Tamer Heper Bir kazanın düşündürdükleri
HABERİ PAYLAŞ

Bir kazanın düşündürdükleri

Bir trafik kazası, tam on üç ölü. Üstelik şehir içinde. Akıl alır mı? Almaz ama oluyor işte. Sürücü 2000 yılından bu yana tam 39 trafik cezası almış biri. Kaza sırasında kırmızı ışıkta geçmiş, aşırı hız yapmış, ayakta yolcu almış, yasal güzergahı değiştirmiş, sonuçta on üç ölü. Bizler hep ölüleri sayarız, bir de yaralılar var, bizlere sanki “onlar kurtulmuş” gibi gelir. Bilin ki onlar kurtulmamıştır, onlar ölene kadar sakatlığa mahkum kalmıştır. Bugün bir kısmı kolsuz, bir kısmı bacaksız bir kısmı şuursuz ölene kadar yardımla yaşamak zorundadır. Peki bu hale gelene kadar suç sadece sürücüde mi?

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Şehirlerarası veya şehir içi yollarda pusu kurup “Yasal süreyi 1 kilometre aştın” diyerek gelen geçene ceza kesen yani işin kolayına kaçan kontrol mekanizması zabıta nerede? Bir anda bu kadar suç işleyen birini izlemek, görmek, önlemek bu kadar zor mu? Deyin ki zor, peki hep kolayın peşinden mi koşacağız. Bir köşede tuzak kur, tuzağa düşen herkese ceza yaz. Bu mudur asli görev? Vatandaş olarak sokakta karşılaştığım tüylerimi diken diken eden kural ihlallerine ses çıkaran yok. Slalom yapmak, yarışmak, çılgınca sollamak, bu olayda olduğu gibi aynı anda birkaç yasa ihlali yapmak serbest ama gel gör ki şehirlerarası yolda (pek çok ama pek çok yerde 30 kilometre tabelası var) gösterilen hız sınırını bir kilometre geçmek en büyük suç. Bunu akıl alır mı? Trafikte yasa ihlalini tek suça indirgersen olacağı budur. Denilecek ki tam 39 ceza yazılmış daha ne yapalım? Peki bir anda sayısız ihlal yapan bir araç nasıl gözden kaçar? Üstelik bu an bile aynı ihlalleri yapan bir sürü araç var, bakalım bu olay diğerlerini engellemek için ibret olacak mı?

Vesayet altına alınacak

Soyadımız Toros iken 2000 tarihinden sonra nüfusta Torus şeklinde geçiyor. Bunu düzeltmek istiyorum ne yapabilirim? Babam alzaymer hastası onun yaptığı işlemleri hasta olduğu için kabul etmiyorlar. Ne yapacağız? K.H.

Nüfus kütüğü değişiklikleri için mahkemeden karar almak lazım. Ancak bu nüfusa yazılı olan kayıtlar için. Yani ilk isim alındığında yapılan kayıtlar için. Sizinki 2000 yılında değişmiş. Buna bir mana vermek zor. Zira kütükler eski yazıdan yeni yazıya geçirildi ve bu sırada önemli hatalar yapıldı ama bu söylediğim yıllar önce. İkibinli yıllarda böyle bir değişiklik yapıldığını ben bilmiyorum. Kayıtlar aktarılırken yapılan yanlışlığın eski kayıtlar tetkik edilerek nüfus müdürlüğünce düzeltilmesi gerekir. Dolayısı ile öncelikle nüfustan bu değişikliğin hangi yılda ne sebeple olduğunu bir öğrenin, ona göre hareket edin. Babanızın hastalığına gelince. Babanızın hastalığı hukuki işlem yapma imkanını ortadan kaldırır. Bu hallerde mahkemeye başvurup babanıza bir vasi tayini talebinde bulunacaksınız. Mahkeme uygun gördüğü bir yakınını vasi olarak tayin edecek ve babanızın işlemlerini bu vasi yürütecek, başka yolu yok.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder