Esra Karayel Bilançolara bakmalı
HABERİ PAYLAŞ

Bilançolara bakmalı

Haberin Devamı

Küresel borsalara paralel sert satışlara maruz kalan Borsa İstanbul Cuma günü toparlandı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Küresel borsalar dalgalı seyir izlenen bir haftayı geride bıraktı. Hafta başında Çin tarafında yaşanan olumsuz gelişmeler dünya borsalarına paralel endekse de sert satışları getirdi. Çin Merkez Bankası’nın müdahalesi ve olumlu gelen Amerika verileri sonrası piyasalar toparlandı

Siyasi gelişmeler izlendi

Yurtdışı tarafının sakinleşmesi sonrası gözler yurtiçinde siyasi gelişmelere çevrildi. Endeks geçen haftaki yazımda belirttiğim gibi yavaş yavaş kayıplarını geri almaya başladı. Cuma gününü 74 bin 641 seviyesinden kapattı. Para piyasalarının seyrinde Amerika Merkez Banaksı Fed’in Eylül’de gelmesi beklenen faiz artışının ertelenebileceğine ilişkin açıklamaları takip edildi. Dolar/TL yine sert dalgalı seyir izledi ve Cuma günü 2.91 seviyesinden kapandı.

İyimser hava hakimdi

Tahvil piyasasında Türk Lirası’nda düzelme belirtilerine paralel iyimser hava hakim oldu. Piyasada iki yıl vadeli gösterge vadede faizler düşüşle yüzde 10.92 seviyesinden kapanış yaptı.

[[HAFTAYA]]

Seçimin fiyatlanmaya devam edeceği borsada bilançosu iyi olan hisseler için alım zamanı geldi

GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Borsa İstanbul’da dünya piyasalarındaki olumlu hava bu hafta da etkisini devam ettirebilir. Öte yandan erken seçimin fiyatlaması da bir miktar daha devam edecek. Bu da dalgalı seansların sürmesi anlamına geliyor. Yatırımcıların panik hareketler yapmamasında fayda var.

Veriler geleceği söyler


Yatırımcıların bilançosu iyi gelen hisseleri orta ve uzun vade için değerlendirme zamanları geldi. Bu hafta önemli veri olarak yurtiçinde açıklanacak enflasyon verisi bulunuyor. Para piyasalarında Amerika verileri ve Çin tarafında gelişmeler izlenmeye devam edecek. Yurtiçinde ise enflasyon verisi takip edilecek. Siyasi gelişmeler ve olası terör olayları özellikle dolar ve euro’nun seyrinde önemli. Bu seviyeler yatırım için riskli gözüküyor.

Faizlerde düşüşe devam


Yurtiçinde siyasi gerilim azalmaya devam ettiği takdirde faizlerde düşüş devam edebilir. İki yıllık gösterge vadede faizler yüzde 10.90-11.32 bandında hareketlerine devam edebilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Orta vadede yukarı

Soru: Turkcell ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz. Doruk CANPOLAT/İstanbul Cevap: Turkcell geçen hafta gerçekleştirilen 4,5G ihalesinde 1.62 milyar euro karşılığında 13 yıl geçerli olmak üzere toplam 172,4 MHz frekans almaya hak kazandığını açıkladı. Böylece Turkcell, 4.5G’de en fazla frekans kaynağını kullanma hakkını da elde etti. 4.5G teknolojisi 1 Nisan 2016’da Türkcell müşterilerinin hizmetine sunulacak. Şirketle ilgili bir başka gelişme ise kendi hisselerinin yüzde 10’a kadar olan kısmını satın almasına yönelik değerlendirmelerin yapılmasina karar vermesi olarak bulunuyor. Bununla birlikte kendisinin ve grup şirketlerinin refinansman ihtiyacı, altyapı yatırımları ve oluşabilecek yatırım fırsatlarının finansmanında kullanılmak üzere 3 milyar dolara kadar kredi ve borçlanma aracı ihracı dahil borçlanma kararı aldı.

Teşvik belgesi aldı

Soru: Brisa yatırım yeşvik belgesi almış. Haber doğru mu? Bülent AKTAN/İstanbul Cevap: Brisa, İzmit fabrikasında yapmayı planladığı tevsi yatırımları doğrultusunda 660 milyon TL yatırım teşvik belgesi aldı. Konuyla ilgili açıklamalara Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden ulaşabilirsiniz.

Pay geri alım programı bitti

Soru: Bim hissem var. Pay geri alım programı sona erdi mi? Cihan SEL/İstanbul Cevap: Bim Yönetim Kurulu, pay fiyatlarındakı istikrarın sağlanmış olması sebebiyle pay geri alım programı sona erdi. Bir önceki programda alımı yapılan 446 bin 115 adet pay mevcudiyetini koruyor.

Gelişmeler olumlu

Soru: Özak Gayrimenkul ve Odaş Elektrik hisselerim var. Her iki hisse hakkında güncel bilgii verir misiniz. Harun GÜNAY/İstanbul Cevap: Özak Gayrimenkul kendi hisselerinin borsadan geri alımının yapılmasına ve bu amaçla 5 milyon TL kaynak ayrılmasına karar verdi. Odaş Elektrik, son dönemde döviz kurlarında yaşanan yükselişe istinaden, şirketin 24 Ağustos 2015’ten, 2015 sonuna kadar döviz cinsinden olan kredi Anapara ve faiz geri ödeme yükümlülügünün yaklaşık yüzde 85’nin ortalama 2.8563 euro/TL kuru ile sabitlenmiş olduğunu açıkladı. Şirket yetkilileri yıl sonuna kadar oluşabilecek döviz kuru dalgalanmalarından negatif bir şekilde etkilenmeyeceğini de belirtti.

Rüçhan hakkı tarihi açıklandı

Soru: Viking’te rüçhan hakkı konusunda bilgi verir misiniz. Aksen’de gelişme var mı? Cem BERK/İstanbul Cevap: Viking sermayesinin yüzde 37.5 azaltılıp yüzde 80 bedelli sermaye artışıyla 45 milyon TL’ye çıkarılmasında rüçhan hakkı kullanımı 28 Ağustos’ta başlayıp 11 Eylül’de sona ereceğini açıkladı. Aksen, Gana Cumhuriyeti Parlamentosu tarafından onaylanmış olan ve üretilen elektriğin tamamının alım garantili olarak Gana’ya satılacağu anlaşma için tarife onayı geldiğini açıkladı.

Geri alım başlatıyor

Soru: GSD Holding hisse geri alım programı başlatmış. Ayrıtınılı bilgi verir misiniz. Musa DUMANLI/İstanbul Cevap: GSD Holding hisse geri alım programı başlattı. Şirket 31 Agustos 2015-31 Aralık 2015 arasında hisse geri alımı gerçekleştirileceğini açıkladı. Holding sermayenin yüzde 9.5’ine kadar hisse geri alımı yapabilecek. Hisse geri alımı için fiyat aralıgı 0,76TL-2,01TL/hisse olarak belirlendi. Hisse geri alım programı piyasaya yönetimin hisse fiyatını ucuz bulduğu sinyali verecek olması ve hisse geri alımlarının hisse fiyatını destekleyecek olması nedenleri ile hisse fiyatı üzerinde olumlu etki yaratabilir.

Kısa vadede yatay gözüküyor

Soru: Ulusoy Elektrik'le ilgili yeni gelişme var mı? Hissede kısa vade için yön nedir? Haluk ARAT/İstanbul Cevap: Ulusoy Elektrik, Endonezya'da, ürün portfoyünde yer alan Hava Yalıtımlı Modüler Hücre üretilmesine yönelik olarak ‘PT Ulusoy Electric Industry’ şirketi 500 bin dolar sermaye ile kurdu. Hissede yön kısa vade için yatay gözüküyor.

Finansalları olumlu etkiler


Soru: Akdeniz Güvenlik Hizmetleri portföyümde var. Şirket son sözleşmesi hakkında bilgi verir misiniz. Caner SOLMAZ/İstanbul Cevap: Akdeniz Güvenlik Hizmetleri ile Antalya Ulaşım Hizmetleri Petrol Sanayi Ve Ticaret arasında 12 ay süreli olarak özel güvenlik hizmet alım sözleşmesi imzalandı. Gelişmenin orta vadede şirket finanslarına olumlu etki yapması muhtemel gözüküyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder