Tamer Heper Bir ay erken çıkmışsınız
HABERİ PAYLAŞ

Bir ay erken çıkmışsınız

Kirada oturuyorken evi boşalttım. Kira sözleşmesi bir yıllıktı. Ben 11’inci ayda ev sahibine 20 gün önceden bildirerek evi tahliye ettim. Ancak ev sahibinde depozitom kaldı. Şimdi benim bir yıldan önce ayrıldığımı ileri sürerek depozitomu iade etmiyor. Nasıl bir hukuki yol düşünmeliyim? ? F.T.

Kira sözleşmelerinde kiralayanın aldığı teminat, tahliye sırasında kiracının var ise kira borcuna veya dairedeki tahribata karşılık olarak alınır. Borç yok ise ve dairede mutad yıpranma dışında bir yıpranma yok ise iade olunur.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ancak kira alacağı var ise kira bedeli muhafaza olunarak fazlası iade olunur. Sizin olayınıza gelince; kira sözleşmeniz bir yıllık. Yani siz bu yerde bir yıl oturacaksınız ve 12 ay kira ödeyeceksiniz. Ancak siz 11 ay ödediniz ve çıktınız. Demek ki kiralayanın bir aylık kira bedeli kadar zararı var. Bu iş mahkemeye yansırsa mahkemenin bakacağı husus; bu boşalan yer yeniden kiraya verilmek istendiğinde aynı şartlarla ne sürede kiraya verilebilir? Yargılamada ‘bir ayda kiraya verilir’ sonucu çıkarsa sizin teminatınızdan bir aylık kira bedeli muhafaza olunur, gerisini iade alırsınız. ‘On beş günde kiraya verilebilir’ sonucu çıkarsa on beş günlük kira bedeli muhafaza edilir, gerisi iade olunur. Dolayısı ile sizin teminatınızın bir kısmının, bir ay önce çıkmış olmanız nedeni ile kiralayan tarafından muhafaza olunacağı görülüyor. Ancak ne kadarının muhafaza olunacağı yukarıda anlattığım biçimde belirlenir. Siz mektubunuzda, bu yerin iki ay sonra kiralandığını yazmışsınız. Şayet aynı şartlarla ancak iki ayda kiraya verildi ise sizin kiralayana borcunuz dönem sonuna kadar yani bir aylık kira bedeli kadardır. Teminat daha fazla ise bir ihtarname keşidesi ile iadesini isteyin aksi halde faizi ile birlikte talep edeceğinizi bildirin. Geriyor ise olay dava konusu olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder