Tamer Heper Beş yıl geriye gider
HABERİ PAYLAŞ

Beş yıl geriye gider

Bizim, köyümüzde 2500 dönüm arazimiz varmış, kayıtları dedemin üzerine. Bizim yeni haberimiz oldu ancak bizim haberimiz olmadığı için bu yeri bir vatandaş

[[HAFTAYA]]

kullanıyormuş. Şimdi biz geçmiş seneler için kullanma bedeli talep edebilir miyiz? Kaç sene geriye doğru gidebiliriz? S.T.

Doğrusu bahsettiğiniz gayrimenkul dedenizin ölümünden itibaren diyemeyeceğim ama şayet dede, babanızın babası idi ise babanızın ölümünden, şayet annenizin babası idi ise annenizin ölümü tarihinden itibaren sizin malınız. Dolayısı ile dedenizden itibaren aile tablosunu içeren bir veraset ilamı ile öncelikle adınıza tescili yaptırın.

Haberin Devamı

Zira siz de “Nasıl olsa hukuken benim” deyip tescili yaptırmazsanız sizin çocuklarınız veya en geç torunlarınız buranın izini kaybeder. Böyle aile büyüklerinin izini kaybedip gayrimenkullerden mahrum olan çok aile vardır.

Özellikle köyden kente göç, köydeki varlıkların izini takip etme imkanını bertaraf ettiği, şehir hayatının zorlukları bunlarla ilgiyi kestirdiği için bunlar aile malvarlığı içinden kaybolup gitmektedir. Bahsettiğiniz alan bayağı büyük bir varlıktır.

Peki bu yeri kullanandan kullanma bedeli alabilecek misiniz? Evet alabilirsiniz ancak ‘ecrimisil’ dediğimiz kullanma bedeli geçmiş beş yılı kapsar. Geçmiş beş yılın ecrimisilini talep edebilirsiniz. Ecrimisil taleplerinde ilginç bir durum vardır.

O da şudur: Talep eden, beş yılı aşkın talepte bulunur da şayet davalı bu konuda itirazda bulunmaz ise mahkeme kendiliğinden beş yılı gözönüne almaz. Mahkemenin beş yılı gözönüne alması için davalının bu hususu itiraz konusu yapması gerekir. Ancak siz geçmiş beş yıllık kullanma bedelini talep hakkına sahipsiniz, bunun için talebinizi bir an evvel yapmakta yarar var

Sıradaki haber yükleniyor...
holder