Teknoloji ünvanlı şirketin kuruluş işlemleri tamamlandı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder