Tamer Heper Buna çalıntı denmez
HABERİ PAYLAŞ

Buna çalıntı denmez

Haberin Devamı

Bazı okullarda veya bazı toplantılarda konuşmalar yapıyorum. Bazı ilmi eserlerden örnekler vermek zorunda kalıyorum. Bunlar hırsızlık, çalıntı kabul edilebilir mi? H.Y.

Doğrusu fikri haklar artık önemlidir. Birilerinin fikri hakkını alıp kendine maletmek suçtur. Ayrıca tazminatı gerektirir. Fakat bunların istisnası var. Örneğin: Alenileşmiş bir eserin bazı cümle ve fıkralarının müstakil bir ilim ve edebiyat eserine alınması; yayımlanmış bir bestenin en çok tema, motif, pasaj ve fikir nevinden parçalarının müstakil bir musiki eserine alınması; alenileşmiş güzel sanat eserlerinin ve yayınlanmış diğer eserlerin, maksadın haklı göstereceği bir nispet dahilinde ve içeriğini aydınlatmak maksadıyla bir ilim eserine konulması; alenileşmiş güzel sanat eserlerinin ilmi konferans veya derslerde konuyu aydınlatmak için projeksiyon veya buna benzer vasıtalarla gösterilmesi mümkündür. Alıntının belli olacak şekilde yapılması lazımdır. Bu hallerde hırsızlık, çalıntı olarak kabul edilmez. Bu şartlara uyulursa hukuki bir mahzur yoktur.

[[HAFTAYA]]

Elinizdeki sizin sayılır

Kredi kartı borçlarım var, emekli maaşı ile geçinmeye çalışıyorum. Bu arada maddi imkanım bozuk olduğu için eski eşimin evinde tahsis ettiği bir odada kalıyorum. İcradan haciz gelirse eski eşimin mallarına tatbik edilir mi? E.Y.

Borç şahsidir. Birinin borcu için bir başkasının malı haczedilmez. Üstelik evliliğiniz devam ediyor olsaydı bile sizin borcunuz için eşinizin malvarlığı haczedilmezdi. Ancak haciz için eve gelindiğinde size ait eşya haczedilir. Burada bir kural vardır. Bir başkasının malı olduğu ispatlanamayan eşya borçlunun elinde bulunuyor ise onun malı kabul edilir. Dolayısı ile bir gün eve hacze gelinirse ya malların eski eşinize ait olduğunu ispat edecek belge göstereceksiniz veya size ait eşya veya kullanmakta olduğunuz eşya haczedilecek. Şayet eski eşinize ait eşyanın haciz sırasında eşinize ait olduğunu belgeleyemezseniz istihkak iddiasında bulunacaksınız. Yani elinizin altında bulunan ve kullanmakta olduğunuz eşya sizin kabul edilecek. Doğrusu haciz tatbik edilirken öyle kanepe koltuk götürme devri bitti. Bunların ikinci eli yok. Dolayısı ile yedd-i eminlik ücreti getirisiden daha fazla tuttuğu için kimse bunlara itibar etmiyor. Olsa olsa kullanılabilir bilgisayar ve elektronik eşya henüz cazibesini koruyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder