Tamer Heper Bono vasfında mı?
HABERİ PAYLAŞ

Bono vasfında mı?

Haberin Devamı

Eşimin abisi, eşimin imzasını taşıyan üzeri boş bir senedi ele geçirmiş, üzerini yüklü bir para olarak doldurmuş şimdi eşime baskı uyguluyor. Bundan nasıl kurtulunur? E.Y.

Birinin elinde böyle gerçekte karşılığı olmayan bir bono bulunduğu takdirde onu icra takibine konu yapmadan menfi tespit davası dediğimiz, borcunun bulunmadığının belgelenmesi davası açmasında yarar vardır. Bu dava açıldıktan sonra bono icra takibine konu yapılırsa yüzde 15 teminatla takip durdurulabilir. Bono takibe koyulduktan sonra menfi tespit davası açılırsa takip durmaz ancak bono bedeli teminat olarak icra dosyasına yatırılır, sonra yüzde 15 teminatla bu bedelin karşı tarafa ödenmemesi için tedbir kararı verilir ki bu yüzde 115 gibi bir para demektir.

Bu nedenle ben şimdiden menfi tespit davası açılmasını öneririm. Bahsettiğiniz bir bono var, altını eşiniz imzalamış, üstü sonradan doldurulmuş. Ancak bir bonoda yasal olarak olması gereken noktalar olmazsa o senet bono vasfını kazanmaz. Örneğin düzenleme tarihi olmayan bono, bono olarak işlem görmez. Bir bilene gösterip bono vasfında olup olmadığına bakmak lazım.

Diyeceksiniz ki bono ağabeyin elinde nasıl gösterelim? O halde size başka bir şey önereyim. Eşiniz boşa imzaladığı bononun üzerindeki hangi boşlukları doldurup doldurmadığını bilmiyor mu? Mutlaka biliyor. Hah işte önemli nokta burası. Biri gerçekte kambiyo senedi vasfında olmayan bir belgeyi sonradan doldurarak kambiyo senedi haline getirirse sahtecilik suçunu işlemiş olur. Bu da hapis cezasını gerektirir. Bu hususlara bakarak izleyeceğiniz yolu tespit edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder