Tamer Heper Boş imzalanmış bono
HABERİ PAYLAŞ

Boş imzalanmış bono

Haberin Devamı

Araç kiralamalarda bir sözleşme imzalıyorum. Bu sözleşmenin altı bono şeklinde. Ben sadece imza atıyorum, üstü boş kalıyor. Kötü niyetli biri bunu doldurup kullanabilir mi? Buna karşı önlem alınabilir mi? M.A.

Buna karşı önlem soruyorsunuz ya, ben size en etkili önlemi söyleyeyim: Bu şekilde boş bono imzalamayın. Ancak araç kiralaması yapanlar, araçta olabilecek bir hasar veya trafikte yazılmış olabilecek bir ceza için tedbir mahiyetinde olmak üzere bazen kredi kartı numarası, bazen de bu şekilde bono almaktadır. Doğrusu kendilerini bir nebze de olsa garantiye almak için bu yola başvurmalarını çok yadırgamıyorum ama yine de kiralayan için büyük risk taşıdığını da ifade etmek isterim. Kredi kartı numarası verenlerin riski ve boş bono imzalayanların riski elbette vardır.

[[HAFTAYA]]


Ancak boş bono imzalayanların savunma imkanları biraz daha fazladır. Bir bononun üzerinde bulunması gereken yasal olarak mecburi bazı hususlar vardır. Örneğin düzenleme tarihi veya belli bir ödeme vaadini içermedikleri takdirde o belge bono değildir. Yani boş imzalanan belge bono değildir. Peki bunu alan sonradan doldurmak amacı ile alıyor ve dolduruyor ise ne olacak? Bu dudumda bir suç ortaya çıkacak: Resmi evrakta sahtecilik. Zira bono olmayan bir belgeye bono vasfı kazandırılmış olacak. Yeter ki bu boş belgenin sonradan arzu hilafına doldurulduğu ispat olunsun. İşte kiraya verenin tedbiren boş olarak imzalattığı bono benzeri belgenin sonunda böyle ihtilaflar çıkabilir. Yani sağlıklı bir iş değildir, keşke yapmasalar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder