Özlem Denizmen Bütçeli düğün
HABERİ PAYLAŞ

Bütçeli düğün

Haberin Devamı

Hayatlarının baharında, birbirini seven Burcu ve Orhan kendilerine güvenerek nişanlanmışlar, peki nasıl evlenecekler? Düğün yapacaklar? Planlarına yol göstermek üzere kız tarafının evine gittim

HAYALLERİ EVLENMEK

Orhan, nişanlısı Burcu ile 1.5 yıl sonra düğün yaparak evlenmeyi düşündüklerini ama düğün, bütçe ve hayalleri konusunda fikir ayrılıkları olduğunu söyledi. Evlenmek kutsal, bir o kadar da iyi planlanması gereken bir adım. Orhan üniversite son sınıf öğrencisi. Burcu ise çalışıyor (iki yaş daha büyük). Bakalım finansal hayat mücadelesinde beraber olmaya hazırlar mı?

SORUN

- Düğün bütçesi, ev bütçesi yapmayı bilmiyorlar. - Aynı zamanda da ev sahibi olmak istiyorlar. - Birbirlerinin para karakterlerini tanımıyorlar. - Tüm bunların çözümü için de “İki gönül bir oldu, her şeyi hallederiz” diyorlar.

Telli duvaklı gelinim isterim de isterim...

Türkiye’de her yıl 600 bin kişi evleniyor. 500 bin düğün oluyor. Düğün önemli konu, buraya giden paralar da öyle. Çiftimiz Bodrum’da nikahlanıp, hem İstanbul hem Antep’te düğün yapmak istediklerini söyledi. Bütçe varsa araya bir Avrupa şehri de katsınlar, sorun yok. Ama daha ortada bütçe yokken bizim Burcu ve Orhan 3 bacaklı düğün hayal ediyor. Buna kraliyet bütçesi lazım! Bir de bütçe yapmamışlar o ayrı. Kızımız Burcu ise her genç kızın hayali gibi “İsterim de isterim” diyor. Yahu bir dur, Orhan daha üniversite öğrencisi çocuk zar zor geçiniyor.

[[HAFTAYA]]

55 bin lira az mı, çok mu?

Onlara ev ödevi verdim: “Gidin tek tek fotoğraf, nikah şekeri, gelinlik, damatlık, takı, ev eşyası, balayı araştırın, bütçe yapıp gelin” dedim. Sonuçta toplam 55 bin liralık bir düğün bütçesi çıkardılar. Hayal etmek, istemek önemli ama gelecekte dik durabilmek için ayaklar yere basmalı. Nereden bulacaklar bu parayı? Kızın annesine baktım, o da bana baktı...

NİŞAN

nişanlılık çiftlerin birbirini tanıması için geçirilen dönem. Paraya bakış ve davranış da keşfedilmesi gereken önemli bir konu.

Haydi buyurun evlilik testine...

DİKKAT!
Düğüne göre bütçe değil, bütçeye göre düğün yapın...

Düğün bütçesi, ev bütçesi yapmadan önce çiftlerin para konularını samimiyetle konuşması çok önemli. Orhan’la Burcu’ya ‘evlilik testi’ yaptım. Birini odaya kapatıp diğerine onun hakkında sorular sordum. - Kardeşi eşinden -gizli- borç isterse ne yapar? Sana söyler mi? -İşinden çıkartılırsan eşinin tepkisi ne olur? -‘Borçlanarak ev alalım’ fikrine sıcak bakar mı? ?-Kredi kartı ekstresi geldi, bir kıyafet harcaması var, ne der? - Eve akşam gelmişsin bir sürü poşet, seni kapıda gördü, ne yapar? ?-Annesine ek kredi kartı çıkarmış, senden habersiz, çekmeceyi açtın gördün, ne yaparsın? - ‘Düğün için bütçemiz yok, boş ver gel şöyle sade bir şey yapalım’ derse üzülür müsün? Bu testi yaparken çok eğlendik. Hatta bir ara gülmekten konuşamadık. Gerçekler soğuk su gibi vurdu sanki yüzlerine, gülmeye verdik kendimizi.

ÇÖZÜM/Takı, şeker, davetiye... Ne kaldı cepte geriye?


Ortak finansal hedefleri olan evlilikler daha başarılı oluyor. Burcu ile Orhan’ın ortak hedefi de ev sahibi olmak. Dolayısıyla borçlanmadan düğün yapmaları çok önemli. Özellikle genç kızlar size sesleniyorum: “Düğünden geriye kalan süsler değil, hislerdir.” Peki, benim düğün bütçesi hesabımla onların hesabı arasında ne kadar fark çıktı dersiniz? Cevap: Tam 41 bin 700 TL. Evet birçok yerden kırptık çünkü EV SAHİBİ olmak istiyorlar. 55 bin liralık bütçe, indi 13 bin 300 liraya. Eğer ev almak istemeseler bu kadar kısmayacaktım ama bu fark sayesinde çiftimiz hem düğün yaparken borçlanmaktan kurtulmuş oldu hem de ev hayallerine yaklaştı.

Simit alsanız yazın!

Söz uçar, yazı kalır. Aldığınız simidi bile her ay bütçe defterinize yazın. Kira, ulaşım, yeme içme, abur cubur, nereye ne kadar veriyorsunuz bilin. İyi hesaplayın. Giderlerinizi kontrol etmek için harcamalarınızı mutlaka yazın. Sonra ay sonu geliyor... Nasıl bitti maaşım anlamadım?’ durumu yaşamayın.

Kredi notunuza gözünüz gibi bakın

Sizin de Burcu ve Orhan gibi ev alma hayaliniz varsa, kredi notunuzu öğrenin. Notunuzun düşmemesi için ödemelerinizi aksatmadan gününde yapın. Mevcut krediniz bitmeden başka kredi kullanmayın. Kefil olduğunuz kişinin ödemelerini geciktirmesi de kredi notunuzu düşürür.

SONUÇ


Burcu ve Orhan geleceğe artık daha güvenle bakıyor. 13 bin 300 liraya evlenecekler. Kraliyet düğünü yerine mazbut bir ortak noktada anlaştılar. Borçlanmadan evlendikleri için her sabah borç korkusuyla uyanmayacaklar. 3500 liralık gelirlerinden, her ay 420 TL biriktirip ev alma hayallerini gerçekleştirecekler.

Evlenecek tüm çiftlerin bir yastıkta kocamasını diliyorum. Her türlü finansal sorununuz için beni arayın, bana yazın. Çözümü beraber bulalım. Sağlık, sevgi ve para ile kalın...

TAVSİYE/Hem EVLENİN hem ‘EV’LENİN


Gönül gönüle verip evlenme planı yapan gençler, işte size altın değerinde tavsiyelerim: 1. Düğün aileler arası finansal bir şov veya yarış değildir. 2.. Düğünden geriye kalan süsler değil, hislerdir. 3.. Bütçenize göre düğün yapın, düğüne göre bütçe değil. 4.. Düğün eğlencesi için borçlanmayın, ilk güne borçla uyanmayın. 5. İlk ortak hedefiniz ev almak olsun, hem evlenin hem ‘ev’lenin. 6. Birbirinize para geçmişiniz ve hisleriniz konusunda saygılı olun. 7. Bu hedefi baştan koyarsanız düğün zamanından itibaren tasarruflu olup, ileriye dönük daha rahat ekonomik planlar yapabileceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder