Tamer Heper Borç sizin değil
HABERİ PAYLAŞ

Borç sizin değil

Hiçbir borcum yokken icradan bir yazı aldım. Bende evvelce çalışan birinin borcu için icra dairesine para yatırmam isteniliyor. Benim bir borcum yokken böyle bir icra takibi gelmesi doğru mu? L.L.

Doğrusunu isterseniz hiç borcunuz yokken aleyhinize icra takibi gelebilir. Böyle bir şey olursa yadırgamayın, süresinde itiraz edin. Ancak size gelen yazı böyle değil. Yani sizin borcunuz nedeni ile aleyhinize yapılan bir takip değil. Bizim söylemimizle size ‘89 ihbarı’ gelmiş. Yani şu: Zamanında sizde çalışan birinin borcu varmış. Borç icralık olmuş. Takip kesinleşmiş ama borçlu borcunu ödememiş. Bu defa ona ödeme yapacak kimselerin yapacağı ödemelere haciz konulmuş ve ödemeleri dosya borçlusuna değil icra dairesine yapmaları için ihtar gönderilmiş. Bu borçlu zamanında sizde çalıştığı için sizden alacağı bulunduğu düşüncesi ile de size bir uyarı gönderilmiş. Yapacağınız ödemeleri, örneğin ücretini icra dairesine ödeyin diyorlar. Bu İcra İflas Kanunu’nun 89’uncu maddesinde düzenlenmiş bir husus olduğu için buna kısaca ‘89 ihbarı’ diyoruz. Hani İbrahim’e İbo, Necmettin’e Neco dendiği gibi bu maddenin kısaltılmış adı. Şayet gerçekten bu kişiye bir ödemeniz olacak ise kendisine değil icra dosyasına ödeyeceksiniz. Şayet bir borcunuz yoksa yazı ile yedi gün içinde icra dairesine bildireceksiniz. Korkmayın borç sizin değil.

Haberin Devamı

İmkan buldukça borcunuzu ödeyin

Okuyucum bir daire almak için kredi kullanmış ama eşinin işine son verilince ödeme güçlüğüne düşmüş. Bunların taksidini ödemek için bireysel kredi kullanmış arada bir de kredi kartı ile kredi çekmiş şimdi bunları da ödeyemiyor. Seçenekleri konusunda yardım istiyor. U.A.

Mesken kredisi alındığında alınan meskene ipotek tatbik olunur. Bireysel kredilerde kefil alınan var alınmayan var. Kredi kartı ile çekilende ise bazen kart sözleşmesinde kefil olabiliyor bazen olmuyor. Şimdi, bu borçlar ödenmeli. Bankalar ödenmeyen kredilere karşı tolerans tanımıyor. Konut kredisi için ödenmeyen kısmın tahsili bakımından ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile takip yapılıyor. Nasıl olsa eviniz teminattır ve ipotek alacaklısı rüçhanlı yani öncelikli alacaklıdır. Ferdi kredide ise kefil var ise banka kefile başvurabiliyor, yoksa doğrudan doğruya sizin aleyhinize icra takibi yapıyor. Para bulursa alıyor bulamazsa bekliyor. Keza kredi kartı için de böyle. Sözleşmede kefil imzası varsa kefile başvuruyor ancak kefilin sorumluluğu sözleşmede belirtilen rakamla sınırlı. Kefil yoksa sizden talep ediyor bulursa alıyor bulamazsa bekliyor. Bilgi bu. Arada sırada bir şeye de tanık oluyorum. Uzun süre kredi kartı alacağını alamayan bankalar borçlusuna “Faizi sildim ana parayı öde” diye bir imkan tanıyor. Böyle bir imkanla karşılaşırsanız da değerlendirirsiniz. Zira sıkıntı yaratan bir husus da faiz konusu.

Haberin Devamı

Bu şartlar kimde var?

Bir akrabamın çocuğunu evlat edinmek istiyorum. Akraba olması evlat edinmeyi engel mi? Evlat edinme işlemleri nelerdir? R.K.

Evlat edinmede işler biraz karışık. 2002’nin başından önce işler kolaydı, 2002’de kanun değişti ve evlat edinme sistemi oldukça zora sokuldu. Bu nedenle size “Akrabanızın çocuğunu evlat edinebilirsiniz” net yanıtını veremeyeceğim, ihtimalleri anlatacağım. Zira artık reşit olanlarla küçüklerin evlat edinilmesi farklı şartlara bağlı. Sizin evlat edinmeyi düşündüğünüz kişinin kaç yaşında olduğunu yazmamışsınız. Elbette haklı olarak bir fark olabileceğini düşünmediniz. Ancak küçüklerin evlat edinilmesinde bir yıl bakıp eğitme şartı var, yetişkinlerin evlat edinilmesinde beş yıl bakıp gözetme ve eğitme şartı. Şimdi buradan bir husus daha ortaya çıkıyor. Bir yaşından küçük çocukları evlat edinmek mümkün değil. Çünkü bir yıl bakıp gözetmemiş olunduğundan bu talep reddolunuyor (Bana göre bunda önemli bir mantık hatası var. Bazı hallerde hayatının akışı değişecek olan bir yaşından küçükler bu haktan mahrum kalıyor. Üstelik bir yaşına kadar çocuğun eğitiminin ne olacağı da soru işareti). Sonra evlat edinilecek kişi ile evlat edinecek kişi arasında en az onsekiz yaş fark olmalı. Eşler en az beş yıldan beri evli olmalı. Yaşları otuzu geçmiş olmalı. Bunlar tamamsa akrabadan biri evlat edinilebilir. Bunun için dava açmak gerekir ve hakim şartların var olduğuna kanaat getirirse evlatlık ilişkisinin kurulmasına karar verir. Tabii bu şartları bir arada bulmak mümkün olursa!

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder