Esra Karayel Borsada yön yukarı
HABERİ PAYLAŞ

Borsada yön yukarı

Haberin Devamı

Küresel piyasalarda olumlu gelişmeler ve haber akışı desteğiyle borsada yön tekrar yukarı döndü

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks olumlu gelişmeler ile haftayı yükselişle geçirdi. Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Fitch tarafından yapılan olumlu açıklamalar ve Ukrayna’da ateşkesin sağlanması da etkili oldu. Amerika’da açıklanan veriler sonrası faiz artışının ertelenebileceği algısıda yükselişi destekledi.

Hükümet’in açıklaması etkili

Merkez Bankası ile bir süredir devam eden gerginlik, para politikasının bağımsızlığına dair hükümet tarafından yapılan olumlu açıklamalarla azaldı. Endeks 85 bin 809 seviyesinden kapattı. Para piyasalarında yurtiçi gelişmeler etkiliydi. Hükümet açıklamaları sonrası tahvil piyasasına girişlerin hızlandığı liranın değer kazandığı görüldü. Tahvil ve bono piyasası alıcılı seyir izledi. İki yıl vadeli gösterge tahvilde faizler yüzde 8.10 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Türk Lirası değerlendi

Dolar/TL 2.4630 ve 2.5082 seviyeleri arasında dalgalandı. Olumlu veri akışı Türk Lira’sını destekledi. Merkez Bankası ile hükümet arasındaki gerginliğin azalması ile dolar cuma günü 2.46 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

[[HAFTAYA]]

Endekste trend yönü yukarı gözükürken tahvil piyasasına gelen alımlar devam edecek

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalar kısa vade için olumlu görüntü çiziyor. Endekste tekrar yukarı dönüşün sinyalinin geldiğini söyleyebilirim. Olumsuz bir haber akışı olmadığı takdirde ilk direnç 86 bin 300 seviyesinde gözüküyor. Bu seviye hacimle kırılırsa kısa vadede 87 bin seviyesi var. Hacim desteği artarsa daha sonra 87 bin 500 seviyesi test edilebilir.

85 bin 500 önemli destek

Küresel piyasalarda olumlu hava, yurtiçinde ise olumlu açıklamalar, endekste trend yönünü yukarı olarak gösteriyor. Para piyasalarında tahvil ve bonoda gözüken kuvvetli alımlar, bu hafta da devam edebilir. Olumlu ekonomik görünüm ve gelinen yüksek faiz/kur seviyeleri nedeniye tahvil piyasasında seviyeler alım için uygun gözüküyor. Yatırımcılar tarafından takip edilmesinde fayda bulunuyor. Dolarda bu aşamada alım yapılması riskli bir hareket olur.

Dolarda destek 2.45 T

eknik olarak dolar/TL’de kısa vadede, önemli direnç 2.48 olarak gözüküyor. Olası geri çekilmelerde ise 2.45 ilk destek olarak bulunuyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Satış rakamları çok iyi

Soru:
Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile son gelişmeler nedir? Derya UÇAR/İstanbul Cevap: Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Ocak’ta birinci çeyrek satış hedefinin yüzde 40’ını gerçekleştirdi. Şirket 609 konut satarak 395 milyon TL hasılat yarattı. 2014’ün son çeyreğinde şirket yeni proje lansmanlarıyla birlikte çok yüksek bir satış performansı yakalayarak 2014 yıl sonu hedefini yakalamıştı. Bu döneme baktığımızda hedefini tutturmuş gözüküyor. Orta ve uzun vade için şirket hisselerinde trend yönü yukarı gözüküyor.

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Akbank’ı izliyorum. Bankanın bono ihraç edeceği açıklandı. Konu ile ilgili vade konularında bilgi verir misiniz? Cenk TEKİN/İstanbul Cevap: Akbank tarafından, nitelikli yatırımcılara satılmak üzere 121 gün vadeli bononun ihraç edilebilmesi için çalışmalara başlandığı açıklandı. Gelişmeleri Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Kurul’a başvuru onaylandı

Soru: Bossa Ticaret ve Afyon Çimento hisselerim var. ‘Bossa ile ilgili satış haberleri var’ dediler. İçeriği nedir? Afyon Çimento’nun sermaye artırımı ne oldu? Can YÜKSEL/İstanbul Cevap: Bossa Ticaret aktifinde kayıtlı Serra-Mert adlı kimyasal tanker 7 milyon dolar bedelle, Kaptanpaşa Denizcilik’e sattı. Satış bedeli ile şirket kısa vadeli banka kredilerini kapattı. Gelişme olumlu gözüküyor. Afyon Çimento mevcut sermayesini 100 milyon TL’ye çıkarmak için Sermaye Piyasası Kurulu’na yaptığı başvuru onaylandı.

Açıklamalar devam ediyor

Soru:
Asya Katılım Bankası mağdurlarından biriyim. Bu konuda sürekli soru geldiğine eminim. Çok zarardayız. Şirket tarafından yapılan son açıklamalar nedir? Hakan GÜREL/İstanbul Cevap: Asya Katılım Bankası tarafından yapılan son açıklamaya göre bazı basın yayın organlarında imtiyazlı ortaklarına üç ayda yaklaşık 3 milyar TL kredi verildiği haberinin banka kayıtları ile uyumlu olmadığı şeklinde bulunuyor.

Pazardan çıkartıldı

Soru: Şeker Piliç ile ilgili Borsa Yönetim Kurulu karar verdi mi? Dursun ALKAN/İstanbul Cevap: Borsa Yönetim Kurulu’nun 11 Şubat 2015 tarihli toplantısında, Borsa Gözaltı Pazarı’nda işlem görmekte olan Şeker Piliç ve Yem Sanayi KAP’ta yayımlanan özel durum açıklaması ile Bandırma 2. Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde devam eden iflasın ertelenmesi talepli davanın aynı tarihli duruşmasında şirketin iflasına karar verildiğinin bildirilmesi sebebiyle halihazirda işlem sırası kapalı olan şirket paylarının Kotasyon Yönetmeliği’nce sürekli olarak işlem görmekten men edilmesine ve borsa pazarlarından çıkarılmasına karar verildi.

Birleşme kararından vazgeçti

Soru: Park Elektrik tarafından yapılan son açıklamayı öğrenebilir miyim? Mustafa AKYAKA/İstanbul Cevap: Park Elektrik Madencilik'in Silopi Elektrik’e devrolmayla birleşme kararından vazgeçildi. Şirket tarafından yapılan açıklamada “Şirketimizin devrolma şeklinde ‘Silopi Elektrik Üretim’ ile birleşmesi sürecinin planlananın ötesinde uzaması nedeniyle gelinen aşamada, birleşme işleminden vazgeçilmesine ve halka arzla ilgili inceleme çalışmalarının başlatılmasına karar verildi” denildi.

Toplantılar Mart’ta yapılacak


Soru: Turkcell’in genel kurul toplantıları ne zaman yapılacak? Yusuf HİKMET/İstanbul Cevap: Turkcell'in son 5 yıllık Olağan Genel Kurul toplantıları 26 Mart’ta yapılacak. Turkcell'den KAP'a yapılan açıklamaya göre; yönetim kurulu 2010, 2011, 2012, 2013 ve 2014 yılları olağan genel kurul toplantısının, ekteki gündemde yer alan konuları görüşmek üzere, 26 Mart 2015’te yapılmasına karar verildi.

Sermaye artışı olacak

Soru: Odaş Elektrik’te sermaye artırımı olacak mı? Serhat PINAR/İstanbul Cevap: Odaş Elektrik, kömür ve değerli metal madenciliği alanındaki çalışmalarını geliştirebilmek maksadıyla çıkarılmış sermayesini 8.5 milyon TL artırarak 50.5 milyon TL'ye çıkarmaya karar verdi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder