Ekrem Sarısu Beşinci yılın yıllık ücretli izin süresi 14 gündür
HABERİ PAYLAŞ

Beşinci yılın yıllık ücretli izin süresi 14 gündür

Haberin Devamı

Soru: Özel bir işyerinde 5 yıldan beri çalıyorum. (beşinci yılım 15 Ağustos 2012’de dolacak). Yılık ücretli izin hakkım kaç gündür? 20 gün olarak biliyorum ama işveren 14 gün olduğunu söylüyor. Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim. Ayhan DURSUN Cevap: Ücretli izin uygulamasında beşinci yılın izin süresi hususunda genellikle işverenler ve çalışanlar ikileme düşmektedir. İkileme sizde olduğu gibi, beşinci yılın izin süresi ‘14 gün mü, yoksa 20 gün mü’ sorusu yol açmaktadır. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 53’üncü maddesine göre hizmet süresi; - Bir yıldan beş yıla (beş yıl dahil) kadar olanlara 14 günden, - Beş yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden, - 15 yıl (15 yıl dahil) ve daha fazla olanlara 26 günden, - 18 yaşından küçük yaştaki çalışanlar ile 50 ve daha yukarı yaştaki çalışanlara 20 günden az yıllık ücretli izin verilemez. Yasa hükmünden de anlaşılacağı üzere, işveren haklı. Beşinci yılın yıllık ücretli izin süresi 14 gün olup, altıncı çalışma yılı içinde yani 15 Ağustos 2012’den sonra kullanacaksınız

[[HAFTAYA]]

Kıdem tazminatı fonu kurulduğunda hak edilen tazminat korunacak

Soru: 17 Kasım 2005’ten bu yana özel güvenlik firmasında, özel güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum. Yaklaşık 7 yıldır bu şirkette görev yapıyorum. Kıdem tazminatı fonu yasası çıkacak olursa, şu anda çalışıyor olduğum için 7 yıllık kıdem tazminatımı şirketimden alabilecek miyim? RAMAZAN Cevap: Kıdem tazminatı fonu kurulduğunda, kazanılmış haklar korunacak. Henüz kazanılmış hakların korunma yöntemi belirlenmiş değil. İşçi ile işveren temsilcileri ve kamu yetkilileri görüşme halindeler. Birkaç seçenek üstünde duruluyor. Seçeneklerden biri işçi ve işverenin anlaşarak hak edilen kıdem tazminatının işçiye ödenmesi. Bir diğer seçenek, hak edilen tazminatın belli usul ve esaslarda kıdem tazminatı fonuna devredilmesi. Bir diğer seçenek de hak edilen tazminatın emekli olunduğunda işçiye ödenmesi. Yani işçi emekli olduğunda, kıdem tazminatı fonu kurulana kadar hak ettiği kıdem tazminatını işveren; fonun kurulma tarihi ile emekli olunacak tarihe kadar geçen süreye ilişkin kıdem tazminatını da fonun ödenmesi. Ancak, üstünde durulan seçenek, fonun kurulacağı tarihe kadar hak edilen kıdem tazminatının, işçi ve işverenin uzlaşarak ödenmesi. Bu husus netleştiğinde, okurları bu köşeden kapsamlı olarak bilgilendiririz. İzlemeye devam edin.

Memur olarak çalışan Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alamaz

Soru
: 1990 yılında SSK’lı oldum. 1 Ekim 1996’da Emekli Sandığı’na geçiş yaptım. Öğretmen olarak çalışmaya devam ediyorum. Vefat eden babam Emekli Sandığı’ndan emekliydi. Eşimden ayrıldım. Babamın emekli maaşını alabilir miyim? Yeşim HANIM/İSTANBUL Cevap: Emekli Sandığı; SSK veya Bağ-Kur’a tabi olarak çalışan bekar, evlenmiş olsa da boşanan veya dul kalan kız çocuklarına anne veya babalarından dolayı yetim aylığı bağlarken, sandık mensuplarına yetim aylığı bağlamıyor. Emekli Sandığı’na tabi olarak öğretmen olarak çalıştığınızdan, babanızdan dolayı sandıktan yetim aylığı alamazsınız. Emekli Sandığı’na tabi olarak değil de SSK’lı veya Bağ-Kur’lu olarak çalışmış olsaydınız yetim aylığı alabilirdiniz. Çevrenizde bu durumda olup yetim aylığı alanlar olabilir. Bunlar sizi yanıltmasın, bu durum yasalar arasındaki farktan kaynaklanıyor.

Dava yoluyla çırak sigortasından kazanacağınız bir hak yok


Soru:
1 Temmuz 1972 doğumluyum. 1988’de çıraklık eğitim merkezinden başlangıcım var. Emeklilik başlangıcında çıraklık sigorta girişi kabul edilmiyormuş. SSK’ya karşı dava açıldığında 1988’den 1 gün sigortalı sayarak başlangıcı kabul ediyorlarmış. Nasıl bir yol izlemem gerekir? Tekin ERDEM Cevap: Çırak sigortasında kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına (malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları) prim ödenmediğinden, emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Bu dönemde çırak için, kısa vadeli sigorta kollarına prim ödenerek, çırağın, hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı riskleri sigortalanmış olur. Bu dönemde verilen sigorta sicil numarası emekli olana kadar kullanılır. Dava yoluyla kazanacağınız bir hak yok. Çünkü, hizmet tespit davası açmak için, tüm sigorta kollarına tabi çalışmanız olması gerekir. Oysa böyle bir çalışmanız yok. Aksine, çırak olarak kısa vadeli sigorta kollarına tabi çalışmanız var.

Primi tamamlama tarihine göre yaş kademeli olarak 65’e kadar çıkabilir


Soru: 1977 doğumluyum. Şubat 2000’de SSK’lı oldum. 1200 gün primim var. Ne zaman emekli olurum? Barış ARSLAN Cevap: 7000 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. En geç 1 Ocak 2036’ya kadar 5800 gün daha prim ödeyerek, priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 2037’de 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Priminizi 1 Ocak 2036’ya kadar 7000 güne tamamlamazsanız emekli olacağınız yaş haddi, primi tamamlama tarihinize göre kademeli olarak 65 yaşa kadar çıkabilir

Prim yeterli 51 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru:
1 Haziran 1970 doğumluyum. 15 Eylül 1988’de SSK’lı oldum. 5714 gün prim ödedim. Ne zaman emekli olabilirim? Ergin ERDEM Cevap: 25 yıl sigorta, 5450 gün prim ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 1 Haziran 2021’de emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder