Tamer Heper Bunları düşünün
HABERİ PAYLAŞ

Bunları düşünün

Bir güvenlik firmasında çalışıyorum. Uzun zaman aldığımız ücret SSK’ya düşük gösterildi, sonradan doğrusu bildirildi. Şimdi çalıştığımız yerden ayrılma durumu var. Ben emekliliğim yakın olduğu için ayrılmak istemiyorum. Ancak çalıştığımız yerdeki anlaşmamız biterse beni bir başka yere gönderebilirler veya istifamı isteyebilirler. Bu durumda ne yapabilirim? ? H.A.

Bir işyerinde çalışmakta olan işçinin iş akdinde yazılı çalışma alanında ve mevkiinde çalıştırılması esastır. Bunlardan birine uyulmaması hali haklı fesih nedenidir. Sizin durumunuz için birinci yorum. Sizin çalıştığınız mevki değiştirilebilir. Ancak bakılacak husus bu değişikliğin iş şartlarını ağırlaştırmış olması veya olmamasıdır. İş şartlarının ağırlaşması anlamını taşıyorsa, örneğin bir başka şehre gönderiliyorsanız kıdem tazminatı talep edip işten ayrılabilirsiniz. Ancak yakın bir yerdeki yeni işyerine gönderiliyorsanız iş şartlarının ağırlaşmasından söz edilmeyebilir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

İkinci husus, istifanızın istenilmesi hususu. Sizin istifanızı istemenizin ölçüsü yukarıda anlattığım hadisedir. “İş şartları ağırlaştı ben buna izin vermiyorum” derseniz istifa edersiniz ama tazminatınızı da istersiniz. Yok böyle bir şey ama sen gel istifa et derlerse elbette etmeyeceksiniz. Kendileri işçi çıkarma yanlısı ise onlar sizin işinize son verecek. Size “İstifa et” demek işverenin işine gelir, çünkü kıdem tazminatı ödemekten kurtulur. Bu nedenle ya emekliliğinizi düşünüp verilen yeni göreve katlanıp işe devam edeceksiniz veya kıdem tazminatını hakeder şekilde işten ayrılacaksınız.

Bu ortamda sizi uyarma ihtiyacını duyuyorum. Sizin önünüze imzalamanız için herhangi bir şey konulursa sakın ola ki iyice okumadan imzalamayın. Hatta bir bilene danışın, tuzak metinler imzalattırılma yoluna gidildiği çok olur. Neyazık ki bu sözleri söyleten ülkemizdeki işsizlik. Yani bu yerden ayrıldığınızda yeni bir iş bulma ümidi olsa bu haksızlığa katlanır mısınız? Sizin gibi pek çok çalışan “Yeni iş bulamam” endişesi ile birçok haksızlığa ve hukuksuzluğa katlanmak zorunda kalıyor. Yani her şey güllük gülistanlık değil kabul ama daha acısı bir gün güllük gülistanlık olacak mı?

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder