Tamer Heper Bir bilene sorun
HABERİ PAYLAŞ

Bir bilene sorun

Eşim bir işyerinde 12 sene çalıştı. Sonunda işyeri iflas etti, eşimle birlikte çalışan altı kişi tazminatlarını alamadı. Dava açmak istedik. Açarsak işverenden para alamayacağımız bir de avukatına ücret ödemek zorunda kalacağımız söylendi biz de açmadık. Gerçekten durum bu mudur? Dava açarsak bir de biz zararlı çıkarmıyız? Yoksa ileride bir gün malını bulursak alacağımızı tahsil eder miyiz? H.B. Bazı tabirleri bilerek kullanıyorsak sorun buna göre çözülür, bilmeden kullanıyorsak yanıtım sizi yanıltabilir. Bu bilmece gibi cümle nedir?

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Şudur: Okuyucum diyor ki, “Eşimin çalıştığı işyeri iflas etti.” İflas hukuki bir konudur ve bir tacirin iflası mahkeme kararı ile olur. Mahkeme iflasına karar verir, alacaklılar iflas masasına kaydolur, iflas masası iflas eden tacirin malvarlığını, parasını yani tüm mal varlığını toplar, alacaklılara alacakları oranında dağıtır. Böyle bir durumda işçi alacakları önceliklidir. İşçi “Alacağım var” diye iflas masasına alacağını ve adını yazdırır, bekler. İflas masası paraları toplar sonra işçiye öder.

Okuyucumun eşinin işyeri böyle iflas etti ise iflas masasına adını yazdırıp beklemekten başka yapacak bir şey yok. Yok, iflas etti tabiri, “İşyerini kapatıp gitti” anlamını taşıyor ise ve ben okuyucuma yukarıdaki çözümü aktarırsam okuyucumu yanıltırım. İşte ilk cümle bu anlamdaydı. Şayet işveren dükkanı kapatıp gitti ise buna hukuki olarak iflas etti demiyoruz. Bu durumda her alacaklı işçi, iş mahkemesine başvurup alacağını ilama bağlamalıdır. Deyin ki bugün tahsil edilecek para veya mal bulunmadı. İleride bulunma ihtimaline karşı bu başvuruyu yapmalıdır.

Açılacak davada alacak hüküm altına alındığında karşı tarafa vekalet ücreti falan da ödenmez. Okuyucuma son tavsiye, hastalığı doktora, inşaatı mühendise, hukuku hukukçuya sorun. Konu komşunun sözü ile hareket ederseniz zarara uğrarsınız, sağlığınızdan olursunuz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder