Esra Karayel Borsaya da bahar geliyor
HABERİ PAYLAŞ

Borsaya da bahar geliyor

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da endeks, yükselişin ardından Merkez Bankası’nın enflasyon açıklamalarıyla yönü aşağıya çevirdi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks, Şubat ve Mart’taki toplam yüzde 9’u aşan düşüşün ardından Nisan’da yatırımcının yüzünü güldürdü. Endeks, geçen ay yüzde 3.84 yükselerek yılbaşından bu yana kayıplarını bir miktar telafi etti. Ana endeksler arasında ise teknoloji endeksi yüzde 15 getiri oranı ile dikkat çekiyor.

Merkez yine satışları getirdi


Hafta genelinde endeks yukarı yönde hareket etti. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahminini yükseltmesi ile yönü aşağıya çevirdi. Endeks gelen satışlarla haftayı 83 bin 947’den kapattı. Para piyasalarında yurtdışında Amerika işsizlik başvuruları takip edildi. Yurtiçinde ise Merkez Bankası’nın açıklamaları izlendi. Geçen hafta Merkez’in faizleri sabit bırakması ile 2.74 seviyesini test eden dolar/TL, Fed’in açıklamaları ile 2.65’e geriledi. Ancak Merkez’in enflasyon tahminin yukarı çekmesi ile yine yönü yukarı çevirerek 2.66 seviyesinden kapattı.

Gösterge tahvil yükseldi


Nisan’da gösterge tahvil faizi yüzde 14 yükseldi. Geçen ay dolar/TL yüzde 3, euro/TL yüzde 7.5 ve endeksin de yükseldiği ilginç aylardan biri oldu.

[[HAFTAYA]]

Endeks olumsuz bir veri akışı olmadığı takdirde kısa vadede dalgalı seanslarla birlikte yukarı hareketine devam edecek


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalar yoğun veri akışının olduğu yeni bir haftaya girdi. Endeks açıklamalara ve verilere odaklı seyir izlemeye devam edecek. Kısa vadede bugün açıklanacak enflasyon raporu önem arz ediyor. Yatırımcılara tavsiyem pozisyonlarını korumak yönünde bulunuyor.

Yunanistan konusu önemli

Yunanistan’ın mali krizi ile ilgili durumu piyasaları etkileyecek. Haftanın diğer önemli gündem maddesi ise Cuma S&P’nin (Uluslar arası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standart and Poor’s) Türkiye not değerlendirmesi olarak bulunuyor. Para piyasalarında da enflasyon raporu etkili olacak gelişmelerin başında geliyor. Ayrıca Merkez Bankası toplantı tutanakları ve dış ticaret dengesi de diğer yurtiçi önemli veriler. Dolar/TL’nin 2.65-2.70 seviyelerinde dalgalı hareketlerine devam etmesi muhtemel gözüküyor.

Amerika verilerine dikkat!

Amerika’da haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve kişisel gelir-harcamalar öne çıkan veriler. Piyasa beklentisinin üzerinde gelen veriler, doların yükselmesine neden olacak.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Sipariş alımı gerçekleşti

Soru: Eczacıbaşı Yatırım ve Politeknik Metal hisselerim var. Eczacıbaşı temettü verecekmiş. Oranlar hakkında bilgi verir misiniz? Diğer hissemde ise sipariş aldığını duydum. Doğru mu? Cenk DİLEK/İstanbul Cevap: Eczacıbaşı Yatırım Holding, 1 TL nominal değerli pay için brüt 0.1100 TL, net 0.0935 TL kâr payı dağıtılmasına karar verdi. Politeknik Metal Altim Alüminyum’dan anahtar teslimi eloksal tesisinin kurulumu için 875 bin euro tutarında sipariş aldı.

Finansman giderleri düşürdü


Soru: Türk Traktör’ün son bilançosu zayıf gelmiş. Nedenleri nedir? Cevat SER/İstanbul Cevap: Türk Traktör 2015 birinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 36 düşüşle 44 milyon TL net kâr açıkladı. Kârlılıktaki düşüş operasyonel marjlardaki gerileme ve faiz giderleri ile kambiyo giderlerindeki artışın neden olduğu finansman giderlerinden kaynaklandı. Şirket beklentilere paralel satış hacmindeki yıllık bazdaki yüzde 15’lik artışı sayesinde ise birinci çeyrek cirosunu 693 milyon TL’ye yükselti.

Satışlarını tamamladı

Soru: Kipa hissem var. Şirketin son satışı konusunda bilgi istiyorum. Kadri YILMAZ/İstanbul Cevap: Kipa, Isparta’daki hipermarketinin satışını tamamladı. Yapılan açıklamaya göre Isparta ilinde bulunan 34 bin 322 metrekare arsa üzerindeki hipermarketin IYAS Isparta Gıda Sanayi'ne satışı 28.6 milyon TL bedelle gerçekleşti.

Piyasa beklentisinin üzerinde

Soru: Tat Gıda hissem var. Beklentimin üstünde kârı gelmiş. Bilançosu ile ilgili bilgi verir misiniz? Sinan ERTEPE/İstanbul Cevap: Tat Gıda birinci çeyrekte bir miktar piyasa beklentisinin üzerinde 16.6 milyon TL kâr açıkladı. Operasyonel kârlılılığın tüm branşlarda beklentileri aşması, şirketin net kârının yüksek gelmesinde etkili oldu. Satış gelirleri yıllık bazda yüzde 16 arttı ve 224 milyon TL gerçekleşti. Salça satış gelirleri yüzde 23 büyüme ve süt ürünleri satış gelirleri yüzde 19 büyüme kaydetti. Kısa ve orta vade için şirket hisselerinde yön yukarı gözüküyor.

Satın alma haberi doğru

Soru: Pegasus yeni bir satın alma yapmış. Doğru mu? İçeriği nedir? Cihan TAN/İstanbul Cevap: Pegasus Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, Hitit Bilgisayar’ın yüzde 40 hissesini 4.5 milyon dolara satın aldı. Ayrıca şirketin yüzde 10 daha hissesini 1.5 milyon dolara satın almak için elinde satın alma hakkını bulundururken, Hitit Bilgisayar sahipleri de 1.5 milyon dolara şirketin yüzde 10 hissesini satma hakkını elinde bulunduruyor. İki kontrat ancak 4 Nisan 2016’da kullanılabilir.

Satışları yükselmeye devam ediyor

Soru: Bizim Toptan’ın bilançosu hakkında bilgi istiyorum. Bir de hissede tekniğe göre kısa vade için yön nedir? Al-sat yapılır mı? Kemal DEMİR/İstanbul Cevap: Bizim Toptan 2015 birinci çeyrekte 0.3 milyon TL net kâr açıkladı. Net satışlar, 545 milyon TL ile önceki yılın ilk çeyreğinin biraz üzerinde gerçekleşti. Şirket bu çeyrekte yeni mağaza açılısı yapmadı. Şirketin yeni başlayan franchise operasyonu yine bu dönemde 23 milyon TL gelir yarattı. Kısa vade için yön piyasadaki gelişmelere bağlı. Endekse bağlı hareket edebilir. Al-sat hareketi maliyet düşürme amaçlı yapılabilir. Ancak günlük al-sat hareketini tavsiye etmiyorum.

Başvurusu onaylandı

Soru: Merko Gıda’nın Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurusu hakkında bilgi verir misiniz? Cem ŞAHİN/İstanbul Cevap: Merko Gıda, yurtiçinde 30 milyon TL nominal tutar kadar borçlanma araçlarının halka arz edilmeksizin ihraç edilmesine ilişkin başvurusu Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylandı. Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden ayrıntılı açıklamaları öğrenebilirsiniz.

Kısa vadede yön yatay

Soru: Mepet Metro’nun başvurusu olmuş. İçeriği nedir? Trend yönü hakkında kısa vade için bilgi verir misiniz? Tunç ÇETİN/İstanbul Cevap: Mepet Metro Petrol ve Tesisleri yüzde 100 bağlı ortaklığı Metro Yağlı Turistik Tesis İşletmeciliği ve Petrol Ürünleri Ticaret A.Ş.’nin kolaylaştırılmış usulde birleşmesi çerçevesinde Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yaptı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder