Tamer Heper Bunlar tuzak halini aldı
HABERİ PAYLAŞ

Bunlar tuzak halini aldı

Aracımla giderken trafik polisi çevirdi ve radara girdiğim söylendi. Ancak ben yolda trafik levhası görmediğim gibi radarla ilgili bilgi de alamadım ama ceza makbuzunu elime aldım. Bu ceza işi nasıl oluyor, bunun bir kuralı yok mu?

S.N.

Bunun kuralı, yasalara uygun biçimde konulmuş hız sınırlarına uymaktır. Trafik kuralı sadece hız sınırı değil elbette. Ancak soru bu yönde olduğu için hız sınırından söz ettim. Bir kere hız sınırı yasaya göre şehirlerarası yolda saatte 90 kilometredir. Ama şimdi şehirlerarası yollarda 30 kilometre hız levhasına o kadar çok rastlıyorum ki bu inanılmaz. Yani trafik terimleri arasına yerleşen şu duble yolda bugünkü araçlarla 30 kilometre hızla gidilebileceğine aklı kesen varsa çıksın. Sonra en çok görülen yine 50 kilometre hız sınırı. Bu sınırlar belki tek yol zamanında konulmuş ama yol iki gidiş iki geliş olmuş hâlâ 30 ve 50 kilometrede duruyor. Bir de ben gözlemlerimle 30 kilometre sonu veya 50 kilometre sonu tabelasını göremiyorum. Dolayısı ile vatandaş cezayı yiyor. Buna itiraz mümkün. Cezanın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz gerekiyor veya 15 gün içinde yüzde 25 indirimli olarak ödemek mümkün. Ancak benim tavsiyem itiraz edilmesi yolunda. Hız sınırının veya daha geniş şekli ile hukukun vatandaşa tuzak kurmaması bir kuraldır. Ancak bu tabelalarla trafik vatandaşa tuzak haline gelmiştir.

Haberin Devamı

İptal olabilir

Sadece maaşımın yatırılması için aldığım kredi kartımı sadece beş ay kullanabildim. Beş ay maaşım bu hesaba yattı ben de çektim. İki aydır maaşım da buradan alınmıyor ancak bana 35 lira üyelik ücreti tahakkuk ettirmişler. Bunu iptal ettirebilir miyim? U.A.

Her ödeme bir hizmet veya malın karşılığıdır. Hiç hizmet vermeden alınan para haksız alınan paradır. Dolayısı ile haksız alınan para iade olunmalıdır. Sizin kart için alınan hizmet bedeli olsun, kart bedeli adı altında devamlı alınan para olsun, bunlar haksız alınan paradır ve iadesi gerekir. Siz önce bankaya başvurun ve bu paranın iadesini isteyin. Bu görüşmelerde bazı teklifler yapılabiliyor. Örneğin bu para yerine puan vermek falan gibi. Bu tekliflerde anlaşamazsanız, önce tüketici sorunları hakem heyetine başvuracaksınız. Oradan çıkan karara razı olmayan taraf da tüketici mahkemesine başvurabilecek. İşte iptal için prosedür bu.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder