Tamer Heper Böyle karar alınmaz
HABERİ PAYLAŞ

Böyle karar alınmaz

Benim yazlık bir sitede bir dairem var. Sitedeki yeşil alanlar ortak alan olmasına rağmen bazı daire sahipleri kendi etrafını çit ile çevirip kendilerine mal ettiler. Benim binamın yanı da yeşil ortak alan. Ancak bazı daire sahipleri siteye yüzme havuzu yapalım demiş, yönetim kabul etmiş. Şimdi yüzme havuzu için para topluyorlar ve benim yanımdaki ortak alana havuz yapacaklar. Bunun için de herhengi bir kat malikleri toplantısı yapılmadı ama talep edenlere kapıdan defter imzalatmışlar. Böyle bir karar geçerli mi? Benden aidat alabilirler mi? G.F.

Haberin Devamı

Bizim Kat Mülkiyeti Kanunu 1965 tarihlidir. İlk yapıldığı hali ile amatör kimselere ve yöneticilere hitap eden, anlatımı ve uygulaması basit bir şekilde kaleme alınmıştı. Sonradan yapılan değişikliklerle bu yasa da anlaşılması zor hale getirildi.

1965 yılında yürürlüğe girdiği günden beri her nedense yöneticiler kendilerini binanın veya sitenin tek hakimi gibi gördüler. Bizler, bunun böyle olmadığını, yöneticinin sınırlı haklara sahip olduğu anlatamadık.

Sizinki de öyle. Bir sitede ortak alanlara inşaat falan yapılamaz. Şayet ortak alanlara ihtiyaç nedeni ile bir yapı yapılacak ise önce bunun için kat malikleri kurulu, bu gündem maddesi ile toplanır.

Bu yönde bir karar verir. Şayet yapım kararı çıkarsa önce bir tadilat projesi hazırlanır, belediyeye sunulur, belediyeden tasdik görürse yapımına başlanır. Birlikte yaşama çocuk oyuncağı değildir, bu yerlerde herkesin mülkiyet hakkı vardır ve hiç kimsenin mülkiyet hakkına tecavüz edemezsiniz, yok sayamazsınız.

Ortak alanlara müdahale konusunda bizim yasada tüm bağımsız bölüm maliklerinin kabulü aranmaktayken 2007 yılında yasada bir değişiklik yapıldı ve ortak alanlara müdahale için beşte dört oyun yeterli olduğu kabul edildi.

Bu yasa değişikliği benim için halen geçerli değildir, zira ortak alanlar herkesin ortak olduğu yerlerdir, her bağımsız bölüm malikinin mülkiyet hakkı vardır ve mülkiyet hakkı anayasa teminatı altındadır. Beşte dört oy, geri kalan beşte birin mülkiyet hakkını bertaraf edemez.

Haberin Devamı

Yasadaki bu değişiklik fahiş hatadır. Ancak zaten belediyeden tadilat projesi tasdiki istendiğinde belediye tüm bağımsız bölüm maliklerinin imzasını istemektedir. Bu nedenlerle sizin sitede ortak alan olan bahçeye böyle keyfi bir havuz yapılamaz.

Üstelik sitelerdeki keşiflere gittiğimde gördüğüm bir gerçek var ki havuz yakınındaki binalar bundan son derece şikayetçi. Zira yaz günleri oluşan gürültüden rahatsızlar. Bu nedenle ortak gider diye istenilen paraya katılmayabileceğiniz gibi böyle bir inşaata başlanıldığında durdurulması için tedbir kararı talebi ile mahkemeye başvurabileceksiniz

Sıradaki haber yükleniyor...
holder