Tamer Heper Büyük ihtimalle işyeri öder
HABERİ PAYLAŞ

Büyük ihtimalle işyeri öder

Haberin Devamı

Çalıştığım işyeri benim uzun süre araç kullanmam gereken bir yol güzergahı çizdi, uykusuzdum kaza yaptım. Şimdi benim aleyhime dava açıldı. Ben işyerine başvurabilir miyim? S.A.

Okuyucumun mektubunu biraz kısa özetledim, detay versem taraflar tanınmış olacak. Oysa ben tarafların açıklanmasından yana değilim, onun için soruyu oldukça kısalttım. Şimdi kaza nedeni ile oluşan zarar için okuyucuma dava açılmış. Ancak okuyucum açılan davaya dikkat etsin, dava sadece kendisine açılmamıştır. Aracın malikine de açılmıştır.

[[HAFTAYA]]
Dolayısı ile bu davada çalıştığı girme da davalıdır ve dava kaybedildiğinde, davayı kazanan, maddi yönden daha güçlü ve ödeme imkanına sahip olan firmaya başvuracaktır. Bu kesin kural olmamakla birlikte mantık bunu gerektirmektedir. Bir alacak maddi imkanı olandan daha kolay tahsil olunacağı için ileride alacaklı çalışan işçiye değil işveren firmaya başvurup zararını tazmin ettirecektir. Dolayısı ile işyerine başvurma ihtiyacı doğacağını sanmıyorum.

Bono değil

Elimde bir senet var, senedin hem alacaklı hem borçlu kısmında aynı isim var, üzerinde herhangi bir tarih de yok. Bu senetle ne yapabilirim? A.B.

Doğrusunu isterseniz kısaca yanıtlayayım, bu şimdiye kadarki en kısa yanıt olacak, hiçbir şey yapamazsınız. Sizin senet dediğiniz bononun yasal unsurları vardır. Bunların eksikliği halinde o belge bono olmaktan çıkar. Bunların arasında alacaklı ve borçlunun ismi ile düzenleme tarihi vardır. Bunlar belge üzerinde yoksa o belge senet değildir. Tarih konusunda ise iki tarihten söz etmek mümkün. Biri ödeme tarihi diğeri düzenleme tarihi. Ödeme tarihi bulunmasa da olur, bu bononun sıhhatini etkilemez ama düzenleme tarihi yoksa, o belge bono değildir. Bu tarihi sonradan atmak da çözüm değildir tam tersine suçtur. Dolayısı ile senet dediğiniz belge üzerinde oynamanızı tavsiye etmem, alacağınızı başka hukuki yollarla almaya bakacaksınız derim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder