Özlem Denizmen Bu sayfa sizin
HABERİ PAYLAŞ

Bu sayfa sizin

Hep siz bana soruyorsunuz. Şimdi ben size soracağım. Geçen sene ailece kıyafet için ne kadar harcadınız? Seneye bugün kendiniz için neler yapmış olacaksınız? İstekleriniz ile ihtiyaçlarınızın ayrımını yapıyor musunuz? Doğru para yönetimiyle cüzdanınızı güvende tutun. Artık başarı hikayeleriniz bana gelmeye başladı. Önerilerimi dikkate alıp başaranları gördükçe çok mutlu oluyorum.

Önce giderlerinin kaynağını bul sonra kendine hedef koy

SORU: Bir türlü tutumlu olamıyoruz Özlem Hanım. Alışveriş yapıyorum sonra da pişman oluyorum. Abur cubura çok paramız gidiyor. Aylık 3000 lira kredi kartı borcumuz var. Daha önce kapatmıştık ama şu son 3 ayda yine borçlandık. Ayrıca bir kredi borcumuzu vadelendirdik, ayda 600 lira ödüyoruz. Kendimizi nasıl kontrol altına alabiliriz? Vereceğiniz bilgiler benim için çok önemli.

Haberin Devamı

* Leman

CEVAP: Senin ödeme değil harcama sorunun var. Sürekli kredi ve kredi kartı kullanıyorsun. Bu durumda tabii ki düzlüğe çıkman kolay değil.

* Yapman gereken ilk şey, bu kadar parayı nereye harcadığını bulmak. Tüm giderlerinin kaynağını tespit ettikten sonra bu harcamalarını durdur. Yoksa bu döngüde sıkışır kalırsın.

* Bunu sağladıktan sonra bütçende kısabileceğin kalemlere karar ver.

* Kendine hedef koy, bu hedefleri yaz. Borçları ödemek, tatil yapmak gibi... 5 sene sonra kendini finansal olarak nasıl, nerede görmek istiyorsun?

* Hedeflerini her gün görebileceğin (yazı ya da resimle) yere as.

* Harcama yaparken aklına hedefini getir. Hatta cep telefonundan hedef resmine bak. Hangisi senin için daha önemli, karar ver. Çeşme akarken küpü doldurmak lazım.

* Son olarak, altın kural: Her zaman gelirinden az harca.

Ev peşinatı için borç alınmamalı

SORU: Sorunumuzu şöyle anlatayım: Ben 23 yaşındayım, eşim 26. 1 yıllık evliyiz. İkimiz de çalışıyoruz. Kirada oturuyoruz. Bir an önce ev almak istiyoruz yaşımız da gençken. Kiraya para vermektense üzerine biraz daha para koyup ev taksitimi ödemek isterim. Gelirimiz 2500, giderimiz her şey içinde 1400 falan oluyor. Son birkaç aydır kalan para nereye gidiyor anlamıyoruz. Birikimimiz 15 bin TL. Elimizdeki parayla bir şey olmaz, kredi çıkmaz, çıksa da ödemeleri bizi aşar. 1 veya 2 sene sonra çocuk düşünürsek ben çalışmayacağım, o zaman gelirimiz 1500 lira olacak. O da yetmeyecek. Ne yapmamız lazım? Bize bir akıl verirseniz çok seviniriz. İşin içinden çıkamıyoruz.

Haberin Devamı

* Ebru ÇÖZÜM:

* İki genç gönül bir olmuş bakalım samanlık seyran mı?

* Evi kredi ile alacaksan yüzde 25 civarında bir peşinatı hazır bulundur. Bu bir zorunluluk. Örneğin 100 bin TL’lik ev için 25 bin lira en az nakit birikmiş gerek.

* Bu peşinat hazır değilse, BİRİKTİR. Ev peşinatı arkadaştan, bankadan borç olmamalı. Hem peşinat için aldığın borcu ödemek hem de konut kredisinin aylık ödemeleri para durumunu zorlar.

* Ev kredisi ödediğini farz ederek her ay 750 lira ev için biriktirmeye başlayabilirsin. Bu, senin için konut kredisi kullanmadan önce bir deneyim ve disiplin olur.

* Konut kredisinde iki ay üst üste ödeme yapamadığında banka hukuki süreci başlatıp evine el koyabilir.

Haberin Devamı

* Peşinatı biriktirdikten sonra aylık borç (ev kredisi dahil) ödemelerinin aylık gelirinin yüzde 30’unu geçmeyecek şekilde ayarlarsan finansal huzurun bozulmaz. Örneğin 2500 lira maaşın yüzde 30’u 750 lira.

* Ben kurumlar konusunda prensip gereği yorumda bulunmuyorum. İyice araştırıp sizin karar vermeniz gerek.

* Ev almak isteyenlere devlet teşviği olacak. Henüz yürürlükte değil ama mutlaka takip edin.

* Henüz çocuk yokken gelirinizi artırmanın yollarını araştırın

Kadına şiddetin her türüne karşıyız

Kadına şiddetin sadece fiziki değil, sosyal ve ekonomik olanına da karşıyız. El ele verip birlik olarak şiddeti önleyebiliriz. ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nün bu farkındalığı yaratmasını diliyorum.

BAŞARILAR

Çocuklarımız, bütün yıl çalıştılar. Onlarla beraber siz aileleri de büyük fedakarlıklar yaptınız. Şimdi sınav vakti. TEOG sınavlarına girenlere başarılar diliyorum

Sıradaki haber yükleniyor...
holder